Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς υποδέχονται οι ΑΧΕ το 9μηνο Μυτιληναίου-Μέτκα

Το δολάριο, τα υψηλά κόστη καυσίμων και οι δραστηριότητες εξόρυξης και μετάλλου επηρέασαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ομίλου Μυτιληναίου.

Πώς υποδέχονται οι ΑΧΕ το 9μηνο Μυτιληναίου-Μέτκα
Το δολάριο, τα υψηλά κόστη καυσίμων και οι δραστηριότητες εξόρυξης και μετάλλου επηρέασαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ομίλου Μυτιληναίου, που ωστόσο δεν απογοήτευσαν τους αναλυτές λόγω αρκετών υψηλότερων του αναμενομένου μεγεθών, των επιδόσεων της Μέτκα και των προοπτικών για τα επόμενα χρόνια.

Το αδύναμο δολάριο και οι υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας επηρέασαν τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος, αναφέρει η EFG Eurobank Sec. Η χρηματιστηριακή αναμένει βελτίωση των επιδόσεων από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και εξής, λόγω του χαμηλότερου κόστους καυσίμων και μεταφορικών και του ισχυρότερου δολαρίου. Σε ό,τι αφορά τη Μέτκα, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι θα εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη στα επόμενα δύο χρόνια, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπό της να φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ.

Αδύναμα αλλά αναμενόμενα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος η Alpha Finance, με τις προοπτικές του 2009 να γίνονται όλο και καλύτερες καθώς το δολάριο ισχυροποιείται, οι πετρελαϊκές τιμές θα υποχωρούν και οι δραστηριότητες της ενέργειας θα αποδίδουν όλο και περισσότερο. Επιπλέον, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Μέτκα αυξάνει την ορατότητα σημαίνοντας σημαντική αύξηση των εσόδων για το 2009 και το 2010.

Στις δραστηριότητες εξόρυξης και μετάλλου, στην καθυστέρηση της λειτουργίας της μονάδας συμπαραγωγής και στην κακή απόδοση της ΕΛΒΟ αποδίδει η Marfin Analysis τα αδύναμα αποτελέσματα του εννεαμήνου, τα οποία επισημαίνει ότι ήταν ανώτερα των προσδοκιών της και των συγκλινουσών εκτιμήσεων σε ό,τι αφορά τον τζίρο και τα EBITDA και κατώτερα σε ό,τι αφορά την κερδοφορία. Η χρηματιστηριακή αναμένει να έχει καθαρότερη εικόνα για το πλήρες έτος και τις προοπτικές της επόμενης χρονιάς μετά το σημερινό conference call, αλλά αναφέρει ότι θα πρέπει να αναμένεται βελτίωση στο τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Για τη Μέτκα, η Marfin Analysis αναφέρεται στα θετικά αποτελέσματα του εννεαμήνου επισημαίνοντας ότι συνολικά η εταιρία εμφάνισε μία ακόμη καλή επίδοση, με τα ενεργειακά projects να σημειώνουν το 80% του τζίρου. Αν και ο στόχος της διοίκησης για τα κέρδη του 2008 είναι επιτεύξιμος -έστω και στα χαμηλότερά του όρια-, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.

Οι προοπτικές για το 2009 και το 2010 έχουν ενισχυθεί σε συνέχεια των προσφάτως υπογεγραμμένων projects, ενώ αρκετά έργα που εκκρεμούν θα μπορούσαν να ανεβάσουν σύντομα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρίας στα 2 δισ. ευρώ.

Αδύναμα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του ομίλου η HSBC, αποδίδοντας την εξέλιξη στη δραστηριότητα μετάλλου και εξόρυξης η οποία επηρέασε παρά την επίδοση της Μέτκα. Η λειτουργική επίδοση κρίνεται αδύναμη, αλλά επισημαίνεται ότι ξεπέρασε τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής. Η HSBC εντοπίζει στην υψηλότερη των εκτιμήσεων φορολογία την αιτία για την ανακοίνωση των κερδών χαμηλότερα των προβλέψεών της. Ο οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο στα 11,5 ευρώ με σύσταση "οverweight".

Για τη Μέτκα, η HSBC αναφέρει ότι τα αποτελέσματά της χαρακτηρίζονται αξιοπρεπή, με τα καθαρά κέρδη ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεών της. Η ίδια αναμένει τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη να ανακάμψουν στο τέταρτο τρίμηνο σε συνδυασμό με την άνοδο του λειτουργικού περιθωρίου. Η τιμή-στόχος για τη Μέτκα διατηρείται στα 16,4 ευρώ με τη σύσταση "overweight".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v