Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελεγχόμενη διόρθωση "δείχνουν" οι ευρωαγορές

Διόρθωση δείχνουν οι ευρωαγορές. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για FTSE 20, Εθνική και τράπεζες. Μέχρι 50-60 μονάδες χαμηλότερα ο πήχης για τον Γ.Δ., με την ημέρα να θεωρείται κρίσιμη για τον DAX.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεχίζεται το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι στις αγορές, με την κατοχύρωση θέσεων - διόρθωση να παίρνει τη σκυτάλη. Από χαμηλότερες τιμές ξεκίνησαν πριν από λίγο τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 2,24%.

Η σημερινή συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη έχει τη σημασία της, καθώς αργότερα θα ανακοινωθεί ο δείκτης ZEW που αφορά στο οικονομικό κλίμα.

Ούτως ή άλλως, η στόχευσή μας ήταν εξ αρχής με ορίζοντα τη σύνοδο των G20 το Σάββατο. Κάτι που μας κρατά ενεργούς ακόμη και ενδοσυνεδριακά, καθώς η προεξόφληση των όποιων αποφάσεων είναι λογικό να συμπεριλαμβάνει κύκλους δεικτών είτε ανοδικούς όπως χθες, είτε πτωτικούς όπως σήμερα, με ορίζοντα όμως πάντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής και ενδεχομένως αυτήν της επόμενης Δευτέρας.

Στο Χ.Α. θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους βραχυπρόθεσμους παίκτες σε δύο υποομάδες, με την πρώτη να περιλαμβάνει κυρίως όσους κινούνται ακόμη και ενδοσυνεδριακά. Η δεύτερη είναι αυτή που φέρεται να ποντάρει σε ειδήσεις και γεγονότα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, η σχέση ροής κεφαλαίων - τζίρου μεταξύ των δύο ομάδων υπολογίζεται στο περίπου 1 προς 2. Εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί σήμερα, καταρχήν στα πρώτα 30 - 45 λεπτά της συνεδρίασης, οπότε και θα πρέπει να καταμετρηθούν η αξία των θέσεων πώλησης και η διάθεση των εν δυνάμει αγοραστών. Οι τελευταίοι εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν από χαμηλές τιμές προς τις 1.160 - 1.165 μονάδες σε επίπεδο FTSE 20.

Πρακτικά αυτό δίνει έναν… αέρα διόρθωσης για τον Γενικό Δείκτη, έως και 50 - 60 μονάδων και με την προϋπόθεση πως θα επιβαρυνθεί το κλίμα στη Φρανκφούρτη.

Όσον αφορά στην Εθνική, οι βραχυπρόθεσμες θέσεις έχουν ληφθεί σε τιμές 6% - 8% χαμηλότερα και περίπου το μισό των συναλλαγών των προηγούμενων δύο - τριών συνεδριάσεων θα πρέπει να το… περιμένουμε ως προσφορά στην αρχή της συνεδρίασης.

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούμε να αναφερόμαστε σε ελεγχόμενη διόρθωση του FTSE 20, τραπεζικών μετοχών και χαρτιών του 20άρη.

Μένει επίσης να φανεί η διάθεση εκείνων των ενεργών σχημάτων και ιδιωτών επενδυτών που τις τελευταίες ημέρες επαναδραστηριοποιούνται στον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο. Μόνο που σε αυτή την κατηγορία μετοχών οι κινήσεις των παικτών υπολογίζεται πως είναι ακόμη πιο γρήγορες.

Σε αναμονή λοιπόν της επιβεβαίωσης (ή όχι) των πρώτων στηρίξεων για FTSE 20, Εθνική, των υπόλοιπων τραπεζικών μετοχών του 20άρη και βεβαίως ορισμένων τίτλων-σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v