Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διόρθωση στη Σοφοκλέους

Απόλυτα φυσιολογική η διόρθωση σε ΧΑ και διεθνείς αγορές, ενώ συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις επιλεκτικού χαρακτήρα σε εταιρίες που έχουν μείνει πίσω. Κέρδη 8,4% για ΤΤ, 2,4% για ΠΕΙΡ, πτώση 4% για ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αρκετά γρήγορα για να φοβίσει, αρκετά χαμηλά για να ελπίζει (!)

Όσοι αγόρασαν την προσδοκία του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, μάλλον σήμερα στα διεθνή χρηματιστήρια φάνηκε να πούλησαν την είδηση και έτσι η διόρθωση που δείχνουν να κινούνται οι διεθνείς Αγορές συνυπολογιζομένης και της ανόδου που προηγήθηκε δείχνει απόλυτα φυσιολογική.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα που θα έχει εκτονωθεί εντελώς το effect των Αμερικάνικων εκλογών, οι Αγορές θα επανασυγκεντρωθούν στα διαφαινόμενα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας.

Ασφαλώς εκεί τα μηνύματα παραμένουν ανησυχητικά, καθώς και σήμερα σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε ο τομέας υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών (ISM).

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης ISM του τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στο 44,4% στο εξεταζόμενο διάστημα, από 50,2% το Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η πτώση ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη στο 47,5%.

Έντονα πτωτικά κινήθηκαν τον Οκτώβριο και οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας, νέων παραγγελιών και απασχόλησης.

Βασικά ερωτήματα προκύπτουν από τις Αγορές εμπορευμάτων που δεν ακολούθησαν την έντονη ανοδική αντίδραση των μετοχικών Αγορών και δείχνουν να προεξοφλούν την πιθανολογούμενη ύφεση.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους και παρά την ανοδική αντίδραση που έχει προηγηθεί, η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι η Αγορά συνεχίζει να κινείται σε υπερπουλημένες περιοχές, όμως οι όποιες τοποθετήσεις πρέπει να είναι επιλεκτικού χαρακτήρα και όχι με το σύνολο της υπάρχουσας ρευστότητας.

Ασφαλώς και συνεχίζουν να υπάρχουν “επενδυτικές ευκαιρίες”, όμως οι κινήσεις των αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται να γίνουν εν μέσω αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, κατοχυρώσεων σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ η ζήτηση θα είναι “υποχρεωμένη” να απορροφά την σχετικά αυξημένη προσφορά.

Μάλιστα, έστω και εν μέσω διορθώσεων δεν αποκλείεται να παραμείνει το θετικό κλίμα, καθώς αμβλύνονται οι πιέσεις στην διατραπεζική Αγορά.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, συνεχίζονται οι επιλεκτικές αγορές σε τίτλους που θεωρητικά έχουν μείνει πίσω και έχουν “λόγους” να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται σε αργή αλλά σταθερή επιστροφή αξιοπρόσεκτου αριθμού κωδικών λιανικής, τουλάχιστον από όσους διαθέτουν κάποια αξιοπρόσεκτη ρευστότητα.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, η όποια διόρθωση δεν πρέπει να τον φέρει (σε κλείσιμο) χαμηλότερα των 1100 μονάδων (ακρότητα) για να παραμείνει ισχυρό το σενάριο πιθανής προσέγγισης των 1354 μονάδων.

Από εκεί και πέρα σε μία συνεδρίαση αυξημένου ενδιαφέροντος όπου ο Δείκτης άλλαξε τέσσερις φορές πρόσημο και κινούμενος σε ένα εύρος 127 μονάδων (χαμηλό ημέρας 2176,98, υψηλό 2303,66), έκλεισε τελικά στις 2221,02 με απώλειες 0,38%, ενώ ο τζίρος λόγω των πακέτων σαφώς ενισχυμένος έφθασε τα 724 εκατ. από τα οποία τα 436,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (πέρασε το 3% του ΟΤΕ στα 29 ευρώ ανά μετοχή).

Οριακά επεκράτησαν οι “κόκκινοι” των “πράσινων” στον FTSE. Από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5% η Motor Oil και του 4% η Εθνική.

Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 2% η MPB, αξιοσημείωτες απώλειες για Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Αγροτική και Eurobank, αρνητική ποσοστιαία μεταβολή για ΟΠΑΠ, Ελ. Πετρέλαια και Ελλάκτωρα και αμετάβλητος ο τίτλος του Τιτάνα.

Αντίθετα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το +8,48% του Ταχ. Ταμιευτηρίου (η ανοδική αντίδραση θα χαροποιήσει αρκετούς) και το +7,66% της Intralot.

Κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Πειραιώς, Βιοχάλκο, Coca-Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, MIG και θετικό τελικό πρόσημο για την Τρ. Κύπρου.

Εκ νέου ικανοποιητική η τελική εικόνα με 158 ανοδικές μετοχές έναντι 91 πτωτικών και 25 τίτλοι με κέρδη από 9 έως 19,79%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v