Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aγορές: Τι λένε οι δείκτες εμπιστοσύνης!

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στις αγορές και στις οικονομίες είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Καιρός να δούμε τι δείχνουν οι δείκτες εμπιστοσύνης.

Aγορές: Τι λένε οι δείκτες εμπιστοσύνης!
Αν η αμερικανική αγορά κατοικίας είναι η μήτρα που γέννησε το πρόβλημα, οι πιστωτικές αγορές είναι εκείνες που το επώασαν και το βοήθησαν να μεγαλώσει και να μετακυλιστεί σε άλλες αγορές και τέλος στην πραγματική οικονομία.

Οι πιστωτικές αγορές είναι επίσης εκείνες που ενεργούν ως προπομπός των εξελίξεων στις χρηματιστηριακές αγορές.

Η διεύρυνση των επιτοκιακών περιθωρίων (spreads) των εταιρικών ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας πάνω από τα αντίστοιχα επίπεδα επιτοκίων των κρατικών ομολόγων το καλοκαίρι του 2007 προηγήθηκε της μετέπειτα πτώσης της τιμής των μετοχών.

Κάτι αντίστοιχο είχε παρατηρηθεί στις αρχές Μαΐου του 2006 όταν τα spreads των ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας άρχισαν να ανοίγουν για να επακολουθήσει η μεγάλη διόρθωση των μετοχών που διήρκησε μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αποδεικνύοντας ότι τα spreads εμπεριέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το μέλλον των μετοχικών αξιών.

Μια ματιά στα spreads των ομολόγων, που εκδίδουν εταιρίες χαμηλής και υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, δείχνει ότι έχουν αρχίσει να κλείνουν, ελαφρώς όμως, από τα επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στην Ευρώπη, όπου τα spreads έχουν κλείσει ακόμη λιγότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ. Είναι κάτι που ίσως δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα σε σχέση με τις αμερικανικές σε αυτή τη φάση.

Ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς τι γίνεται είναι το περίφημο TED spread που δείχνει τη διαφορά μεταξύ του 3μηνου επιτοκίου αναφοράς Libor και της απόδοσης του 3μηνου έντοκου γραμματίου του αμερικανικού δημοσίου.

Το TED spread συρρικνώνεται συνεχώς, αλλά παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα, έχοντας φτάσει εκεί που ήταν τον Ιούλιο. Η μείωση του TED spread θεωρείται αξιόπιστος δείκτης μέτρησης της εμπιστοσύνης των συμμετεχόντων στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά, οι συναλλακτικοί όγκοι στην ευρωπαϊκή αγορά βραχυπρόθεσμων τίτλων, γνωστών ως commercial paper, παραμένουν χαμηλοί, έχοντας συρρικνωθεί 9% περίπου τον Οκτώβριο.

Το αντίθετο συμβαίνει στην αντίστοιχη αμερικανική αγορά commercial paper που δανείζονται οι επιχειρήσεις. Άλλο ένα δείγμα ότι η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά είναι χειρότερη.

Επιπλέον, στη διατραπεζική αγορά του δολαρίου και του ευρώ τα επιτόκια αναφοράς Libor και Euribor υποχωρούν και περισσότερες πράξεις γίνονται σε κάπως πιο μεγάλα διαστήματα μεταξύ των μεγάλων διεθνών τραπεζών.

Επι της ουσίας, όμως, η όποια βελτίωση στη διατραπεζική αγορά δεν είναι τέτοια που να σηματοδοτεί αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να δείχνουν κάποια ελαφρά σημάδια βελτίωσης.

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι τέτοια που να σηματοδοτούν γύρισμα των χρηματιστηριακών αγορών.

Κι επειδή οι τελευταίες μπαίνουν σε νέα φάση ανόδου αρκετά πριν η οικονομική ύφεση τελειώσει, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι οι χειρότερες μέρες της οικονομίας είναι μπροστά μας.

Dr. Money

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v