Σοφοκλέους: Ο φόβος της "κούφιας" ανόδου

Το ΧΑ ατενίζει τα πρόσφατα χαμηλά του με "μαξιλάρι" ασφαλείας. Με το εγχώριο σύστημα "στομωμένο" από ...χαρτί και τα βόλια να λιγοστεύουν, ο φόβος για crash test των χαμηλών μετά την "κούφια" άνοδο επιστρέφει.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Σοφοκλέους: Ο φόβος της κούφιας ανόδου
Η τεχνική εικόνα του S&P επιδεινώνεται και οι φόβοι ότι οι αγορές ενδέχεται να δοκιμάσουν τα χαμηλά του Οκτωβρίου επιστρέφουν. Το Χ.Α. έχει την πολυτέλεια να ατενίζει τις 1.626 μονάδες με την απόσταση ασφαλείας των 2.050 μονάδων.

Έχει όμως και ένα μεγάλο μειονέκτημα. Παραμένει "κούφια" αγορά και το εγχώριο σύστημα είναι "στομωμένο" από... χαρτί. Και αυτή η διαπίστωση, κοινός τόπος περίπου στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα προκαλέσε... κόμπους ιδρώτα στην περίπτωση που διεθνώς συνεχιστεί η πτώση και το Χ.Α. κινηθεί προς τα πρόσφατα χαμηλά του.

Οι μεγάλοι αγοραστές του Οκτωβρίου ήταν βασικοί μέτοχοι, εγχώριοι επιχειρηματίες, εφοπλιστές και τμήματα treasuries μεγάλων τραπεζών. Αγορές βγήκαν και από αρκετούς εγχώριους μικροεπενδυτές ακόμη και από μητροπόλεις και μονές, ενώ ακούγεται -χωρίς να επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ- ότι δόθηκαν και μετοχοδάνεια

Για πρώτη φορά, μετά τον Ιούνιο του 2006, οι Έλληνες επενδυτές -όλων των κατηγοριών- πήραν την αγορά από τα χέρια των ξένων και ήταν οι κερδισμένοι της ανόδου. Μόνο που κατά τη διάρκεια της ανόδου των 700 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη δεν βγήκαν μεγάλες αγορές από ξένους.

Τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια αγόρασαν το διάστημα 30/10 - 3/11/08 όσα χρειάζονταν για να επαναφέρουν τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές στις σταθμίσεις του MSCI.

Αν εξαιρεθεί το rebalancing, οι κινήσεις trading από πλευράς ξένων επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, η βαρύτητα της οποίας στον ημερήσιο τζίρο παραμένει ιδιαίτερα υψηλή.

Έτσι, οι περισσότεροι από τους μεγάλους αγοραστές του Οκτωβρίου συνεχίζουν να κατέχουν το σημαντικότερο μέρος των μετοχών που αγόρασαν. Και αυτό επιτείνει τη μεταβλητότητα καθώς δεν βρίσκονται εύκολα νέες φουρνιές αγοραστών στους περισσότερους τίτλους. Με τον τίτλο της ΕΤΕ να έχει κινηθεί από τα 11,24 ευρώ στα 20,50 ευρώ δεν θα βγουν εύκολα μαζικοί αγοραστές σε αυτές τις τιμές, σημειώνουν χρηματιστές και διαχειριστές.

Ο πραγματικός φόβος της αγοράς εστιάζει στο ότι το εγχώριο σύστημα είναι "στομωμένο" με χαρτί και θα έχει μικρότερες άμυνες στην περίπτωση που το Χ.Α. δοκιμάσει τα πρόσφατα χαμηλά του. Περίπτωση που δείχνει ακόμη σε μονάδες μακρινή, αλλά με δεδομένο ότι η τεχνική εικόνα του S&P επιδεινώνεται και ενδέχεται να κινηθεί προς τις 800 μονάδες, το σενάριο της περαιτέρω πτώσης κερδίζει πόντους.

Και ακριβώς επειδή το Χ.Α. έχει το πρόβλημα της "κούφιας" αγοράς, μπορεί να χάσει γρηγορότερα μονάδες σε περίοδο πτώσης σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές. Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, έπεσε από τις 2.700 μονάδες και με τον ίδιο τρόπο υπεραπέδωσε στο ράλι αντίδρασης από τις 1.626 προς τις 2.300 μονάδες.

Η χθεσινή συνεδρίαση αποτύπωσε ανάγλυφα το πρόβλημα του Χ.Α. Ο τίτλος της Εθνικής με 10χίλιαρα πώλησης έχανε μονοκοπανιά 50 σεντς, καθώς δεν υπήρχαν αγοραστές να αντικρύσουν την προσφορά. Όταν όμως έγινε αντιληπτό ότι αυτές που πιέζονται είναι οι τράπεζες διεθνώς, αυξήθηκαν τα πτωτικά πονταρίσματα στον 20άρη για να ακολουθήσει εν συνεχεία και η μεγάλη πτώση στην υποκείμενη αγορά.

Το μόνο ευοίωνο σημάδι για το Χ.Α. είναι η κινητοποίηση του ενδιαφέροντος επενδυτών οι οποίοι δεν πρόλαβαν να αγοράσουν μετοχές στα πρόσφατα χαμηλά. Οι χρηματιστές θεωρούν δεδομένο ότι στην περίπτωση που θα υπάρξει ισχυρή πτώση, οι αγορές από ιδιώτες θα ενταθούν, σημειώνουν όμως ότι είναι πιθανόν οι σφαίρες αυτή τη φορά να μην είναι αρκετές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v