Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το -10% της Alpha Bank "βαρίδι" για το ΧΑ

Χάνει τις 2.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, καθώς η Alpha Bank υποχωρεί μέχρι και 10% λόγω έντονων πωλήσεων προς τα 10,68 ευρώ. Μεγαλύτερη του αναμενομένου η πίεση σε ΕΤΕ, Coca Cola, Πειραιώς και Τιτάν.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αδικαιολόγητη ως προς την έκτασή της, καθώς ξεπερνά το 4,2%, θεωρούν τραπεζικοί κύκλοι τη διόρθωση του Γενικού Δείκτη.

Αυτό γιατί κατά την εκτίμησή τους σταδιακά μετά τις 12:00 - 12:30 εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις θέσεων σε Alpha Bank, Πειραιώς και Coca Cola Hellenic, που δείχνουν να ξεφεύγουν πλέον από το πλαίσιο μιας ελεγχόμενης διόρθωσης.

Μάλιστα στη μετοχή της Alpha Bank οι πωλητές παραμένουν επίμονοι εδώ και μία ώρα, με την τιμή να πιέζεται μέχρι και 9,3% χαμηλότερα, προς τα 10,76 ευρώ.

Πίεση που δεν περίμεναν ούτε οι άνθρωποι της Πειραιώς εκδηλώνεται στη μετοχή του ομίλου, καθώς χάνει 5,1% και διορθώνει εκ νέου προς τα 8 ευρώ.

Σημαντικές απώλειες που φθάνουν το 7,3% καταγράφονται για τη μετοχή της Coca Cola που υποχωρεί και πάλι προς τα 11,3 ευρώ.

Η αδυναμία κυρίως αυτών των τριών μετοχών διευρύνει εδώ και μία ώρα τις απώλειες του FTSE 20, που χάνει τις 1.140 μονάδες, κάτι που επιβαρύνει από τεχνικής πλευράς τη θέση τουλάχιστον αυτών των τριών εισηγμένων.

Στη μετοχή της Εθνικής οι συναλλαγές ξεπερνούν το 1,1 εκατ. τεμάχια, θεωρούνται λογικές από στελέχη του ομίλου, αν και τα ίδια θα ήθελαν συντήρηση της μετοχής υψηλότερα των 18,2 ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 2,31%, ενώ τα συμβόλαια του Dow Jones παραπέμπουν σε πτωτικό άνοιγμα κατά 1,35% και μέχρι και κατά 1,37% για τον S&P 500.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την πίεση που ασκείται σε συγκεκριμένες μετοχές στην ρευστοποίηση ενός… δεύτερου μέρους από το καλάθι θέσεων ενός αμερικανικού επενδυτικού οίκου.

Πιθανολογούν πως αυτές οι πωλήσεις ενδέχεται να λειτουργούν σαν προπομπός μιας διόρθωσης στη Wall για τις επόμενες μία - δύο συνεδριάσεις.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτών των παραγόντων, τότε η τάση για τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες επιβαρύνεται για σήμερα - αύριο.

Έτσι το ενδεχόμενο της αντίδρασης θα πρέπει να αναζητείται από τη συνεδρίαση της Πέμπτης ή το πολύ της Παρασκευής.

Μέχρι τότε εκτιμάται πως θα συνεχίζονται οι πωλήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές του 20άρη, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τις 2.100 μονάδες και να υποχωρεί χαμηλότερα της στήριξης που περίμεναν άνθρωποι της αγοράς και η στήλη.

Γι’ αυτό ζητούμενη θεωρείται για τη συνέχεια η εξομάλυνση των σημαντικών πιέσεων που δέχονται Alpha Bank, Coca Cola, αλλά και Πειραιώς, Τιτάν τα τελευταία 15 - 20 λεπτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v