Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ εκροών στα funds

Την εκτίμηση ότι οι εκροές από μετοχές και ομόλογα θα συνεχιστούν και οι πρώτες εισροές θα εμφανιστούν 6-10 μήνες αργότερα διατυπώνει η Citi, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκοί τίτλοι είναι οι φθηνότεροι του ανεπτυγμένου κόσμου.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Μπαράζ εκροών στα funds
Την εκτίμηση ότι οι εκροές κεφαλαίων από μετοχές και ομόλογα θα συνεχιστούν και οι πρώτες εισροές σε διεθνή μετοχικά funds θα εμφανιστούν 6 - 10 μήνες αργότερα διατυπώνει η Citi, ενώ για αγορές όπως η ισπανική, η ιταλική και η ελληνική οι εκροές είναι τόσο μεγάλες που υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος να εκλείψει η "βιομηχανία" εγχώριων θεσμικών κεφαλαίων.

Το 2008 αναμένεται να αποτελέσει παγκοσμίως έτος ρευστοποιήσεων μετοχών και ομολόγων και στροφής προς τη ρευστότητα. Ήδη από μετοχικά χαρτοφυλάκια έχουν αποχωρήσει κεφάλαια 190 δισ. δολ. και από τα ομολογιακά 42 δισ. δολ. Οι εκροές της φετινής χρονιάς ξεπερνούν ήδη τις εισροές της περιόδου 2006-07 για τα μετοχικά χαρτοφυλάκια, ενδεικτικό των επιθετικών ρευστοποιήσεων και της στροφής προς τη ρευστότητα.

Μόνο στο τρίτο τρίμηνο οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές απέσυραν 69 δισ. δολάρια από τις μετοχές και 14 δισ. δολάρια από τα ομόλογα. Πού πήγαν αυτά τα κεφάλαια; Παρέμειναν σε ρευστό, παρά το γεγονός ότι η απόδοσή του πλησιάζει σε χαμηλά 30 ετών, ενδεικτικό της έντονης αποστροφής των επενδυτών για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Τα μεγαλύτερα πλήγματα από εκροές έχουν δεχτεί προς το παρόν κυρίως τα χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε ευρωπαϊκές και αναδυόμενες αγορές. Και αυτό γιατί καθαροί πωλητές, πέραν των ξένων χαρτοφυλακίων στις παραπάνω αγορές, ήταν και τα κατά τόπους χαρτοφυλάκια.

Ειδικότερα, από τις ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αποχωρήσει κεφάλαια διεθνών θεσμικών επενδυτών ύψους 64 δισ. δολαρίων φέτος, αποσύροντας το 11% της συνολικής συμμετοχής τους. Εν τω μεταξύ, σε καθαρές πωλήσεις 18 δισ. δολαρίων έχουν προχωρήσει και τα αμοιβαία κεφάλαια της ευρωζώνης.

Στον αντίποδα, στις αμερικανικές μετοχές υπήρξαν μεν πωλήσεις από αμερικανικά κυρίως funds, αλλά εκδηλώθηκαν και αγορές κατά τη διάρκεια του τετραμήνου Ιουλίου - Οκτωβρίου, από χαρτοφυλάκια εκτός Αμερικής.

Η τάση στροφής προς τα δολαριακά assets ήταν ευδιάκριτη και έπληξε πολύ περισσότερο τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές καθώς και περιφερειακά χρηματιστήρια όπως το Χ.Α. Αποτέλεσμα των μαζικών εκροών από τις ευρωπαϊκές μετοχές ήταν σύμφωνα με τη Citigroup να φτάσουν να διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο P/E 2008 στο 8,7, αποτελώντας τη φθηνότερη επιλογή παγκοσμίως μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών.

Για αγορές όπως η ιταλική, η ισπανική και η ελληνική η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σύμφωνα με τη Citigroup, καθώς τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια δεν είχαν σημαντικές εισροές κεφαλαίων κατά την περίοδο της ανόδου των αγορών. Οι μικροεπενδυτές σε αυτές τις χώρες προτίμησαν τις τοποθετήσεις περισσότερο σε real estate παρά στις μετοχές ή στα ομόλογα, με αποτέλεσμα στην τρέχουσα πτώση να μην υπάρχουν ισχυρά τοπικά κεφάλαια που να μπορούν να απορροφήσουν μέρος της προσφοράς.

Κάποιοι μάλιστα διατυπώνουν την εκτίμηση ότι με την ταχύτητα των εκροών σε αυτές τις χώρες από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια υπάρχει ο κίνδυνος η βιομηχανία να εκλείψει σε 2 - 3 χρόνια. Σημειώνεται ότι φέτος τα Αμοιβαία στην Ελλάδα έχουν εκροές 4,88 δισ. ευρώ, ενώ από το 2000 και έπειτα έχουν χάσει το 50% του ενεργητικού τους.

Το αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι τα μετοχικά εσωτερικού αξιοσημείωτες εκροές υπήρχαν όσο ανέβαινε το Χ.Α. (2004-07), ενώ αντίθετα φέτος από τις αρχές του έτους οι εκροές μόλις που φτάνουν στα 200 εκατ. ευρώ. Τον τελευταίο μάλιστα μήνα παρατηρούνται δειλές εισροές από μικροεπενδυτές που απείχαν τα τελευταία χρόνια από τις μετοχικές τοποθετήσεις μέσω επαγγελματικής διαχείρισης.

Πότε αναμένονται εισροές κεφαλαίων

Η Citigroup, με βάση προηγούμενα ιστορικά παραδείγματα, εκτιμά ότι οι θεσμικοί επενδυτές αλλά και οι μικροεπενδυτές δεν θα προχωρήσουν σε επιθετικές αγορές στις χρηματιστηριακές αγορές, παρά μόνο 6 μήνες μετά τα χαμηλά της αγοράς.

Όπως επισημαίνει, οι εν λόγω κατηγορίες επενδυτών παραδοσιακά παραμένουν στο περιθώριο για σημαντική περίοδο μετά την προσέγγιση των χαμηλότερων επιπέδων στις μετοχές αγορές, προτιμώντας να χάσουν ένα μέρος της ανάκαμψης. Ωστόσο, από τη στιγμή που η ανοδική τάση καθιερωθεί, θα τείνουν να προχωρήσουν σε επιθετικές αγορές, ενισχύοντας περαιτέρω το θετικό momentum.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v