Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ερχεται νέος γύρος ταλαιπωρίας

Σε νέο γύρο ταλαιπωρίας παραπέμπουν τα ξένα χρηματιστήρια. Στην αντίδραση της Wall Street και σε πιθανές ουσιαστικές κινήσεις στην σύνοδο των G-20 προσβλέπουν τις επόμενες ημέρες οι ευρωαγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνέχεια στις πιέσεις λόγω Wall-Ασίας βλέπουν αρκετοί χρηματιστές. Συνεδριάσεις με έντονη μεταβλητότητα περιμένει η Marfin Analysis, άνοιγμα από χαμηλότερες τιμές εκτιμά η Proton Bank, ενώ πριν από λίγο στην Φρανκφούρτη ο DAX ξεκινούσε από 1,1% χαμηλότερα.

Στην Αθήνα, μετά τη μη επιβεβαίωση της τεχνικότητας, βραχυπρόθεσμα, βασικών δεικτών και μετοχών (ειδικά για τη χθεσινή συνεδρίαση), επανέρχονται επιφυλάξεις για νέο κύκλο αδυναμίας στην αγορά.

Η αδύναμη θέση που βρίσκονται οι περισσότερες χώρες της ευρύτερης ΝΑ Ευρώπης, η πίεση που συνεχίζει να δέχεται το τουρκικό νόμισμα, είναι λόγοι που καθιστούν εδώ και καιρό επιφυλακτικούς αρκετούς ξένους απέναντι στις ελληνικές τράπεζες.

Επιπρόσθετα, η διελκυστίνδα των εμπλεκόμενων γύρω από το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ επιτείνει την αρνητική κατάσταση.

Η συνεδρίαση ξεκινά με ένα βασικό μειονέκτημα που αφορά στην αδύναμη στήριξη που έχει διαμορφωθεί στις 1.993,7 μονάδες και που εκ των πραγμάτων μπορεί να φέρει τον Γενικό Δείκτη διαδοχικά προς τις 1.971 και 1.964 μονάδες.

Πρόκειται για τις χαμηλές τιμές που καλό θα ήταν να επιβεβαιωθούν ως στηρίξεις, ειδάλλως η τάση κλίνει προς τις 1.882 και 1.798 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, εάν δεν υπάρξει αντίδραση αύριο ή στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Σημαντική η πίεση που δέχεται η Εθνική έχοντας υποχωρήσει από τα 19,72 μέχρι τα 16,10 ευρώ χθες, τάση που φέρνει τη μετοχή κοντύτερα προς τα 15,9 και ακόμη χαμηλότερα προς τα 14,9 ευρώ. Οι αμέσως χαμηλότερες τιμές για τη μετοχή της Εθνικής είναι αυτές που διαμορφώθηκαν στα 11,40-11,24 ευρώ στις 24-27/10 αντίστοιχα.

Από τα λίγα ενθαρρυντικά στοιχεία που διακρίνονται τις τελευταίες ημέρες, είναι η αδύναμη προσπάθεια «μόχλευσης» που επιχειρείται σε ένα τμήμα του FTSES 80. Ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε χθες κατά 0,07%, έναντι 1,09% του FTSEM 40 και 2,43% του FTSE 20.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως ο τελευταίος δείκτης σε διάστημα 7 ημερών υποχωρεί 11,1% έναντι 5,2% του FTSES 80.

Χθες ορισμένες μετοχές του FTSES 80 (Intrakat, Profile, Αγροτική Ασφαλιστική, Αλλατίνη, Albio, Δάιος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Ελτον) κινήθηκαν ανοδικά, ενώ 23 παρέμειναν αμετάβλητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v