ΧΑ: Ασκήσεις... ισορροπίας στις 3.300 μονάδες

Η θετική εικόνα στον FT 20 και η υπεραπόδοση για ΔΕΗ κράτησαν το θετικό πρόσημο για το Γ.Δ., παρά την απαξίωση σε mid-small caps. Στο 1-2,3 η σχέση ανοδικών - πτωτικών. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΤΤ. 

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Στις 16.01 “κηρύχθηκε σε επιστράτευση” η ΔΕΗ και έτσι διασφαλίστηκε έστω και οριακά το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη.

Η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας μπορεί να αποδείχθηκε ανοδική για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE, όμως ήταν έντονα πτωτικών “αποχρώσεων”, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών - πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 2,3.

Στο +0,21% του 20αρη, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση έχουν να αντιπαρατάξουν το -1,06% για τον FTSEM και το -0,62% για τον FTSES, με τον δεύτερο μάλιστα να κλείνει κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ και οι δύο παρουσιάζουν τα “απόλυτα κρεμασμένα” διαγράμματα.

Από εκεί και πέρα μάλλον αναμενόμενη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η καθίζηση της μικτής αξίας συναλλαγών, αφού τόσο οι αγοραστές δεν επέδειξαν τον ενθουσιασμό της Δευτέρας, αλλά και οι πωλητές δεν είχαν επιθετικές διαθέσεις.

Βέβαια, εδώ και πολύ καιρό παραμένει μέγα ερώτημα η “ποιότητα” της Αγοράς και αν μπορεί να επανασυγκεντρώσει κεφάλαια ένα χρηματιστήριο όπου περισσότερο από το 80% του ημερήσιου τζίρου αντιστοιχεί στις μετοχές του 20αρη, την τάση των οποίων “αποφασίζουν” σχεδόν κατά αποκλειστικότητα οι “εισαγόμενες” εντολές, ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό συνεχίζει να βυθίζεται απονευρωμένο από συναλλαγές και ενδιαφέρον.

Μάλιστα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, καθίσταται εμφανής η διάθεση “τιμωρίας” όσων εξέπληξαν αρνητικά στα αποτελέσματα εξαμήνου (η κατηγορία των ειδικών χρηματιστηριακών παρουσιάζει σαφείς διαθέσεις πληθυσμιακής αύξησης), ενώ και οι λίγοι διακριθέντες δεν τυχαίνουν καλύτερης “μεταχείρισης” αν δεν “δραστηριοποιούνται ενδιαφερόμενες δυνάμεις”.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο, έτσι για τον FTSE ισχύουν οι στηρίξεις στις 1808, 1790, 1742 και 1717 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 1834, 1841, 1848 και 1854 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 1907 μονάδες.

Θα μπορούσε πάντως να υποστηριχθεί ότι κρίνεται σαν θετική η εικόνα των περισσότερων Δεικτοβαρών τίτλων που έδειξαν ότι διακράτησαν μάλλον άνετα τα χθεσινά σημαντικά κέρδη.

Στις μετοχές του 20αρη η εικόνα παρέμεινε διττή. Έτσι, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Βιοχάλκο (-2,13%), Ελ. Πετρέλαια (-2,45%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-2,68% και νέο ιστορικό χαμηλό), Motor Oil (-2,84%), MPB (-1,85%).

Επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για την Intralot και αρνητική μεταβολή για ΟΠΑΠ και Εθνική (θετικό ότι έκλεισε υψηλότερα των 32,50 ευρώ).

Επίσης αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Αγροτικής, Μυτιληναίου και Alpha Bank (βγήκε αυξημένη προσφορά υψηλότερα των 17,00 ευρώ).

Αντίθετα στην πλευρά των κερδισμένων, ΔΕΗ (+6,03%), Κύπρου (+3,03%) και Coca-Cola (+3,97%) κέρδισαν τις ημερήσιες εντυπώσεις, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% η Ελλάκτωρ, αξιοσημείωτα κέρδη για τον ΟΤΕ (δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και θετικό κλείσιμο για Τιτάνα, Πειραιώς και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ελαφρώς ανοδικά, αλλά αμέσως γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και στις 10.39 “είδε” το χαμηλό ημέρας των 3263,66 μονάδων, από εκεί και πέρα και εν μέσω διακυμάνσεων αναρριχήθηκε μέχρι τις 3297,88 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 3276,56 με οριακά κέρδη 0,05%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 214 εκατ. από τα οποία τα 2,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 161 πτωτικών και 34 τίτλοι με σοβαρές απώλειες από 4 έως 18,92%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v