Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή μια νέα απόπειρα αντίδρασης στο ΧΑ

Με "όπλο" τη σταδιακή σταθεροποίηση στις αγορές, θεωρείται πιθανή μια νέα προσπάθεια προσέγγισης των 2.303 μονάδων. Κλειδί οι εξελίξεις στις τράπεζες. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με θετική έκπληξη και τον τζίρο σε χαμηλά διμήνου, όπως εύγλωττα σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, κλείνει η εβδομάδα.

Θα σταθούμε στην καταγραφή και προσπάθεια ανίχνευσης – ερμηνείας ορισμένων παραμέτρων, που κατά την εκτίμησή μας, αποτελούν κλειδιά της βραχυ-μεσοπρόθεσμης τάσης.

Το πρώτο αφορά στην κόντρα μεταξύ τραπεζών, αλλά και τραπεζιτών – οικονομικού επιτελείου, αρχικά για τους όρους – προϋποθέσεις χρήσης των κεφαλαίων από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ και τις τελευταίες ημέρες από την κόντρα αλλήλων με… άλλοθι την προστασία των δανειοληπτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εν γένει του παραγωγικού, κοινωνικού ιστού της χώρας.

Κατά την εκτίμησή μας τα συμβαίνοντα, φαίνεται να ενισχύουν την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως ούτε σε αυτήν την φάση ούτε ενδεχομένως σε κάποιες επόμενες, όσο διαρκεί η κρίση, δεν υπάρχουν ή δεν δύναται να σχηματοποιηθούν τραπεζικά μέτωπα. Ο κάθε τραπεζίτης φαίνεται πως αγωνίζεται να διασφαλίσει τα του ομίλου του.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα πολλαπλασιάζονται οι επαφές, θα εντείνονται οι διεργασίες στις ΜμΕ τράπεζες, καθώς ενδιαφερόμενοι θα κινούνται γύρω από τις Proton Bank, Γενική, Aspis Bank και πιθανόν κάποιες εκτός Χ.Α.

Το δεύτερο αφορά στην διαφαινόμενη αλλαγή χαρτιών από ισχυρά χέρια σε χαμηλές τιμές, που σε επίπεδο Γενικού Δείκτη αντιστοιχούν με την περιοχή 1.960-1.980 μονάδων. Ενδεικτικότερη είναι η περίπτωση σε ομίλους που μετεξελίσσονται, αναδιαρθρώνονται, όπως για παράδειγμα σε ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ.

Ενδεικτικά στη ΓΕΚ κοντά στα χαμηλά μηνών (2,2-2,3 ευρώ) πραγματοποιήθηκαν αυξημένες συναλλαγές που έφτασαν τα 4 εκατ. τεμάχια στο εύρος των 2,5-2,7 ευρώ. Υψηλές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν και στο διήμερο 6-7/11, καθώς ξεπέρασαν το 1,1 εκατ. τεμάχια. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και στην μετοχή της ΤΕΡΝΑ.

Όμως ανάλογες κινήσεις «αλλαγής ισχυρών χεριών» σημειώνονται, σε εβδομαδιαία βάση, σε Coca Cola Hellenic, Ηρακλής, Τράπεζα της Ελλάδος, Χατζηιωάννου, Σωληνουργεία Κορίνθου, Κλουκίνας-Λάππας, ΜΕΤΚΑ, Forthnet, Intralot.

Φαίνεται, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, πως επιχειρηματικοί πόλοι, ισχυροί ιδιωτικοί επενδυτικοί κύκλοι και θυγατρικές τραπεζών με ασφαλιστικά ταμεία απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς που «βγαίνει» τις τελευταίες εβδομάδες στα χαμηλά της αγοράς.

Το τρίτο αφορά στην ένταση και υψηλή μεταβλητότητα βασικών δεικτών, μετοχών στις διεθνείς αγορές, κατ’ επέκταση και στην ελληνική. Ενδεικτικά η τελευταία αντίδραση του Γενικού Δείκτη κατά 41% (από τα χαμηλά των 1.626,6 μονάδων στις 24/10 μέχρι τα υψηλά των 2.303,6 στις 5/11) είναι η μεγαλύτερη για φέτος.

Ανάλογη υπερέκταση βασικών δεικτών παρατηρείται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με την Citigroup η τελευταία αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών έφτασε σε μέσο όρο το 20% που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε απόδοση από το 1973 μέχρι σήμερα.

Η μεγαλύτερη αυτής της περιόδου είναι της τάξεως του 28,5%, σημειώθηκε όμως σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα την περίοδο 21/9/2001 έως 1/4/2002

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένα ακόμη κλειδί αφορά στο ότι όλο και περισσότεροι παράγοντες, προϋποθέσεις και… ψηφίδες αυτής της κρίσης εντοπίζονται, προσδιορίζονται, χωροθετούνται και επιχειρείται η θεραπεία τους.

Η εικόνα μπορεί να μην έχει σχηματιστεί ακόμη, ωστόσο είναι αρκετοί αυτοί που εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του χρόνου πολύ δύσκολα θα υποχωρήσουμε χαμηλότερα των 1.626 μονάδων, ότι οι 1.960-1.980 μονάδες είναι ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για τις επόμενες ημέρες.

Ένα τελευταίο, σημαντικότερο κατά την εκτίμησή μας, κλειδί είναι αυτό που σχετίζεται με το… ποντάρισμα των αγορών διεθνώς σε εξελίξεις και γεγονότα.

Θα επιμείνουμε πως το πρώτο από αυτά τα… πονταρίσματα αυτής της περιόδου σχετίζονταν με τις αμερικανικές εκλογές. Το δεύτερο, πάντα κατά την εκτίμησή μας, με την συντονισμένη μείωση των επιτοκίων, αρχικά στην Αγγλία και αμέσως μετά από την ΕΚΤ.

Εάν υποθέσουμε πως οι αγορές πράγματι… ποντάρουν σε τέτοια σημεία αναφοράς, θα θεωρούσαμε ως ένα επόμενο την επικείμενη σύνοδο των 20 το επόμενο Σάββατο. Οπότε οι 8 οικονομικά ισχυρότερες χώρες του κόσμου και οι 12 ταχύτερα αναπτυσσόμενες θα συσκεφθούν και πολύ πιθανά θα συναποφασίσουν για την λήψη και άλλων μέτρων στην προσπάθεια ανακούφισης του Συστήματος.

Σημειώνοντας αυτές της παραμέτρους-κλειδιά θα επιμείνουμε να ποντάρουμε σε επαναπροσέγγιση των 2.303 μονάδων σε βάθος 5-7 συνεδριάσεων.

Σε αυτήν την περίπτωση θα θεωρούσαμε ανοιχτό το ενδεχόμενο υπέρβασης αυτής της αντίστασης και επίτευξης του στόχου αντίδρασης προς τις 2.500 μονάδες, πλησιάζοντας προς το τέλος της χρήσης.

-----

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: "Η αποτοξίνωση της αγοράς, το χαλάρωµα δηλαδή από τις έντονες διακυµάνσεις θα είναι ένα από τα πιο πιθανά σενάρια της επόµενης εβδοµάδας, όχι µόνο γιατί οι ίδιες οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πολλά ή στο προσκήνιο υπάρχουν και κάποια θετικά νέα αλλά πλέον το έχουν ανάγκη και οι ίδιοι οι συµµετέχοντες.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης κινήθηκε έως τις 2.300 µονάδες, συµπληρώνοντας 675 µονάδες αντίδρασης από τα χαµηλά πριν διορθώσει προς την ζώνη των 2.000 µονάδων, επίπεδο µε αυξηµένη τεχνική σηµασία λόγω πληθώρας σηµάτων και σεναρίων που διατηρούνται σε αυτή την ζώνη. Αρχικά οι γρήγοροι κινητοί µέσοι, ο MACD και οι ταλαντωτές έχουν δώσει βραχυπρόθεσµα σήµατα αγορών λίγο πιο κάτω από τις 2.000 µονάδες τα οποία διατηρούνται σε ισχύ όσο η αγορά «κρατάει τις 1.950 µονάδες» και δευτερευόντως η µακροχρόνια ανοδική τάση που πλέον δείχνει να ασκεί κάποια στήριξη στις τιµές.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την αγορά να συσσωρεύει, αγοράζοντας ουσιαστικά χρόνο σε έναν τριγωνικό σχηµατισµό όπου η µέγιστη διάρκεια του είναι το τέλος Νοεµβρίου. Εκτόνωση και διαφυγή προς τα πάνω βλέπει την περιοχή των 2.400 µονάδων. Εκτόνωση και διαφυγή προς τα κάτω έχει σαν στόχο το προηγούµενο χαµηλό και ενδεχοµένως νέα… σενάρια καταστροφής.

Προς το παρόν όµως είναι νωρίς να ειπωθεί κατηγορηµατικά το που θα «σπάσει» η συσσώρευση και αυτό που προέχει περισσότερο είναι ο βαθµός ετοιµότητας των χαρτοφυλακίων σε κάθε εν δυνάµει σενάριο µε ότι αυτό συνεπάγεται για την παρουσία ρευστότητας αλλά και ποιοτικών τίτλων στο χαρτοφυλάκιο αυτή την περίοδο.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.107,10 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 2,27%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 59,31%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 2,28%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 4,27%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,86% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους δεκατέσσερις ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με τέσσερις μάλιστα εξ αυτών να εμφανίζουν άνοδο μεγαλύτερη των έξι ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι τρεις σημείωσαν υποχώρηση.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (9,99%), ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν ο κλάδος της Τεχνολογίας (7,06%) και της Υγείας (6,56%). Ακολούθησαν ο κλάδος των Κατασκευών (6,34%) και των Ταξιδιών και Αναψυχής (4,98%).

Αντίθετα, έχασε έδαφος ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,08%), της Ενέργειας (-2,25) και των Ασφαλειών (-1,63%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Κλουκίνας-Λάππας (65,36%), Κρέτα Φαρμ (63,08%), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (50%), Pasal (43,05%), Κεραμεία Αλλατίνη (41,46%), Γαλαξίδι (38,89%), Άλφα Γκρίσιν (36,07%), Τζιρακιάν Προφίλ (35,71%), Σελόντα (34,43%) και Yalco-Κωνσταντίνου (33,78%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Altec (-20,83%), Ελφίκο (-15,15%), Ζήνων (-15,12%), Αγροτικός Οίκος Σπύρου (-14,71%), Χαλυβδοφύλλων (-13,33%), Proton Επενδυτική Τράπεζα (-12,71%), Κορρές (-11,60%), Σαός (-11,36%), Ιμάκο (-10,08%) και ΑΝΕΚ (-9,91%).



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v