Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς αγορές: Η επέλαση των "αρκούδων"...

"Δεν γνωρίζω κανέναν που να μπορεί να πει ότι το 2009 θα επικρατήσουν ανοδικές τάσεις. Η πτώση μπορεί να κρατήσει για χρόνια", σημείωνε χθες εκπρόσωπος αμερικανικού οίκου, προς εκπροσώπους του Τύπου.

Διεθνείς αγορές: Η επέλαση των αρκούδων...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αντιμετωπίζουν την ταχύτερη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής τα τελευταία 26 χρόνια και το χαμηλότερο επίπεδο καταναλωτικής εμπιστοσύνης εδώ και δεκαετίες και το κατάλαβαν μόλις χθες.

Σύμφωνα με το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, χθες ο βιομηχανικός Dow Jones και ο -κατά πολύ σημαντικότερος - S&P 500 σημείωναν λίγο πριν από το κλείσιμο τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε συνεδρίαση έπειτα από προεδρικές εκλογές από το 1948!

Και όλα αυτά, υπό το φως ενός μπαράζ αρνητικών εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομίας και της εκτίμησης ότι ο νεοεκλεγείς Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπ. Ομπάμα θα χρειαστεί να καταβάλει τιτάνιες προσπάθειες για την αναζωογόνησή της.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, ενδεχομένως: "Μα καλά, πού ήταν μία ημέρα πριν οι αγορές;".

Η απάντηση στο ερώτημα όμως αυτό θα ήταν: "Μία ημέρα πριν δεν είχε ανακοινωθεί η μεγαλύτερη μείωση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την τελευταία εξαετία".

Σύμφωνα με την ADP Employer Services, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου χάθηκαν 157.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι οι περισσότερες από τον Νοέμβριο του 2002, όταν οι ΗΠΑ έβγαιναν από τα δεινά μίας ύφεσης.

Η αλήθεια είναι ότι παρά το χρηματοπιστωτικό τσουνάμι και την καταβαράθρωση της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ, ο μέσος Αμερικανός μόλις τώρα αρχίζει να νιώθει τι ακριβώς σημαίνει ύφεση.

Μολονότι η εκεί οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο, οι περισσότερες εταιρίες που απαρτίζουν τον S&P 500 κατόρθωσαν να εμφανίσουν αύξηση κερδοφορίας το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, από τις 386 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, μέχρι στιγμής, οι 232 εμφάνισαν υψηλότερα κέρδη έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Σε αθροιστικό επίπεδο, ωστόσο, αν συμπεριλάβουμε και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το αποτέλεσμα είναι κατά 7,4% αρνητικό, σε σχέση με την ίδια περίοδο.

Στις αγορές, και μάλιστα σε περιόδους κρίσης, κυριαρχεί το συναίσθημα.

Εν προκειμένω, αρνητικό.

Στον μέχρι τώρα απόηχο της παρούσας κρίσης, το τέλος της οποίας επί του παρόντος δεν είναι ορατό, η αξία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς έχει μειωθεί -στη διάρκεια του 2008- κατά 6 τρισ. δολ.

"Δεν γνωρίζω κανέναν που να μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι του χρόνου θα επικρατήσουν ανοδικές τάσεις στην αγορά. Οι πτωτικές αγορές (bear markets) μπορούν να κρατήσουν για χρόνια...", σημείωνε χθες εκπρόσωπος αμερικανικού χρηματοπιστωτικού οίκου, απαντώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v