Κύριοι, τελειώνετε! Η οικονομία ασφυκτιά!

Ίσως το περιβόητο πακέτο σωτηρίας των τραπεζών να μην έχει διαμορφωθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τις τράπεζες ή για τους φορολογουμένους. Όμως η ανάγκη διοχέτευσής του στην αγορά είναι επιτακτική.

Κύριοι, τελειώνετε! Η οικονομία ασφυκτιά!
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και εβδομάδα!

"Η έλλειψη ρευστότητας μπορεί να μας αναγκάσει να περιορίσουμε δραστικά την πιστωτική επέκταση με κίνδυνο τη σοβαρή ύφεση στην οικονομία και την πιστωτική ασφυξία στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως, με πλήρη γνώση του τι θα συμβεί αν καθυστερήσουμε".

Η επισήμανση ανήκει στον κ. Ν. Καραμούζη, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank EFG και εκφράστηκε χθες σε άρθρο του στο "Βήμα'.

Πρόκειται για την πλέον άμεση και δημόσια παραδοχή μέχρι σήμερα εκ μέρους ενός κορυφαίου εκπροσώπου του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, αφενός για την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και ευρύτερα η οικονομία της χώρας και αφετέρου για τον κομβικό ρόλο των τραπεζών στην αντιμετώπιση της περίστασης.

Την ίδια ώρα που η απειλή της διεθνούς ύφεσης ωθεί τις κεντρικές τράπεζες των κυριότερων οικονομιών του πλανήτη σε ριζικές μειώσεις των βασικών τους επιτοκίων, σε επίπεδα που όμοιά τους δεν έχουμε συναντήσει τα τελευταία 30 χρόνια, στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα ταλαντεύεται εάν θα αποδεχτεί την κρατική χρηματοδοτική-χείρα βοηθείας, ύψους 28 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τις επιχειρήσεις στον όλεθρο και την οικονομία σε βαθειά ύφεση για υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Ίσως, το περιβόητο πλέον πακέτο σωτηρίας των τραπεζών να μην έχει διαμορφωθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το τραπεζικό σύστημα.

Ίσως ορισμένες προβλέψεις του, όπως αυτές για τα μπόνους ανώτερων στελεχών, να σφύζουν από λαϊκίστικη έξαρση.

Ωστόσο, παρέχεται.

Τίθεται στη διάθεση των τραπεζών, με στόχο το πέρασμά του στην επιχειρηματική κοινότητα και εν συνεχεία στην κατανάλωση για την αναζωογόνηση της δοκιμαζόμενης οικονομίας.

Η αποδοχή του ή μη εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, που αποτελεί αντικείμενο της σημερινής συνάντησης εκπροσώπων τους, εμφανίζεται να προσκρούει και στη συμμετοχή κρατικού λειτουργού στα διοικητικά τους συμβούλια.

Πρόκειται για μία πρόβλεψη που από την πλευρά του κράτους έχει ως -ανομολόγητο- στόχο τη δυνατότητα επανάκτησης τουλάχιστον του μερικού ελέγχου στη λειτουργία ιδρυμάτων, κομβικού χαρακτήρα στη λειτουργία της οικονομίας.

Πρόκειται ταυτόχρονα για πρόβλεψη που επαναφέρει για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο τα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του κράτους στη λειτουργία της οικονομίας.

Ερωτήματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την τρέχουσα κρίση.

Ερωτήματα που θα είχαν ευθέως απαντηθεί εάν το κράτος έκανε ευθύς εξαρχής σωστά τη δουλειά του, ασκώντας επαρκή εποπτεία -μέσω του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος ή άλλων φορέων- στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Ερωτήματα που θα όφειλαν να μην υπάρχουν και κυριότερα να μην επιχειρούνταν η απάντησή τους, εν μέσω της σημαντικότερης κρίσης που απείλησε μεταπολεμικά την οικονομία.

Εν τέλει, τα ερωτήματα αυτά δεν αφορούν στην καθημερινή μάχη επιβίωσης που δίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι πολίτες της χώρας και πρέπει να απαντηθούν άμεσα, τόσο από το τραπεζικό σύστημα όσο και από την ίδια την Πολιτεία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Ο στόχος είναι ένας: η ανάκτηση της ρευστότητας του συστήματος.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v