Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματίζουν οι τράπεζες - "Κόντρα" η MIG

Συνεχίζεται η διόρθωση στο ΧΑ παρά την ανοδική αντίδραση των ξένων αγορών. Διαμετρικά αντίθετη κίνηση για MIG (12%), MPB και Τ.Τ. έναντι άλλων τραπεζών. Πιθανές βραχυπρόθεσμες παρενέργειες "βλέπουν" παράγοντες της αγοράς.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε ανοδικό άνοιγμα παραπέμπουν τα συμβόλαια του Dow Jones και S&P 500, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX παραμένει στο 0,7% - 0,8% υψηλότερα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη μπορεί να έχουν περιοριστεί στο -0,7% και η αγορά στα επίπεδα των 2.030 - 2.035 μονάδων, ωστόσο προβληματίζει η εικόνα τραπεζικών μετοχών, ειδικότερα του 20άρη.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι, με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα των μετοχών του κλάδου, τη διαμετρικά αντίθετη αντίδραση των MIG - Marfin Popular Bank - Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και Αγροτικής, σε σχέση με αυτή των υπόλοιπων, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βγαίνουν βραχυπρόθεσμες πωλήσεις με αφορμή και τις εξελίξεις γύρω από το πακέτο χρηματοδότησης των 28 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο, σημείωναν οι ίδιες πηγές, πως για παράδειγμα οι μετοχές του ομίλου Marfin, τόσο του τραπεζικού βραχίονα όσο και του επενδυτικού, κινούνται κόντρα στη διόρθωση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ο όμιλος Marfin έχει καταστήσει σαφή και ξεκάθαρη τη θέση του από την αρχή της… υπόθεσης, επαναβεβαιώνοντάς τη χθες στη διάρκεια της ενημέρωσης του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γ. Παπανδρέου από τον κ. Α. Βγενόπουλο.

Ενδέχεται, εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, ο όμιλος Marfin να εισπράττει μια αρχική θετική εκτίμηση - υποδοχή από ορισμένα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία εδώ και καιρό παραμένουν επιφυλακτικά τόσο για τους τελικούς όρους, τις οριστικές προϋποθέσεις, κυρίως όμως τις πιθανές συνέπειες από την ένταξη μιας τράπεζας σε αυτό το πακέτο.

Εμείς θα συμπληρώναμε πως όλα αυτά είναι απότοκο των παλινωδιών των εμπλεκόμενων πλευρών, είτε αφορούν στους χειρισμούς (;) του υπουργού Οικονομίας και της άλλης πλευράς.

Σε αυτή τη συγκυρία χρήζουν προσοχής όσα διεξοδικά αναφέρονται στο σχετικό κείμενο του Στέφανου Κοτζαμάνη για τα τραπεζικά σχέδια που μένουν από καύσιμα.

Η μετοχή της MIG βρίσκεται στα 3,24 ευρώ (11,7%), του Τεγόπουλου στο 1,59 ευρώ (9,6%) και της Forthnet στο 1,20 ευρώ (9,1%).

Λίγο πριν από τις 14:00 οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη φτάνουν στο 1% - 1,1%, δηλαδή λίγο χαμηλότερα των 2.030 μονάδων. Περίπου την ίδια ώρα η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώνεται στο 1 προς 2.

Ενισχυμένες εμφανίζονται οι μετοχές της Σιδενόρ στα 3,48 ευρώ, της Ζήνων στο 1,57 ευρώ, της Intracom στο 0,96 ευρώ, της Σελόντα στο 0,80 ευρώ, του Ιατρικού στο 1,32 ευρώ, αλλά και άλλων 58 εισηγμένων που επιμένουν ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v