ΕΛΛΑΤΕΞ: Οι μικρομέτοχοι μπαίνουν στη γωνία..

Νέα επεισόδια στο σίριαλ της επανόδου στο ταμπλό. Τι κρύβει η αλλαγή όρων στην ΑΜΚ στην οποία η μειοψηφία καλείται να καταβάλει μετρητά και ο βασικός μέτοχος να προχωρήσει, απλώς, σε μία λογιστική εγγραφή.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΕΛΛΑΤΕΞ: Οι μικρομέτοχοι μπαίνουν στη γωνία..
Tο σίριαλ της επαναδιαπραγμάτευσης της ΕΛΛΑΤΕΞ στη Σοφοκλέους θα διαρκέσει τουλάχιστον κάποιους μήνες ακόμη, καθώς οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του Ιανουαρίου δεν υλοποιήθηκαν και επειδή από τις 18 Σεπτεμβρίου αρχίζει νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Η ΑΜΚ θεωρείται απαραίτητη για την ΕΛΛΑΤΕΞ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η επιχείρηση θα υποχρεωθεί να διακόψει τη λειτουργία της λόγω των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της (-8,56 εκατ. στις 30/6/2008).

Η ΕΛΛΑΤΕΞ έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, αλλά οφείλει 10,15 εκατ. ευρώ στη μητρική της (συμμετοχή 50,6%) ΕΤΜΑ. Σημειώνει πολύ χαμηλές οικονομικές επιδόσεις, ωστόσο εμφανίζει αποτελέσματα γύρω στο μηδέν και αυτό για το οποίο ουσιαστικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είναι ως «όχημα» για την είσοδο άλλης εταιρίας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Αλλαγή όρων

Η κάλυψη της ΑΜΚ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με τη μητρική ΕΤΜΑ να δηλώνει ότι θα καλύψει όχι μόνο το ποσοστό που της αναλογεί, αλλά και το όποιο ενδεχόμενο αδιάθετο υπόλοιπο της έκδοσης.

Στην πράξη, βέβαια, οι μόνοι που καλούνται να βάλουν «ζεστό χρήμα» στην αύξηση κεφαλαίου της ΕΛΛΑΤΕΞ είναι οι μικρομέτοχοί της. Κι αυτό γιατί απλώς η ΕΤΜΑ θα συμμετάσχει όχι με μετρητά, αλλά μέσα από τη μείωση της απαίτησης ύψους 10,15 εκατ. ευρώ που έχει από τη θυγατρική της εταιρία

Γι’ αυτό, άλλωστε, δείχνει τόσο πρόθυμη να καλύψει ακόμη και το 100% της έκδοσης. Αν δεν προχωρήσει η ΑΜΚ, θα αναγκαστεί να διαγράψει τη συγκεκριμένη απαίτησή της.
Πέραν αυτών, όμως, αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι άλλαξαν σημαντικά οι όροι της ΑΜΚ σε σχέση με αυτούς που είχαν προταθεί στις αρχές του έτους.

Τότε είχε προταθεί η έκδοση 10.157.368 νέων μετοχών (1 νέα προς 1 παλαιά) προς 0,80 ευρώ ανά μετοχή, άρα η άντληση 8,125 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση δηλαδή που κανένας από τους μετόχους μειοψηφίας δεν συμμετείχε, τότε το ποσοστό τους από το 49,4% θα μειωνόταν στο 24,7% και παράλληλα το χρέος της ΕΛΛΑΤΕΞ προς την ΕΤΜΑ θα περιοριζόταν από τα 10,15 εκατ. ευρώ στα 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση του Δ.Σ. της εταιρείας: α) αρχικά θα γίνει ένα reverse split (1/4), με τις υπάρχουσες 10.157.368 μετοχές να μειώνονται σε 2.539.342, και β) στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έκδοση 7.618.026 νέων μετοχών (3 νέες προς 1 παλαιά) προς 1 ευρώ ανά μετοχή, με στόχο την άντληση 7,618 εκατ. ευρώ.

Το ποιες «παρενέργειες» μπορούν να προκύψουν για τους μετόχους μειοψηφίας της ΕΛΛΑΤΕΞ από την προτεινόμενη αλλαγή στους όρους της έκδοσης, σε περίπτωση που αυτοί δεν συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, συμπεραίνεται από τα παρακάτω:

* Το ποσοστό των μετόχων μειοψηφίας στην ΕΛΛΑΤΕΞ θα περιοριστεί στο 12,4% έναντι του 24,7% της προηγούμενης απόφασης.

* Η απαίτηση της ΕΤΜΑ προς την ΕΛΛΑΤΕΞ θα μειωθεί στα 2,5 εκατ. ευρώ, έναντι των 2 εκατ. ευρώ της προηγούμενης απόφασης.

Βέβαια, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετάσχουν στη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου και να διατηρήσουν έτσι ακέραια τα ποσοστά τους.

Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να προσδοκάται μαζική συμμετοχή των μικρομετόχων, όταν χαρακτηριστική αποχή έχει σημειωθεί σε τόσες άλλες εταιρείες, οι οποίες και εισηγμένες είναι και πολύ καλύτερες οικονομικές επιδόσεις επιτυγχάνουν...

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 546 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (5- 9 Σεπτεμβρίου 2008). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v