Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το επιτοκιακό στοίχημα των τραπεζών!

Κάθε εξίσωση έχει δύο πλευρές. Eurobank και Πειραιώς μειώνουν, έστω κι επιλεκτικά, κάποια απo τα επιτόκια χορηγήσεων, ποντάροντας στην άλλη πλευρά της εξίσωσης.

Το επιτοκιακό στοίχημα των τραπεζών!
Η πίεση από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τον Τύπο και τις επιχειρηματικές οργανώσεις προς τις τράπεζες για μείωση των επιτοκίων στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Από τις μεγάλες τράπεζες, η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων (BEX) για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις κατά 0,5% και των πιστωτικών καρτών μέχρι 1%.

Η Eurobank ανακοίνωσε επίσης μείωση του επιτοκίου των πιστωτικών καρτών μέχρι 1% και των καταναλωτικών δανείων κατά 0,5%.

Και στις δυο περιπτώσεις, οι μειώσεις επιτοκίων αφορούν κατηγορίες δανείων, π.χ. μικρομεσαίοι για την Πειραιώς και καταναλωτικά για την Eurobank, στις οποίες οι δυο τράπεζες έχουν σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Πολλοί ίσως το θεωρήσουν μια προσπάθεια απόκρουσης των επικρίσεων που δέχονται και πιθανόν έχουν εν μέρει δίκιο.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο πιο σημαντικό πίσω απ’ όλα αυτά.

Οι δύο τράπεζες ποντάρουν σε μια μικρή έστω αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας το επόμενο διάστημα. Κοινώς θα ήθελαν να έβλεπαν τις ανανεώσεις παλαιότερων καταθέσεων να γίνονται σε χαμηλότερα επιτόκια.

Θα μπορέσουν όμως να δώσουν επιτόκιο π.χ. 5,80% σε κάποιον που είχε 6% μέχρι πριν λίγο καιρό;

Αν τα καταφέρουν με την βοήθεια της μεγαλύτερης ευχέρειας που θα υπάρχει σε λίγο καιρό για δανεισμό από την ΕΚΤ είτε λόγω υλοποίησης των προγραμμάτων τιτλοποίησης δανείων είτε λόγω συμμετοχής στο κρατικό σχέδιο θωράκισης της οικονομίας θα έχουν κερδίσει το στοίχημα.

Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά αφ’ ενός η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3,25% από 3,75% και μια νέα πιθανή μείωσή του από την μια πλευρά και η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων αναφοράς του ευρώ στη διατραπεζική.

Πρόκειται για ένα καλό αλλά δύσκολο στοίχημα που άλλες τράπεζες, όπως η Εθνική, δεν έχουν αποφασίσει να πάρουν ακόμη.

Είναι ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα γιατί μπορεί να στοιχίσει περισσότερο σε κερδοφορία από οτιδήποτε άλλο. Ας μην ξεχνάμε ότι το 3μηνο επιτόκιο Euribor έπεσε χθες στο 4,343% ενώ τα επιτόκια καταθέσεων δεν ακολούθησαν στον ίδιο βαθμό η και καθόλου.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι ανάγκες των τραπεζών για χρηματοδότηση των νέων και των παλαιότερων δανείων παραμένουν μεγάλες σε μια περίοδο που οι διεθνείς αγορές χονδρικής παραμένουν κλειστές και η διατραπεζική αγορά βρίσκεται ουσιαστικά ακόμη στον πάγο για διαστήματα πάνω από ένα μήνα.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι οι αναλυτές του κλάδου «ανησυχούν» περισσότερο για την μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων παρά για τα υπόλοιπα μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών.

Γι’ αυτό τον λόγο το στοίχημα των δυο προαναφερθέντων τραπεζών έχει ενδιαφέρον παρότι μερικοί ίσως ισχυρισθούν ότι οι μειώσεις επιτοκίων αποτελούν αντιστροφή παλαιότερων αυξήσεων κι επομένως είναι στάχτη στα μάτια.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v