Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H νέα μορφή των πιστωτικών ιδρυμάτων

Η διεθνής κρίση υπόσχεται αλλαγές στην πραγματική οικονομία και σε επιμέρους κλάδους. Ο τραπεζικός είναι ένας από αυτούς και τα πιστωτικά ιδρύματα θέτουν υποψηφιότητα για… "κοινής ωφελείας".

H νέα μορφή των πιστωτικών ιδρυμάτων
Πριν από μερικές εβδομάδες διεξήχθη στο Λονδίνο το καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο της Merrill Lynch για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ήταν λίγο καιρό μετά τη συμφωνία του κ. John Thain, διευθύνοντα συμβούλου της Merrill Lynch (M.L.) για συγχώνευση της τράπεζας με την Bank of America και δεν θα πρέπει να ήταν λίγα τα στελέχη της M.L. που θα ήθελαν να ανάψουν ένα καντήλι στον κ. Thain που δεν είχαν τη μοίρα των συναδέλφων τους στη Lehman Brothers.

Στο συνέδριο έδωσαν το "παρών" από πλευράς ελληνικών τραπεζών οι κ. Αράπογλου, Νανόπουλος, Γιαννόπουλος και Μάνος, εκτός των άλλων.

Ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να παρουσιάσουν την αναθεωρημένη βερσιόν του ελληνικού τραπεζικού στόρι εν όψει κρίσης και το έκαναν πλήρως εναρμονισμένοι με αυτό.

Το αναθεωρημένο ελληνικό στόρι χαρακτηριζόταν από "την κερδοφόρα διατηρήσιμη ανάπτυξη" και βασιζόταν στη συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των γειτονικών αγορών στις οποίες έχουν παρουσία.

Ενάμιση μήνα αργότερα πολλά έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και το ελληνικό τραπεζικό στόρι ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη αναθεώρηση από τον προϋπολογισμό του 2009.

Οι τραπεζίτες θέλουν να προασπίσουν τα προνόμιά τους, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης, αισθανόμενος την πίεση λαϊκιστών της παράταξής του όπως ο κ. Σουφλιάς, θέλει να μετατρέψει τις τράπεζες σε μηχανές παραγωγούς δανείων και ενίοτε ικανοποίησης αιτημάτων της κυβερνητικής εξουσίας για πολιτικό όφελος.

Και να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για τράπεζες χωρίς τοξικά ομόλογα, όπως π.χ. οι βρετανικές, με σχετικά ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και κερδοφορίας.

Είναι όμως δείγμα του τι θα πρέπει να περιμένουμε στη νέα εποχή.

Οι κρατικές παρεμβάσεις θα είναι πιο συχνές από την προ της κρίσης εποχή με κρατικούς επιτρόπους στο Δ.Σ. αρκετών τραπεζών αλλά και με πιο απαιτητικές τις ρυθμιστικές αρχές, π.χ. τις κεντρικές τράπεζες.

Ήδη υπάρχουν φήμες ότι η Ε.Ε. σκοπεύει να εφαρμόσει πιο αυστηρούς κανόνες σε θέματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Οι τράπεζες της νέας εποχής θα είναι πιο ασφαλείς υπό την έννοια ότι θα παίρνουν λιγότερα ρίσκα και θα έχουν μικρότερο βαθμό μόχλευσης.

Ο τομέας της επενδυτικής τραπεζικής, που έφερε τεράστια κέρδη τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται να έχει μικρότερο ειδικό βάρος σε σχέση με πριν στα πλαίσια των τραπεζικών ομίλων.

Αν μάλιστα δεν αντιμετωπιστεί με προσοχή, οι τράπεζες μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα κόστους από μηχανές της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Αν υπήρχε ένας τρόπος να χαρακτηρίσει κανείς το νέο τραπεζικό μοντέλο που φαίνεται να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή θα ήταν ο εξής:

Χαμηλότερου ρίσκου και απόδοσης.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες θα τείνουν να γίνουν εταιρίας κοινής ωφελείας (utilities) με όλα τα καλά και άσχημα που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v