Σοφοκλέους: Μέτρα θωράκισης ζητά η αγορά

Την άμεση λήψη τολμηρών μέτρων ενίσχυσης των εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων ζητούν παράγοντες της αγοράς που αντιλαμβάνονται ότι ο ρόλος των ξένων θα είναι μειωμένος για μεγάλο διάστημα. Προτείνουν 3+2 μέτρα.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Σοφοκλέους: Μέτρα θωράκισης ζητά η αγορά
Την άμεση λήψη τολμηρών μέτρων ενίσχυσης των εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων ζητούν παράγοντες της αγοράς, αντιλαμβανόμενοι τον μειούμενο ρόλο των ξένων και την ανάγκη θωράκισης της ελληνικής αγοράς.

Παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. απέχει ακόμη από τα πρόσφατα χαμηλά του, πρωτοκλασάτα στελέχη της αγοράς, που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, τονίζουν ότι τώρα είναι το κατάλληλο timing για λήψη μέτρων ενίσχυσης του εγχώριου επενδυτικού στοιχείου.

Ο πρώτος γύρος του εγχειρήματος "επαναπατρισμού" του Χ.Α. έχει κερδηθεί καθώς στα χαμηλά του Οκτωβρίου κινητοποιήθηκαν από τους βασικούς μετόχους, επιχειρηματίες, κεφαλαιούχους και τράπεζες ως τους ιδιώτες επενδυτές που απείχαν από το χρηματιστήριο και την ίδια την Εκκλησία.

Για να θωρακιστεί όμως το εγχώριο σύστημα και για να αυξηθούν οι πιθανότητες να κερδηθεί το στοίχημα του επαναπατρισμού της Σοφοκλέους απαιτείται, σύμφωνα με τραπεζίτες, διαχειριστές και χρηματιστές η ενίσχυση των θεσμικών και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η σκληρή πραγματικότητα επιβάλλει να ληφθούν μέτρα άμεσου και μακροπρόθεσμου
ορίζοντα για να ενισχυθούν τα εγχώρια κεφάλαια. Μέτρα που κατά καιρούς έχουν εισηγηθεί η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο ΣΜΕΧΑ, η ΕΝΕΙΣΕΤ, η Ένωση Τραπεζών ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν δεν έχουν προχωρήσει.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς απαιτείται άμεσα το υπουργείο Οικονομίας να προωθήσει:

- Την αναβολή εφαρμογής του μέτρου φορολόγησης υπεραξίας μετοχών και της πρόσθετης φορολόγησης κατά 10% των μερισμάτων. Μέτρα που προκάλεσαν λόγω και της προχειρότητας με την οποία ελήφθησαν μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ των εναπομείναντων εγχώριων επενδυτών και σύγχυση στους ξένους επενδυτές. ΣΜΕΧΑ και ΕΝΕΙΣΕΤ έχουν ήδη ζητήσει αναβολή της εφαρμογής και εν συνεχεία διάλογο προκειμένου να επέλθουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών για τις μετοχές επιστρέφει λόγω των χαμηλών κεφαλαιοποιήσεων και θα πρέπει να ενισχυθεί με φορολογικά κίνητρα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που πρόκειται για μακροπρόθεσμου ορίζοντα τοποθετήσεις.

- Τη θέσπιση ατομικών συνταξιοδοτικών λογαριασμών, με ταυτόχρονη παροχή ισχυρών φορολογικών κινήτρων που θα κλιμακώνονται υπέρ των ασθενέστερων οικονομικών εισοδημάτων. Την τελευταία διετία η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, με τη διακριτική υποστήριξη των μεγάλων τραπεζών, έχει διαμορφώσει ένα σχέδιο πρότασης η οποία προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας αποταμιευτικών - συνταξιοδοτικών λογαριασμών συνδεδεμένων με αμοιβαία κεφάλαια με παροχή ισχυρών φορολογικών κινήτρων.

- Διαδικασίες εξπρές για την εφαρμογή του νέου πλαισίου άσκησης επενδυτικής διαχείρισης από τα ταμεία και επιτάχυνση των διαδικασιών ενοποίησης. Αυτήν την περίοδο τα ταμεία ουσιαστικά, ακόμα και να διαθέτουν περιθώριο αύξησης των θέσεών τους σε μετοχές και σε ομόλογα, δεν μπορούν να τα ασκήσουν λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις μεταξύ τους συγχωνεύσεις και στην εφαρμογή του νέου πλαισίου διαχείρισης.

Θυγατρικές τραπεζών στη διαχείριση κεφαλαίων ζητούν να υπογραφούν άμεσα όλες οι σχετικές αποφάσεις ώστε τα ταμεία να προχωρήσουν στην πρόσληψη διαχειριστών ή στην ανάθεση διαχείρισης, στην πρόσληψη επενδυτικών συμβούλων και συμβούλων μέτρησης κινδύνου.

Πέρα όμως από τα παραπάνω μέτρα, σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, απαιτούνται και δράσεις όπως:

- Η σταδιακή απελευθέρωση των ορίων που θέτει το Δημόσιο ως προς την άσκηση της επενδυτικής πολιτικής των ταμείων και η προσαρμογή τους στις ανάγκες που προκύπτουν από τις αναλογιστικές μελέτες για κάθε ταμείο ξεχωριστά. Η λειτουργία τα προηγούμενα χρόνια των ΕΔΕΚΤ ΟΤΕ και ΙΚΑ ΑΕΔΑΚ αποτελεί πρότυπο. Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιλότο για την άσκηση ελεύθερης επενδυτικής διαχείρισης σε ταμεία και σε ειδικούς λογαριασμούς.

- Διαχωρισμός του τομέα διαχείρισης κεφαλαίων από τους τραπεζικούς ομίλους. Διεθνώς οι κεντρικές τράπεζες προβληματίζονται τους τελευταίους μήνες για το αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω της κατοχής από τις τράπεζες τόσο των ισχυρών δικτύων πώλησης όσο και των αμοιβαίων κεφαλαίων. Η Ιταλική Κεντρική Τράπεζα πιέζει ήδη τους τραπεζικούς ομίλους για διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διαχείρισης κεφαλαίων και δικτύου πώλησής τους.

Αντίστοιχη πρόταση-βόμβα διατύπωσε προ μερικών μηνών ο κ. Φ. Ταμβακάκης διευθύνων σύμβουλος της Alpha Trust AEΠΕΥ. Ο κ. Ταμβακάκης εκτίμησε ότι πλησιάζει η ώρα που και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αποχωριστεί τη διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v