Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρατά η στήριξη των 1.950 μονάδων

Εξακολουθεί να χάνει μέχρι και 1,7% το ΧΑ, παρά τη συγκριτικά καλύτερη εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών. Όμως αχνές ενθαρρυντικές ενδείξεις αφήνει η "άνοδος" του Γ.Δ. από την κρίσιμη στήριξη των 1.950 μ. Πτώση 6% για ΕΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στον ρυθμό των αναδυόμενων αγορών εξακολουθεί να κινείται η ελληνική, τη στιγμή που βασικοί δείκτες ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και τα συμβόλαια των Dow Jones και S&P 500 παραπέμπουν σε ανοδικό άνοιγμα.

Όμως από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς κρατάμε ως ενθαρρυντική ένδειξη την αντανακλαστική, θα έλεγε κάποιος, αντίδραση του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά των 1.953,8 μονάδων.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για μια ευαίσθητη και κομβική περιοχή στήριξης (σύμφωνα με την ομάδα του κ. Μάνου Χατζηδάκη της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), θεωρούμε την αντίδραση αυτή σημείο αναφοράς για τη συνέχεια. Για σήμερα - αύριο καθώς η μέχρι τώρα κίνηση του Γενικού Δείκτη παραπέμπει στο ενδεχόμενο δημιουργίας σχηματισμού "W".

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα των βασικών δεικτών, τότε αποσοβείται -σε αυτή τη φάση- το ενδεχόμενο υποχώρησης της αγοράς χαμηλότερα των 1.900 μονάδων και μιας πολύ πιθανής επαναπροσέγγισης των ελάχιστων τιμών στις 1.626 μονάδες.

Όλα αυτά βέβαια με την αίρεση πως οι αγορές κινούνται ταχύτατα, με υψηλή μεταβλητότητα, και πως βασικοί δείκτες παραμένουν διεθνώς σε ξεκάθαρα πτωτικό κανάλι.

Από αυτή την άποψη, όμως, η συνεδρίαση όπως και η αυριανή αλλά και αυτές στις 17 - 18/11 παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Εάν μάλιστα δοθεί ανάσα στις αγορές μετά τη σύνοδο του G20 μεθαύριο, Σάββατο.

Η μετοχή της Εθνικής ανασύρθηκε από τιμές χαμηλότερα και των 15 ευρώ, φτάνοντας από τα 14,96 μέχρι τα 15,28 ευρώ, για να συνεχίσει να ταλαιπωρείται όμως κοντά στα 15 ευρώ πριν από λίγη ώρα.

Από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές του 20άρη, η Eurobank χάνει σταθερά 4% στα 7,3 ευρώ, η Alpha Bank υποχωρεί 2% στα 9,70 ευρώ και η Πειραιώς 3,5% στα 8,92 ευρώ.

Η μετοχή της MIG παραμένει σε θετικό πρόσημο στα 3,22 ευρώ και αφού ενδοσυνεδριακά έχουν καταγραφεί τρεις πυθμένες στο εύρος των 3,14 - 3,16 ευρώ.

Από τον FTSE 20 υπεραποδίδουν η Βιοχάλκο 4,5% ψηλότερα με σταθερή αντίδραση μετά τα πρώτα 30 λεπτά της συνεδρίασης, ο ΟΠΑΠ σταθερά σε θετικό έδαφος από τις 10:30 μέχρι τώρα με κορυφή στα 20 ευρώ.

Ανάλογη συμπεριφορά σημειώνεται και για τη μετοχή του ΟΤΕ, που με ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή στα 11,74 ευρώ παραμένει σε ανοδική τροχιά κοντά στα 11,7 ευρώ.

Λίγο μετά τις 14:15 ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί μεν να υποχωρεί και μάλιστα μέχρι και 1,7% χαμηλότερα, ωστόσο διατηρεί μια στοιχειώδη απόσταση ασφαλείας περίπου 25 μονάδων υψηλότερα της περιοχής στήριξης των 1.950 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v