Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσπευσμένη κατοχύρωση θέσεων στο ΧΑ

Αφορμές για εσπευσμένη κατοχύρωση θέσεων δίνονται, με πρώτη και καλύτερη την έκθεση της UBS. Χάνει εκ νέου τις 2.100 ο Γενικός Δείκτης. Ισχυρότατες πιέσεις σε Marfin, Κύπρου, Τιτάν, ΤΤ. Απώλειες 8% για την ΕΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Παραμένουν ισχυρές οι πιέσεις στο σύνολο της αγοράς, καθώς οι διεθνείς αγορές διορθώνουν, ενώ πυκνώνουν περισσότερο τα σύννεφα πάνω από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την έκταση και τη βιαιότητα των ρευστοποιήσεων συγκεκριμένων ξένων χαρτοφυλακίων στην έκθεση της UBS για την ελληνική οικονομία.

Είναι η πρώτη φορά, σημείωναν έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές, που γίνεται αναφορά για το ενδεχόμενο μηδενικής ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

Μπορεί να πρόκειται για ακραία εκδοχή ενός ξένου οίκου, δεν παύει ωστόσο, να είναι ακόμη ένα σήμα κινδύνου για τη συνέχεια.

Βραχυπρόθεσμα τώρα, η διάθεση κατοχύρωσης θέσεων είναι λογικό να πλήττει, κυρίως τις μετοχές του 20άρη, που υπεραπέδωσαν στη διάρκεια της αντίδρασης από τα χαμηλά της 24/10, περισσότερο δε μετοχές της Εθνικής, Eurobank, αλλά και Κύπρου, Alpha Bank, Πειραιώς.

Σταδιακά μετά τις 14:00 μέρος της προσφοράς άρχισε να μαζεύεται με τη μετοχή της Εθνικής από τα 17,24 να αντιδρά στα 18,20 ευρώ.

Στη μετοχή της Eurobank, από το χαμηλό των 7,98 διαμορφώνεται τιμή στα 8,16 ευρώ, ενώ στην Πειραιώς από τα 10,08 η τιμή διαμορφώνεται στα 10,40 ευρώ.

Ωστόσο, αναφερόμαστε σε περιορισμό των αρχικών απωλειών της τάξεως των 6-8% στο επίπεδο του 3-4%.

Με τους παίχτες να περιμένουν ένα επόμενο κύμα πωλήσεων προς το τέλος της συνεδρίασης.

Οι συναλλαγές υψηλές στην Εθνική, καθώς περνούν τα 35 εκατ. ευρώ, πλην, όμως, συγκριτικά λιγότερες από τον τζίρο που είχε πραγματοποιηθεί στη διάρκεια ανοδικής αντίδρασης.

Κάτι ανάλογο σημειώνεται για ΜΡΒ, 3E, ΔΕΗ, Alapis, Κύπρου, Μυτιληναίο και άλλες μετοχές – σηματωρούς της αγοράς.

Το ζητούμενο, κατά την εκτίμηση αναλυτών, είναι η συντήρηση του Γ.Δ. σε επίπεδο υψηλότερα των 2.080-2.100 μονάδων σε κλείσιμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v