Νέο πλαίσιο για ενέργεια ζητά ο Τ. Αθανασόπουλος

Αν η Πολιτεία επιθυμεί ρυθμιζόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ας αναλάβει η ίδια και το κόστος. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ομιλίας του κ. Αθανασόπουλου στο συνέδριο ΙΕΝΕ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Νέο πλαίσιο για ενέργεια ζητά ο Τ. Αθανασόπουλος
Εάν η Πολιτεία επιθυμεί ρυθμιζόμενα τιμολόγια τότε θα πρέπει να αναλάβει και την κάλυψη του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ομιλίας που έκανε σήμερα στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Τάκης Αθανασόπουλος.

Χωρίς να κάνει ευθέως αναφορά στην ανάγκη αύξησης των τιμολογίων, ο κ. Αθανασόπουλος, επιδίωξε να καταστήσει συνυπεύθυνη την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη λήψη μιας σειράς μέτρων, που θα έχουν στόχο όχι μόνον την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την τύχη της ίδιας της ΔΕΗ.

"Με το να απαξιώνουμε τη ΔΕΗ, μεταθέτουμε στο μέλλον τις οδυνηρότατες συνέπειες γιατί απλώς δεν θέλουμε να πάρουμε σήμερα με πολύ μικρότερο κόστος τις αποφάσεις που σίγουρα θα υποχρεωθούμε να πάρουμε στο μέλλον", υποστήριξε.

Για να συμπληρώσει: "Στρουθοκαμηλίζουμε όταν παριστάνουμε ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μικρό, επειδή η τιμή πώλησής της στον τελικό καταναλωτή είναι χαμηλή. Ουσιαστικά συγκεντρώνεται σαν χρέος, το οποίο είτε θα αναλάβουμε εμείς που το δημιουργήσαμε, είτε θα το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας".

Ο κ. Αθανασόπουλος επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου στη μεν πρώτη τα τιμολόγια είναι περίπου 30% υψηλότερα από την Ελλάδα και στη δεύτερη κατά 40%. "Οι χώρες αυτές", υποστήριξε "αποφάσισαν να καλύψουν με κρατικά ομόλογα τις οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από τη διαφορά των τιμών μεταξύ χονδρεμπορικής και λιανεμπορικής αγοράς για τις εταιρίες ηλεκτρισμού".

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, που σε μια έκρηξη αυτοκριτικής παραδέχθηκε ότι τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στην επικαιρότητα με αρνητικό τρόπο και όχι άθελά του, απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς μομφή και σε ιδιώτες παραγωγούς που δεν προχώρησαν σε επενδύσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας. Αναγνώρισε βέβαια και την ευθύνη της ΔΕΗ, που δεν προχώρησε στην αντικατάσταση παλαιών μονάδων, ωστόσο, υποστήριξε ότι αυτό είχε μικρή επίπτωση στην επάρκεια ενέργειας.

Απάντησε όμως και σε όσους κατηγορούν τη ΔΕΗ ότι θέλει να αυξήσει τα τιμολόγια για να κερδοσκοπήσει. "Ουδέν μεγαλύτερο λάθος", ισχυρίσθηκε. Για να αντιπαραβάλει τις "σταυροειδείς επιδοτήσεις μεταξύ των κατηγοριών των καταναλωτών, με αποτέλεσμα η μελλοντική ανάπτυξη του ανταγωνισμού στη λιανεμπορική αγορά να εγκυμονεί τον κίνδυνο να γίνει επί ζημία της ΔΕΗ".

Με συνέπεια, όπως υποστήριξε, "οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο να πάρουν τους πελάτες που πληρώνουν στη ΔΕΗ τα υψηλά τιμολόγια, τα οποία όμως στο σύνολό τους επιδοτούν τα άλλα τιμολόγια που δεν καλύπτουν το κόστος".

Ο κ. Αθανασόπουλος επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα ώστε η αγορά να καταστεί πιο ώριμη και προς την κατεύθυνση αυτή υπέδειξε την επίσπευση και στενή εποπτεία υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων για κατασκευή νέων μονάδων, καθώς και την αντιμετώπιση του προβλήματος της επάρκειας, με διαχείριση της ζήτησης.

Τι ειπώθηκε στο συνέδριο του ΙΕΝΕ

Αδυναμίες και στρεβλώσεις στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αγορά ηλεκτρισμού στη χώρα μας, επισήμανε ο πρόεδρος & δ/νων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Παν. Αθανασόπουλος, σε ομιλία του στο γεύμα του «13ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας & Ανάπτυξης 2008» που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ από 12 - 13 Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος η λειτουργία της απελευθερωμένης ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στηρίχτηκε σε ένα μοντέλο που εξυπηρετούσε την απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς, τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια, τη μη περαιτέρω ανάπτυξη του βασικού παίκτη, δηλαδή της ΔΕΗ.

Διατηρήθηκαν όμως κάποια στοιχεία προστατευτισμού όπως η υποχρέωση παροχής τελευταίου καταφυγίου για όλους ανεξάρτητα τουςκαταναλωτές από τη ΔΕΗ, η οποία υποχρεώθηκε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλά τιμολόγια όχι μόνο σε κατηγορίες καταναλωτών που χρειάζονται κοινωνική στήριξη, αλλά ακόμα και σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από τους οποίους ταυτόχρονα αγόραζε ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλότερες τιμές, χωρίς η πολιτεία, σε όλες τις περιπτώσεις, να αποζημιώνει αντίστοιχα τη ΔΕΗ.

Αυτό το γεγονός κατέστησε την επιχείρηση, έναν "επί ζημία" μοναδικό προμηθευτή ρεύματος. Ο κ. Αθανασόπουλος πρόσθεσε οτι "με ρυθμιζόμενα τιμολόγια που δεν καλύπτουν το κόστος, όπως ισχύει στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η διαφορά ανάμεσα στην τιμή που πωλούν οι παραγωγοί και εισαγωγείς την ενέργεια και στην τιμή που την αγοράζει ο καταναλωτής, εμφανίζεται ως ζημία στους προμηθευτές που σαν ενδιάμεσοι κάνουν αυτή την μεταπώληση. Στην περίπτωσή μας δεν είναι τυχαίο ότι τον ρόλο του προμηθευτή, τον μονοπωλιακό και επιζήμιο, έχει μόνο η ΔΕΗ. Αντιλαμβάνεστε, γιατί!

Θα ήθελα απλά να σας αναφέρω ότι από τις 32 περίπου κατηγορίες τιμολογίων, μόνο οι 4 καλύπτουν το κόστος, ενώ οι τιμές που προκύπτουν από τα τιμολόγια των υπολοίπων κατηγοριών είναι σήμερα χαμηλότερες από το κόστος".

Ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΔΕΗ επισήμανε ότι "με το να απαξιώνουμε τη ΔΕΗ μεταφέρουμε στο μέλλον τις οδυνηρές συνέπειες γιατί απλώς δεν θέλουμε σήμερα να λάβουμε με πολύ μικρότερο κόστος τις αποφάσεις που σίγουρα θα αναγκασθούμε να λάβουμε στο μέλλον".

"Στρουθοκαμηλίζουμε" συνέχισε ο κ. Αθανασόπουλος "όταν παριστάνουμε πως το κόστος παραγωγής είναι χαμηλό επειδή η τιμή πώλησης του ρεύματος είναι χαμηλή. Η ΔΕΗ κατηγορείται πως ζητά αυξήσεις στα τιμολόγια επειδή επιδιώκει να κερδοσκοπήσει. Ουδέν αναληθέστερο αυτού. Καμιά εταιρία, ακόμα και με εμπορικούς όρους, δεν επιδιώκει να προκαλεί συνεχόμενες αυξήσεις στο προϊόν που διαθέτει προς τους καταναλωτές".
Μια ανοιχτή, ανταγωνιστική αγορά που λειτουργεί με όρους διαφάνειας πρέπει να είναι ο στόχος μας επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Κωνστ. Μανιατόπουλος καλωσορίζοντας τον ομιλητή.

Στο θέμα της ΔΕΗ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής, πρ. υπουργός και υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, στην ομιλία του στο συνέδριο του ΙΕΝΕ. Όπως επισήμανε "η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια πήρε πολλές αυξήσεις.Ο "μάγος" κ. Αθανασόπουλος καθημερινά ανακοινώνει αυξήσεις λόγω ρήτρας καυσίμων και μιλά για νέα ρήτρα απο τον Ιανουάριο.

Η ΔΕΗ αναμένεται να έχει ζημίες σχεδόν 250 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους ενώ το 2004 είχε μικτά κέρδη 530 εκατ. ευρώ (330 μετά από φόρους). Η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί ενώ οι υπουργοί που τον διόρισαν τον κριτικάρουν χωρίς να τον αντικαθιστούν, ο κ. Αθανασόπουλος τελεί υπο παραίτηση και η ΔΕΗ βαδίζει στον δρόμο της απαξίωσης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Έτσι αντιλαμβάνονται ορισμένοι την ανάπτυξη; Ο κ. Αθανασόπουλος και η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν ότι διαχειρίζονται μια δημόσια επιχείρηση που πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της χώρας".

Και ο κ. Χρυσοχοΐδης συνέχισε: "Διερχόμαστε βαθειά παγκόσμια κρίση που όταν τελειώσει τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Στην Ελλάδα έχουμε πρόσθετο πρόβλημα. Η χώρα μπήκε σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση, ενώ είχε 4,5% ρυθμό ανάπτυξης. Έρχονται εξαιρετικά δύσκολες μέρες και χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν. Οι αγορές χρειάζονται κανόνες, έλεγχο, εποπτεία και όχι άκρατο παρεμβατισμό.

Ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση την οικονομική κρίση δημιουργεί αναστάτωση στην κοινωνία και την αγορά. Φτάσαμε σε σημείο να έχουμε 15% έλλειμα στο εμπορικό μας ισοζύγιο ενώ το 2003 ήταν στο 6%. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη και στον σχεδιασμό για την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε οτι θα πρέπει να δούμε την κρίση ως αφετηρία για να σχεδιάσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας να δώσουμε ισχυρή ώθηση στη δημιουργία νέας ενεργειακής βιομηχανίας που θα στηρίζεται στην έρευνα, την τεχνολογία, την ανταγωνιστικότητα και όχι στις εισαγωγές ενέργειας από το εξωτερικό. Κομφούζιο επικρατεί ως προς τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Εμείς θέλουμε -και θα τον ολοκληρώσουμε- έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό όπου θα περιγράφεται με σαφήνεια το ενεργειακό μίγμα που χρειάζεται η χώρα τα επόμενα χρόνια. Η κλιματική αλλαγή, η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι κεντρικό ζήτημα. Καλούμαστε να χαράξουμε νέο όραμα και αναπτυξιακή στρατηγική και να προσδιορίσουμε όλες μας τις πολιτικές με βάση αυτήν την παράμετρο” κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.


ΟΙ ΑΠΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Στους βασικούς άξονες της πολιτικής που εφαρμόζει το ΥΠΑΝ στον τομέα της ενέργειας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Στ. Καλαφάτης, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου του ΙΕΝΕ. Οι άξονες αυτοί είναι η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και η ενδυνάμωση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας με στόχο να αναδειχθεί σε αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο κατοχυρώνοντας θέση-κλειδί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Ζωτικής σημασίας , πρόσθεσε, είναι μεταξύ άλλων η προώθηση της ορθολογικής χρήσης ενέργειας, η αξιοσημείωτη συμβολή του ενεργειακού τομέα στην ισόρροπη ανάπτυξη και η συστηματική προστασία του περιβάλλοντος. Όπως υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων καθώς μπορούν να αποτελέσουν πυρήνα αναζωογόνησης υποβαθμισμένων περιοχών και πόλο τοπικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στη γεωθερμία, τομέα στον οποίο με το νέο θεσμικό πλαίσιο προωθείται:

-σταθερό επενδυτικό περιβάλλον
-αξιόπιστη χρήση σε γεωργικές εφαρμογές
-παροχή κινήτρων για ανάπτυξη εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων της χώρας.

Σύντομα, ανακοίνωσε ο κ. Καλαφάτης, θα προκηρυχθούν περιοχές προς έρευνα για εντοπισμό και εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ

Στη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο γεν. δ/ντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής. Ο κ. Σταμπολής επισήμανε ότι η συστράτευση για την αντιμετώπιση των νέων ενεργειακών αναγκών στον κόσμο, θα είναι μαζική και θα αποβλέπει στην αξιοποίηση στο έπακρο των δυνατοτήτων που περικλείουν τόσο τα συμβατικά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, και η εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και οι ΑΠΕ σε όλο τους το εύρος. Μια νέα ενεργειακή οικονομία είναι μπροστά μας και δεν κρύβει άσχημες εκπλήξεις ή τοξικά προϊόντα, αλλά αντίθετα υπόσχεται δημιουργία, πρόοδο και ανάπτυξη υπογράμμισε ο κ. Σταμπολής.

Σε διεξοδική ανάλυση των επιπτώσεων απο την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προχώρησε ο κ. Γιαν. Στουρνάρας, καθ. Τμ. Οικ. Επιστ. Παν/μίου Αθηνών και οικ.σύμβουλος του ΙΟΒΕ, μιλώντας στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου του ΙΕΝΕ. Όπως, τόνισε, το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται για το μέλλον έχει να κάνει με τη διάρκεια της κρίσης.Το ΔΝΤ προβλέπει, με σημαντικό όμως βαθμό αβεβαιότητας, ότι η ανάκαμψη τοποθετείται στο τέλος του 2009 υπό την κύρια προϋπόθεση της συνέχισης της συντονισμένης παρέμβασης των αρχών.

Κατα την άποψη του κ. Στουρνάρα οι πιθανότητες ανάκαμψης είναι μεγαλύτερες απο τις πιθανότητες βύθισης της παγκόσμιας οικονομίας σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές επενδύσεις τόνισε, οτι οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των ενεργειακών πρώτων υλών βεβαίως δεν βοηθούν στον ενεργειακό σχεδιασμό και στις επενδύσεις. Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, με συγκριτικό πλεονέκτημα σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο όπως πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, ούτως ή άλλως πρέπει να ενισχυθεί ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία, μπορεί να στραφεί μαζί με τα λοιπά αναπτυξιακά κίνητρα στις "πράσινες" επενδύσεις. Παράλληλα πρέπει να επιταχυνθεί η άρση των ποικίλων εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, που καθυστερούν και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Οι εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες του συνεδρίου που συντόνισαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ κ. Τερέζα Φωκιανού, Δημ. Μπέης, Μ. Πατσουλές. Στην εισήγησή του ο αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Σπ. Παλαιογιάννης τόνισε, ότι η Ευρώπη και ειδικότερα οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα χρειασθούν περισσότερο φυσικό αέριο, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει επειγόντως να διασφαλίσουν επαρκείς πρόσθετους όγκους φυσικού αερίου και οπωσδήποτε το γρηγορώτερο να ενισχύσουν σημαντικά τις υποδομές φυσικού αερίου που διαθέτουν. Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη νέων υποδομών φυσικού αερίου κατα τρόπο που θα εξισορροπεί την ανησυχία της Ε.Ε. για εξάρτησή της απο τη Ρωσία και το ενδιαφέρον της να συνδεθεί με εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου.

Προς το παρόν η διαθεσιμότητα φυσικού αερίου και άλλες αβεβαιότητες αποτρέπουν ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν στην υλοποίηση του "τέταρτου ενεργειακού διαδρόμου".

Όπως εξάλλου ανέφερε ο γεν. δ/ντής Μεταφοράς ΔΕΣΦΑ κ. Κ. Μαρούλης το φυσικό αέριο αποτελούσε το 2005 το 7,4% του ενεργειακού μίγματος στη χώρα. Ειδικά το 2007 αποτέλεσε το 19% του ενεργειακού μίγματος με συνολική κατανάλωση 3,82 bcm3.Το 73,6% χρησιμοποιήθηκε στην ηλεκτροπαραγωγή, το 12,2% χρησιμοποιήθηκε από τις ΕΠΑ συμπεριλαμβανομένης της οικιακής κατανάλωσης, το 9,2% απο βιομηχανικούς πελάτες μέσης & χαμηλής πίεσης και το 4,6% από τους πελάτες υψηλής πίεσης, ενώ στις μεταφορές διοχετεύθηκε το 0,4%.

Ειδικότερα στην ηλεκτροπαραγωγή, το 2006, το 60% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε από λιγνίτη, το 16% από πετρέλαιο και το 18,7% από καύση φυσικού αερίου. Εκτιμάται ότι για την κάλυψη των αναγκών των χωρών της Ε.Ε. απαιτείται αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από 45% της ζήτησης που είναι σήμερα σε 65% το 2020. Επομένως έργα ενίσχυσης της δυναμικότητας του συστήματος διαμετακόμισης φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως είναι ο αγωγός SOUTH STREAM και έργα διασύνδεσης νέων χωρών-παραγωγών φυσικού αερίου με τις χώρες της Ε.Ε όπως ο αγωγός ITGI καθώς και άλλα εν δυνάμει έργα, έχουν ύψιστη σημασία για την τροφοδοσία της Ε.Ε.

ΕΥΡΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

H παρουσίαση των τελευταίων ενεργειακών εξελίξεων, η ανάλυση τάσων και προοπτικών και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων απασχόλησαν τις εργασίες του «13ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργεια & Ανάπτυξη 2008» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το ΙΕΝΕ από τις 12-13 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα συνέδριο το οποίο έχει αναδειχθεί σε θεσμό, καθώς διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1996 μέχρι σήμερα από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης(ΙΕΝΕ). Στο πλαίσιο του κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου , εξέχουσες προσωπικότητες από τον παγκόσμιο ενεργειακό χώρο και Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες διεθνούς εμβέλειας, συμμετέχουν σε ουσιαστικό διάλογο προάγοντας τον γόνιμο προβληματισμό σχετικά με όσα συμβαίνουν στο ζωτικό χώρο της ενέργειας.

Με εισηγήσεις και παρουσιάσεις έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων οι : Δρ. Ραφαήλ Μωυσής πρόεδρος ΕΣΕΠ, Δρ. Ευάγγ. Λεκατσάς πρόεδρος ΔΕΣΜΗΕ, καθηγ. Παντ. Κάπρος πρόεδρος Επιστημ. Επιτρ. ΙΕΝΕ, Μιχ. Θωμαδάκης αντιπρ., ΡΑΕ, Δρ. Νίκος Βασιλάκος πρόεδρος EREF, καθηγ. Αρθ. Ζερβός ΕΜΠ/πρόεδρος ΕWA, Δρ. Leo Drollas Dep. Exec. Dir. CGES, καθηγ. Δημ. Λάλας, Ιωάν. Τσιτουρίδης πρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ, Δημ. Ιμπραήμ υπεύθ. Ελλ. Γραφ. GREENPEACE και πολλοί άλλοι.

Η βασική θεματολογία του συνεδρίου, που διεξήχθη στο γενικότερο πλαίσιο της «2ης Εβδομάδας Ενέργειας» του ΙΕΝΕ, υπό τον γενικό τίτλο «Νέα Ενεργειακή Στρατηγική για την Επίτευξη των Στόχων της Ε.Ε.» συμπεριέλαβε: ανασκόπιση της διεθνούς γεωπολιτικής συγκυρίας όσον αφορά στους τομείς πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, με ειδικό βάρος σε θέματα ενεργειακής ζήτησης και διαμόρφωσης τιμών, ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, νέοι ενεργειακοί διάδρομοι, ενεργειακές επενδύσεις, ηλεκτρισμός και εξοικονόμηση ενέργειας, κλίμα και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διαχείριση ρύπων, προοπτικές ανάπτυξης των ΑΠΕ κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v