Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tράπεζες: Mπρος κυβέρνηση, πίσω αγορές!

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας. Οι ιδιωτικές τράπεζες όμως έχουν κάθε λόγο να είναι "κουμπωμένες". Η λύση ίσως βρίσκεται κάπου ανάμεσα.

Tράπεζες: Mπρος κυβέρνηση, πίσω αγορές!
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι αντίστοιχες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει κάθε λόγο να θέλει να δίνουν οι τράπεζες δάνεια στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Έχει επίσης δίκιο. Χωρίς τα δάνεια, η οικονομία θα περιπέσει σε ύφεση, πολύς κόσμος θα χάσει τη δουλειά του, τα εισοδήματα θα μειωθούν και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να βγει από την ύφεση.

Όμως, οι τράπεζες δεν είναι ευαγή ιδρύματα.

Έχουν μετόχους στους οποίους οι διοικήσεις τους δίνουν ή τουλάχιστον οφείλουν να δίνουν λογαριασμό.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις ιδιωτικές τράπεζες που υπακούουν στη λογική της μεγιστοποίησης της αξίας των μετόχων τους.

Είναι λοιπόν επόμενο κάθε ιδιωτική τράπεζα να μην επιθυμεί να δώσει δάνεια, ή τουλάχιστον όχι τόσα όσα επιθυμεί η κυβέρνηση, αν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πάρει πίσω τα λεφτά της.

Είναι επίσης λογικό να θέλει να περάσει το αυξημένο κόστος του χρήματος στους δανειολήπτες υπό τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων.

Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη που οι ιδιωτικές τράπεζες αρνούνται να δίνουν νέα δάνεια σε δικαιούχους του ΟΕΚ με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Αν συνέχιζαν να το κάνουν θα έχαναν λεφτά, αφού οι ίδιες μαζεύουν το χρήμα πληρώνοντας πολύ υψηλότερο επιτόκιο από το Euribor που είναι 2 ποσοστιαίες μονάδες και βάλε πάνω από βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Αντίθετα, αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους το μήνυμα των ξένων funds που τιμωρούν, πουλώντας μαζικά τις μετοχές εκείνων των τραπεζών οι οποίες ακολουθούν επιθετική πολιτική πιστοδοτήσεων σε περιόδους χρηματοοικονομικής κρίσης όπως η σημερινή.

Εξ αντικειμένου λοιπόν ίσως δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της κυβέρνησης αν κρίνουν ότι διακυβεύονται τα συμφέροντα των μετόχων τους και των ίδιων.

Για να τους ενθαρρύνει να δώσουν περισσότερα δάνεια, η κυβέρνηση τους προσφέρει το καρότο της ευχερέστερης πρόσβασης σε πηγές ρευστότητας και κρατικής κεφαλαιακής ενίσχυσης που παρέχει το σχέδιο στήριξης της οικονομίας.

Από την άλλη, τους επισείει το μαστίγιο των επιπτώσεων της κρίσης και της αύξησης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας από την Τράπεζα της Ελλάδος για να συμμετάσχουν.

Όμως, αυτό το καρότο είναι μάλλον πικρό για τους κορυφαίους κάθε τράπεζας, αφού συνοδεύεται από μειώσεις μισθών, κατάργηση μπόνους, περιορισμό στην άσκηση μερισματικής πολιτικής και παρουσία επιτρόπου.

Υπάρχει λύση ανάμεσα στις εύλογες απαιτήσεις της κυβέρνησης και των επαγγελματικών ομάδων από τη μια πλευρά και της επιθυμίας των διοικήσεων των ιδιωτικών τραπεζών να εφαρμόσουν πιο συγκρατημένη πολιτική πιστοδοτήσεων για να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα μπόνους τους και να μεγιστοποιήσουν την αξία των μετόχων τους;

Η απάντηση είναι καταφατική.

Η λύση είναι οι τράπεζες κρατικού ενδιαφέροντος όπως η Εθνική Τράπεζα -ασχέτως του τι λέει η διοίκησή της-, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΑΤΕbank, η Τράπεζα Αττικής, το Παρακαταθηκών και Δανείων κ.λπ. να σηκώσουν το βάρος της αύξησης της πιστωτικής επέκτασης το 2009.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα καλυφτεί το όποιο κενό δημιουργήσει η συντηρητικότερη πολιτική χορηγήσεων των ιδιωτικών τραπεζών και η οικονομία θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται.

Επιπλέον, οι ανωτέρω τράπεζες, εκτός της Εθνικής, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να αποδεχτούν την κρατική εποπτεία που στην ουσία επιβάλλει το σχέδιο στήριξης των τραπεζών και της οικονομίας και να δεχτούν μια κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση για να καλυφτούν από τυχόν επισφάλειες.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να βρουν συμμάχους ανάμεσα στις μικρές ιδιωτικές τράπεζες και πιθανόν καμία μεγάλη που αισθάνεται ευάλωτη από τη μεγάλη πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της.

Ίσως λοιπόν οι κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες να αποτελούν διέξοδο για όλους.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v