Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Τα αποθέματα έπληξαν τα κέρδη, λένε οι ΑΧΕ

Η επαναποτίμηση των αποθεμάτων λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου έπληξε τα κέρδη των ΕΛΠΕ επισημαίνουν οι αναλυτές, που υπογραμμίζουν τα κέρδη από διύλιση εντός του τριμήνου και χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα «μικτά».

ΕΛΠΕ: Τα αποθέματα έπληξαν τα κέρδη, λένε οι ΑΧΕ
Η επαναποτίμηση των αποθεμάτων λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου έπληξε τα κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων για το εννεάμηνο 2008, επισημαίνουν οι αναλυτές, που υπογραμμίζουν τα κέρδη από διύλιση εντός του τριμήνου και χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα «μικτά».

Κέρδη χαμηλότερα των εκτιμήσεων ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, αναφέρει η Merrill Lynch με έκθεσή της στις 13/11, στην οποία διατηρεί την σύσταση “underperform” και την τιμή-στόχο των 5,50 ευρώ ανά μετοχή για την εταιρεία.
 
Ο διεθνής οίκος τονίζει πως οι απώλειες από την συναλλαγματική ισοτιμία αντιστάθμισαν τις υγιείς λειτουργικές επιδόσεις.

Η UBS (13/11) από την πλευρά της, η οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 6,5 ευρώ ανά μετοχή και την σύσταση “neutral”, αναφέρει πως οι ζημιές που ανακοινώθηκαν ήταν σημαντικά υψηλότερες των προβλέψεών της, λόγω των μεγαλύτερων του αναμενόμενου ζημιών από τα αποθέματα και την συναλλαγματική ισοτιμία.

Επισημαίνει ωστόσο πως οι ισχυρότερες επιδόσεις στον κλάδο των πετροχημικών αντιστάθμισαν την αδυναμία στον κλάδο της εμπορίας.

Τις ζημιές από τα αποθέματα, από τις ισοτιμιακές απώλειες των 45 εκατ. ευρώ και τις προβλέψεις δανεισμού επισημαίνει η HSBC ως αιτίες για τα δυσμενή αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ. Όπως επισημαίνει ο οίκος, τα κέρδη της εταιρίας ήταν χειρότερα των εκτιμήσεών του. Αν δεν συνυπολογιστούν τα αποθέματα, τα EBITDA σημείωσαν άνοδο κατά 30% έως τα 172 εκατ .ευρώ και τα καθαρά κέρδη εμφάνισαν άνοδο κατά 16% σε ετήσια βάση.

Συνολικά, τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται μικτά, επιβαρυμένα από τα αποθέματα, αλλά και από ισχυρή κερδοφορία στις δραστηριότητες του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου.

Από την πλευρά της, η Proton Bank επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των εκτιμήσεών της τονίζοντας και αυτή το βάρος της επαναποτίμησης. Ωστόσο, αναφέρει η χρηματιστηριακή, σε «καθαρή» βάση τα αποτελέσματα ήταν υπεράνω των προσδοκιών της υποστηριζόμενα από το θετικό περιθώριο κέρδους από διύλιση κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η Proton Bank διατηρεί σύσταση neutral για τη μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v