ΧΑ: Οι τράπεζες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος

Οι απώλειες 8,15% για τον τραπεζικό δείκτη επιβεβαίωσαν την έντονη αβεβαιότητα των επενδυτών για τον κλάδο και καταδίκασαν το Γενικό Δείκτη σε πτώση 6,5%. Υποχώρηση άνω του 9% για Alpha, MIG, Εθνική, Coca Cola.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να απαντήσουν στο αν είναι επί θύραις νέος γύρος ρευστοποιήσεων βασικών θέσεων ξένων χαρτοφυλακίων.

Σε αυτή την περίπτωση λογική και αποτιμήσεις θα πάνε στην άκρη και τον πρώτο λόγο θα πάρει η ανάγκη περαιτέρω μείωσης της έκθεσης στις μετοχικές αξίες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δυστυχώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενισχύουν τις ανησυχίες των Αγορών και βέβαια οι πιθανολογούμενες εξελίξεις στην General Motors.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, θα πρέπει να προστεθεί ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο, που δεν είναι άλλο από την επιστροφή της εκλογολογίας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ύφεση έχει προεξοφληθεί από τις Αγορές και ότι αντικατοπτρίζεται πλήρως στις διαμορφωμένες τιμές των μετοχών. Όμως παραμένει άγνωστο και συνεχίζει να ανησυχεί το μέγεθος και η διάρκειά της.

Δυστυχώς στο Χ.Α. η συνεχής αλλαγή προσήμων και μάλιστα με σημαντική ταχύτητα και μάλλον φτωχούς τζίρους δεν επιτρέπει την εξαγωγή “ασφαλών” συμπερασμάτων, ενώ αν επιστρέψουν και μάλιστα με επιθετικό χαρακτήρα οι ρευστοποιήσεις δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί μία νέα “γενιά εγκλωβισμένων” που στερούνται των γρήγορων αντανακλαστικών.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης που υπενθυμίζει ότι στον “βυθό” όλα τα αντικειμενικά στοιχεία οδηγούν στο ότι έχει και άλλο δρόμο η πτώση. Αντίθετα όταν όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις καλύτερων αποτιμήσεων οι τιμές έχουν ενσωματώσει τις προσδοκίες και έχουν προεξοφλήσεις σημαντικό κομμάτι της διαφαινόμενης αλλαγής του σκηνικού.

Στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις ο FTSE ήταν αυτός που διαμόρφωσε θετικό κλίμα και διαθέσεις, όμως αυτός ήταν και σήμερα που οδήγησε την Αγορά σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη για πολλοστή συνεδρίαση ο Τραπεζικός κλάδος επιβεβαίωσε ότι παραμένει ο “αδύναμος κρίκος” της Αγοράς (στις πτωτικές συνεδριάσεις), κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το -8,15% του κλαδικού του δείκτη.

Αρνητικό και το άνοιγμα της Wall Street, καθώς στα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου των InterContinental, Toll Brothers, Starbucks και Vodafone, προστέθηκαν η ανακοίνωση της Citigroup ότι "παγώνει" μέρος των κατασχέσεων, αλλά και η μετατροπή της American Express σε εμπορική Τράπεζα προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κυβερνητικά κεφάλαια. Και σαν να μην έφταναν αυτά ήλθε και η ανακοίνωση της Alcoa που προχώρησε σε κάθετη υποβάθμιση της παγκόσμιας παραγωγικής δυνατότητας αλουμινίου κατά 350.000 τόνους επιπλέον.

Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι του 20αρη με αρνητικό τελικό κλείσιμο, καθώς υπέκυψαν προς το τέλος και οι δύο που επέδειξαν αμυντικές διαθέσεις (ΔΕΗ και Motor Oil που έκλεισαν με τις μικρότερες απώλειες). Ασφαλώς και δημιουργεί ιδιαίτερα αλγεινές εντυπώσεις το -11,3% της Alpha Bank και το -9,18% της Εθνικής, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν μεταξύ των επιθετικών πωλητών και ξένο ασφαλιστικό ταμείο.

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες του 9% οι Τιτάν, MIG, Coca-Cola, του 7% Μυτιληναίος και Ταχ. Ταμιευτήριο και του 6% Βιοχάλκο, Αγροτική, Κύπρου, Πειραιώς, Intralot, MPB.

Με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων Ελ. Πετρέλαια και Eurobank και των τεσσάρων Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, μόνο σαν θετικό δεν μπορεί να εκληφθεί που χάθηκαν οι 1100 μονάδες με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 1085-80, 1050 και 1030-28 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης μην αφήνοντας περιθώρια κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2029,28 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 2050,31 με σημαντικές απώλειες 6,42%, ενώ ο τζίρος χωρίς να ενισχυθεί ιδιαίτερα έφθασε τα 158 εκατ. από τα οποία τα 9,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 26 ανοδικές μετοχές έναντι 214 πτωτικών και 25 τίτλοι με απώλειες από 9 έως 14,43%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v