Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχονται και νέες μειώσεις στα επιτόκια…

Σε ευθεία αναθεώρηση των προβλέψεών τους για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων προχωρούν αναλυτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, υπό το βάρος της -σαφώς δυσμενέστερης του αναμενομένου- οικονομικής ύφεσης.

Έρχονται και νέες μειώσεις στα επιτόκια…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε ευθεία αναθεώρηση των προβλέψεών τους για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων προχωρούν αναλυτές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, υπό το βάρος της -σαφώς δυσμενέστερης του αναμενομένου- οικονομικής ύφεσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ οδεύει σε νέα μείωση κατά 50 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2009, διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο σε μόνο 50 μονάδες βάσης.

Αντίστοιχα, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα οδεύσει από το επίπεδο του 3,25%, όπου διαμορφώνεται σήμερα το παρεμβατικό της επιτόκιο (έπειτα από δύο κατά σειρά μειώσεις, αθροιστικά 100 μονάδων βάσης) στο επίπεδο του 2%.

Στο επίκεντρο των νομισματικών παρεμβάσεων των δύο κυριότερων κεντρικών πιστωτικών ιδρυμάτων της υφηλίου η βάθυνση της ύφεσης στις εκατέρωθεν οικονομίες των ΗΠΑ και της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Bloomberg, η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και κατά 1,5% το πρώτο του 2009, οδηγώντας τη χώρα στη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων 30 ετών.

Και τούτο ενώ ήδη η αμερικανική οικονομία τελεί και τυπικά σε κατάσταση ύφεσης, καθώς συρρικνώθηκε κατά 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Γεγονός το οποίο αντικατοπτρίστηκε άμεσα και στη συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης, η οποία αφού μειώθηκε κατά 3,1% το προηγούμενο τρίμηνο θα παρουσιάσει κάμψη κατά 2,9% το τρέχον και κατά 1,3% το πρώτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ουδέποτε κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου σημείωσε υποχώρηση επί τρία συνεχή τρίμηνα η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ.

Στην ευρωζώνη, η οποία επίσης εμφανίζεται να διανύει ένα ακόμη τρίμηνο αρνητικής ανάπτυξης (τι ευφημισμός και αυτός!), η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 2,4% έναντι του προηγουμένου δωδεκαμήνου, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ως αποτέλεσμα, πέραν της μείωσης που έχει ουσιαστικά ήδη προαναγγείλει ο κ. Ζαν-Κλωντ Τρισέ, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 2%.

Τέλος, η Τράπεζα της Αγγλίας κατέστησε σαφές χθες, δι΄σ στόματος του επικεφαλής της Μέρβιν Κινγκ ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων για την αναχαίτιση των υφεσιακών τάσεων -όσο απαιτηθεί-, οδηγώντας σε σημαντική πτώση τη στερλίνα έναντι τόσο του ευρώ όσο και του δολαρίου ΗΠΑ.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v