Πεδίο βολής οι τράπεζες στη Σοφοκλέους

Σε κακή κατάσταση οι περισσότεροι “ηγέτες” στο ΧΑ με τις τράπεζες να δέχονται νέα πυρά, ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και MIG επιστρατεύθηκαν για να διατηρήσουν το διχίλιαρο στον ΓΔ. Πτώση 7,7% για ΕΤΕ, 5,8% για Alpha.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Σε πεδίο βολής εξελίσσεται ο Τραπεζικός κλάδος και περισσότερο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι που δυστυχώς με την σημερινή εικόνα που παρουσίασαν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δικαίωσαν το χθεσινό σχόλιο σύμφωνα με το οποίο οι Τράπεζες παραμένουν ο “αδύναμος κρίκος” της αγοράς, ιδιαίτερα αν το γενικότερο κλίμα είναι αρνητικό.

Επέστρεψαν τα σενάρια για πιθανές δύσκολες συνθήκες ή ακόμα και για χρεοκοπίες στις Αγορές της Ν.Α. Ευρώπης και αυτό μόνο σαν θετικό μήνυμα δεν μπορεί να εκληφθεί για τις Ελληνικές Τράπεζες και για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε αυτές τις χώρες.

Εν τω μεταξύ εμφανίζονται και πάλι τα προβλήματα χρηματοδότησης και ανακύκλωσης δανείων βιομηχανικών κολοσσών όπως η GM που δίνει τροφή στα εφιαλτικά σενάρια που αναφέρονται σε καταρρεύσεις μεγάλων εταιρειών ή και κλάδων

Εννοείται ότι η ταχύτητα εναλλαγής προσήμων και διαθέσεων ανέκοψε πλήρως τις όποιες εισροές “φρέσκου χρήματος” από εγχώριους κωδικούς που θα περιμένουν να περιοριστούν οι ταλαντώσεις των δεικτών προκειμένου να ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Έτσι η αγορά ξαναπερνά στα χέρια των πωλητών και των traders, με τους τελευταίους να κινούνται μεταξύ αγοραστών και πωλητών, αναλόγως του γενικότερου κλίματος, εντός και εκτός των τειχών.

Αρνητικό ξεκίνημα και για την Wall Street, καθώς στις γενικότερες ανησυχίες για την Αμερικανική οικονομία και για το μέλλον της General Motors προστέθηκε και η Best Buy στη λίστα των επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν υποβάθμιση των προβλέψεων τους για τα επόμενα τρίμηνα.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε αρκετές διαφορές σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη.

Όπως π.χ. την αυξημένη μικτή αξία συναλλαγών, αλλά και την διάθεση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση να επιδείξουν σχετικά καλύτερη συμπεριφορά και να υποαποδώσουν σε απώλειες. Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται από το -2,43% του FTSE, έναντι του -1,09% του FTSEM και του -0,07% του FTSES.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το +10,34% της MIG που σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου η αγορά δεν αποκλείεται να επικροτήσει αυτούς που δεν διαφαίνεται να έχουν κεφαλαιακό πρόβλημα και μπορούν να εξελιχθούν σε leader του κλάδου τους.

Μάλιστα σε περίπτωση επιστροφής της σχετικής ηρεμίας οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις και τα αξιοπρόσεκτα κεφάλαια κίνησης που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία και εξάπλωση των εισηγμένων αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες στις επόμενες επενδυτικές επιλογές.

Αναλυτικότερα, ασφαλώς και το -4,99% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει αμφιβολίες για τον αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας.

Επίσης και όσον αφορά τον FTSE οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 1050, 1018 και 1005 μονάδες, ενώ καθοδική διάσπαση των 1005 μονάδων δημιουργεί περιθώρια υποχώρησης προς τις 936 μονάδες.

Από τους τίτλους του 20αρη και πλην της MIG, υπήρξαν κάποια ακόμα “πράσινα σημάδια” μέσα στο “κόκκινο φόντο”.

Έτσι ξεχώρισαν ΟΠΑΠ (+2,04%), ΟΤΕ (+1,61%) και Αγροτική (+1,15%). Επίσης θετικό πρόσημο για Coca-Cola και Intralot και αμετάβλητος ο τίτλος της Motor Oil.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 7% για ΔΕΗ και Εθνική και του 5% για την Alpha Bank.

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων οι Τιτάν και Eurobank, των τριών οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Πειραιώς των δύο ποσοστιαίων μονάδων η Κύπρου, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Ταχ. Ταμιευτήριο, Ελλάκτωρ και Ελ. Πετρέλαια.

Κατά τραγική ειρωνεία ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και έφθασε μέχρι τις 2078,37 μονάδες, από εκεί και πέρα σχεδόν κάθετη υποχώρηση μέχρι το χαμηλό ημέρας των 1993,73 μονάδων (10.52), νέα προσπάθεια αναρρίχησης υψηλότερα πό το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων και νέα υποχώρηση έως τις 1994,31 μονάδες (16.35) και τελικό κλείσιμο στις 2010,52 μονάδες με απώλειες 1,94%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος έφθασε τα 199 εκατ. από τα οποία τα 6,5 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Όχι αποκαρδιωτική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 153 πτωτικών και 18 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 13,27%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v