ΔΕΗ: Σε "buy" αναβαθμίζει η Citi

Σε “buy” από “hold” αναβαθμίζει την σύσταση για την ΔΕΗ η Citigroup, με έκθεσή της στις 10/11, αυξάνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 24,5 ευρώ, από 20 ευρώ προηγουμένως.

ΔΕΗ: Σε buy αναβαθμίζει η Citi
Σε “buy” από “hold” αναβαθμίζει την σύσταση για την ΔΕΗ η Citigroup, με έκθεσή της στις 10/11, αυξάνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 24,5 ευρώ, από 20 ευρώ προηγουμένως, θεωρώντας πως αυτό αποτελεί ένα ελκυστικό σημείο εισόδου.

Σύμφωνα με την Citigroup, το χειρότερο σενάριο για τη ΔΕΗ έχει προεξοφληθεί πλήρως, ενώ αναφέρει πως αναμένει καθαρές ζημιές ύψους 230 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα χρήση και EBITDA ύψους 460 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της 10ης/11 στα 9,64 ευρώ.

---Με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια η χρηματοδότηση του business plan

Μέσω της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας θα επιδιώξει η διοίκηση της ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει κατά ένα μέρος το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Επιχείρησης έως το 2014, ύψους πλέον των 13 δισ. ευρώ, οπως μετέδωσε νωρίτερα το Euro2day.

Το σχέδιο αυτό παρουσιάζεται σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και την ερχόμενη Τρίτη 18 Νοεμβρίου επίσημα στους θεσμικούς επενδυτές.

Στο πλαίσιο των στρατηγικών στόχων της ΔΕΗ συγκαταλέγονται η απόσυρση των παλιών και μη αποδοτικών μονάδων παραγωγής, η κατασκευή νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένου και του λιθάνθρακα ως καύσιμου, οι επενδύσεις στη μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, η ολοκλήρωση των υδροηλεκτρικών έργων, η μείωση της εκπομπής CO2 και των ρύπων καθώς και η ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Το τεράστιο κόστος του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ, το οποίο καταρτίστηκε με την παραδοχή της τιμής του πετρελαίου στα 80 δολ. το βαρέλι και με την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου στο 1,40, η διοίκηση της Επιχείρησης θα επιδιώξει να καλύψει:

* Από αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι αυξήσεις που θα προταθούν θα κινούνται πάνω από τον πληθωρισμό ανά έτος έως το 2014. Οι πληροφορίες αυτές, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται από τη ΔΕΗ. Κύκλοι της Επιχείρησης που μίλησαν στο euro2day αναφέρουν ότι οι αυξήσεις που θα προταθούν θα είναι "πολύ λογικές", πολύ χαμηλότερες του 10% και θα επιμεριστούν ανά έτος έως την ολοκλήρωση του business plan.

* Από το νοικοκύρεμα των δαπανών της Επιχείρησης, με στόχο την περιστολή 500 εκατ. ευρώ ανά έτος.

* Από δανεισμό, ο οποίος θα καλύπτει το 50% του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της ΔΕΗ προβλέπεται η απόσυρση παλαιών και μη αποδοτικών μονάδων: μονάδες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, συνολικής ισχύος 320 MW, η μονάδα IV της Πτολεμαΐδας, 300 MW, η Λιπτόλ Ι και ΙΙ, 43 MW, της Μεγαλόπολη Ι και ΙΙ 250 MW, του Λαυρίου ΙΙΙ 180 MW, στον Άγιο Γεώργιο VIII 160 MW και ΙΧ 200 MW, στο Λαύριο Ι και ΙΙ 450 MW, στο Αλιβέρι ΙΙΙ και IV 300 MW και στις Κυκλάδες μονάδες ντίζελ και HFO 200 MW.

Οι νέες θερμοηλεκτρικές μονάδες που σχεδιάζεται να ενταχθούν είναι συνολικής ισχύος 3.700 MW και αφορούν στη μονάδα V του Αλιβερίου, με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 417 MW, που είναι υπό κατασκευή και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το 2010, οι μονάδες V της Μεγαλόπολης, με φυσικό αέριο, ισχύος 750 - 835 MW και ΙΙ της Μελίτης Φλώρινας, με λιγνίτη, ισχύος 450 MW, για τις οποίες, ωστόσο, οι προθεσμίες υποβολής προσφορών λαμβάνουν συνεχείς αναβολές, η μονάδα V της Πτολεμαΐδας, με λιγνίτη, ισχύος 450 MW, της οποίας η διακήρυξη προβλέπεται να βγει στον αέρα τον Ιανουάριο του 2009, καθώς και δύο λιθανθρακικές, η μονάδα VI του Αλιβερίου, ισχύος 700 - 800 MW και η μονάδα Ι της Λάρυμνας, ισχύος 700 - 800 MW.

Η τύχη των δύο τελευταίων κρίνεται αμφίβολη για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών γι' αυτού του είδους τις μονάδες. Δεύτερον, γιατί για τη μονάδα της Λάρυμνας, σε συνεργασία με τη Λάρκο, η ΡΑΕ δεν προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει στην εξέταση της αίτησης της ΔΕΗ, καθώς ξεπερνά το όριο της νέας ισχύος το οποίο μπορεί να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της η Επιχείρηση.

Εκκρεμεί άλλωστε και η γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ για τη μονάδα του Αλιβερίου, την οποία η ΔΕΗ σχεδιάζει να προχωρήσει σε συνεργασία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πρόγραμμα εγκατάστασης μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά, υπό αδειοδότηση είναι τρεις μονάδες, οι δύο στην Κρήτη και μία στη Λέσβο, συνολικής ισχύος 620 MW, υπό κατασκευή είναι η μονάδα στον Αθερινόλακκο Κρήτης και άλλη μία στην ίδια περιοχή για την οποία θα βγει διακήρυξη, ενώ για τη μονάδα της Ρόδου έχουν κατατεθεί προσφορές.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης ΑΠΕ θα υλοποιηθεί από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και είναι συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v