ΧΑ: Θετική έκπληξη με τζίρο σε χαμηλά διμήνου

Παρά τα αρνητικά μακροοικονομικά νέα από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ, οι αγορές προσπαθούν να δείξουν σχετική ψυχραιμία προχωρώντας σε στάδιο αποφόρτισης. Σε χαμηλά διμήνου η μικτή αξία συναλλαγών στη Σοφοκλέους.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αιφνιδίασε θετικά η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, αν και ήταν εμφανές ότι περίσσευε η νευρικότητα αλλά και η αλλαγή διαθέσεων στην ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης μέσα στην ημέρα άλλαξε 13 φορές πρόσημο για να κλείσει τελικά κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ κοντά στα υψηλά ημέρας βρέθηκε και η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε περίπου στο 1,4 προς 1.

Η εβδομάδα που μόλις έληξε έδωσε τρεις ανοδικές και δύο πτωτικές συνεδριάσεις και εβδομαδιαία κέρδη 2,27% για τον Γενικό Δείκτη, περιορίζοντας έτσι τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 59,31%.

Κυριότερο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης εκτός από την μεταβλητότητα ήταν ασφαλώς η εξαιρετικά χαμηλή μικτή αξία συναλλαγών. Αρκεί να συνυπολογιστεί ότι τζίρο κάτω από 200 εκατ. ευρώ το Χ.Α. είχε να δει από τις 1/9/2008.

Η θετική έκπληξη στη σημερινή συνεδρίαση τόσο στη Σοφοκλέους όσο και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήρθε από την διάθεση επίδειξης «ανοσίας» στις αρνητικές ειδήσεις, αφού κανείς δεν περίμενε θετικό πρόσημο μετά την ανακοίνωση της ανεργίας για τον μήνα Οκτώβριο στις ΗΠΑ στο 6,5% και σε υψηλό 14 ετών.

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι στα τρέχοντα επίπεδα οι τιμές των μετοχών έχουν προεξοφλήσει σημαντικό μέρος από τις συνέπειες της επερχόμενης ύφεσης. Δεν αποκλείουν όμως ότι η νευρικότητα, η ταλαιπωρία και η μεταβλητότητα θα συνεχίσουν να δίνουν το παρόν, τουλάχιστον έως ότου αποκατασταθεί κάποιο κλίμα εμπιστοσύνης.

Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε υποσχέσεις για κάτι καλύτερο, όμως πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει αργότερα η General Motors.

Σε περίπτωση σχετικής επιστροφής της ηρεμίας και εισόδου των αγορών σε φάση αποφόρτισης δεν μπορούν να αποκλειστούν επιλεκτικές αγορές και σχετική μείωση της μεταβλητότητας.

Στα θετικά και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, η επιστροφή του σχετικού ενδιαφέροντος από εγχώρια χαρτοφυλάκια που επί σειρά ετών αρνούνταν να επαναπροσεγγίσουν το Χ.Α..

Ασφαλώς ο FTSE ήταν αυτός που διαμόρφωσε σήμερα κλίμα και διαθέσεις, ενώ άξιο υποσημείωσης κρίνεται και το +2,4% του τραπεζικού δείκτη.

Από τις μετοχές του 20άρη, με αξιοσημείωτες απώλειες μόνον η ΔΕΗ, απλά αρνητικό πρόσημο για Μυτιληναίο, Eurobank, Πειραιώς και αμετάβλητοι οι τίτλοι των MIG και Εμπορικής.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα των επτά ποσοστιαίων μονάδων και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για τον Τιτάνα, με κέρδη μεγαλύτερα του 5% Intralot και ΟΤΕ, και του 4% Εθνική, Κύπρου και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Επίσης, με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων έκλεισαν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Βιοχάλκο, και των δύο ποσοστιαίων μονάδων η MPB.

Τέλος, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Αγροτική, Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ και θετική μεταβολή για Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης αν και κινήθηκε σε ένα όχι ιδιαίτερα μεγάλο εύρος (χαμηλό ημέρας 2.038,08, υψηλό 2.107,93), με συνεχείς διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων έκλεισε στις 2.107,1 μονάδες, με κέρδη 1,77%, ενώ ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 168 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 7,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.

Τεχνικά και όσον αφορά στον FTSE, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του δείκτη υψηλότερα των 1.174 μονάδων, για να δημιουργηθούν σχετικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1.310 μονάδες.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 132 ανοδικές μετοχές έναντι 91 πτωτικών, και 17 τίτλοι με κέρδη από 8% έως 17,53%.

Τέλος, στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και η έντονη φημολογία (που διαψεύσθηκε) για πιθανή υποβολή πρότασης από τον όμιλο Ρέστη προς την Γενική Τράπεζα, η οποία όμως επανέφερε τα σενάρια αφ’ ενός για ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο και αφ’ ετέρου έκανε για πολλοστή φορά αντιληπτό ότι αρκετοί τραπεζικοί τίτλοι έχουν φτάσει να διαπραγματεύονται χαμηλότερα και της λογιστικής τους αξίας.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.107,10 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 2,27%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 59,31%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 2,28%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 4,27%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,86% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους δεκατέσσερις ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με τέσσερις μάλιστα εξ αυτών να εμφανίζουν άνοδο μεγαλύτερη των έξι ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι τρεις σημείωσαν υποχώρηση.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (9,99%), ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν ο κλάδος της Τεχνολογίας (7,06%) και της Υγείας (6,56%). Ακολούθησαν ο κλάδος των Κατασκευών (6,34%) και των Ταξιδιών και Αναψυχής (4,98%).

Αντίθετα, έχασε έδαφος ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,08%), της Ενέργειας (-2,25) και των Ασφαλειών (-1,63%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Κλουκίνας-Λάππας (65,36%), Κρέτα Φαρμ (63,08%), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (50%), Pasal (43,05%), Κεραμεία Αλλατίνη (41,46%), Γαλαξίδι (38,89%), Άλφα Γκρίσιν (36,07%), Τζιρακιάν Προφίλ (35,71%), Σελόντα (34,43%) και Yalco-Κωνσταντίνου (33,78%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Altec (-20,83%), Ελφίκο (-15,15%), Ζήνων (-15,12%), Αγροτικός Οίκος Σπύρου (-14,71%), Χαλυβδοφύλλων (-13,33%), Proton Επενδυτική Τράπεζα (-12,71%), Κορρές (-11,60%), Σαός (-11,36%), Ιμάκο (-10,08%) και ΑΝΕΚ (-9,91%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v