Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τούρμπο το ΧΑ με τζίρο 176 εκ. σε ΕΤΕ - Alpha

Ως ελατήριο κινήθηκε το ΧΑ, ενώ κατά 1,5 δισ. αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ (+10,4%), που μαζί με την Alpha πραγματοποίησαν το 57% του τζίρου. Συμφωνία της ΜΕΤΚΑ στη Συρία εκτόξευσε τις μετοχές του ομίλου.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τραπεζική ανοδική αντίδραση την ύστατη ώρα σε μία συνεδρίαση που ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά και τερμάτισε κοντά στο υψηλό ημέρας.

Όλα ξεκίνησαν από την είδηση σύμφωνα με την οποία Freddie Mac και Fannie Mae τέθηκαν στην επίβλεψη του αμερικανικού δημοσίου, μια είδηση που έφερε αγοραστικό ενδιαφέρον ή έστω ανακωχή πωλήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο και σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια.

Στους ρυθμούς του διεθνούς κλίματος και η Σοφοκλέους, σε μία συνεδρίαση ουσιαστικά δύο ταχυτήτων και δύο πρωταγωνιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές σε Alpha Bank και Εθνική έφτασαν περίπου το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στην κεφαλαιοποίηση της Εθνικής περίπου 1,5 δισ. ευρώ (στην τιμή κλεισίματος έμεινε «κρεμασμένη» εντολή πώλησης 265.753 τεμαχίων).

Καμία απολύτως σχέση με την εικόνα του τραπεζικού κλάδου αυτή που επέδειξαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τόσο από πλευράς συναλλαγών όσο και από πλευράς κερδών.

Έτσι, το +5,16% του FTSE αντιπαρατίθεται με το +2,10% του FTSE/M και το +0,62% του FTSE/S. Αναμφισβητήτως το +7,07% του τραπεζικού δείκτη όχι μόνο δείχνει τον πρωταγωνιστή ημέρας αλλά ταυτόχρονα δίνει και την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο για τον εν λόγω δείκτη μέσα στο 2008 (οι προηγούμενες μεγαλύτερες άνοδοι στις 24/1 με 9,13% και στις 17/7 με 8,88%).

Περίπου τα ίδια και για τον τίτλο της Εθνικής, όπου το σημερινό +10,48% είναι η τρίτη μεγαλύτερη άνοδος για το τρέχον έτος μετά το +12,41% στις 17/7 και το +10,54% στις 24/1, πάντα σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί για τον εν λόγω τίτλο ότι η επόμενη αντίσταση οριοθετείται στα 33,8 ευρώ, ανοδική διάσπαση της οποίας δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 36 ευρώ.

Παρά ταύτα και αφού ο Γενικός Δείκτης δεν έδωσε νέο χαμηλό το σενάριο θετικής αντίδρασης και περαιτέρω αναρρίχησης δείχνει να κερδίσει έστω και στα σημεία. Βέβαια υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης περισσότερο απαισιόδοξη που υποστηρίζει ότι η Σοφοκλέους συνεχίζει να κινείται σε γκρίζα ζώνη και χρειάζεται εκτός από το διεθνές κλίμα και εσωτερικές θετικές ειδήσεις.

Μάλιστα οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι αυτό το ανοδικό ξέσπασμα που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές είναι περισσότερο ευκαιρία ρευστοποιήσεων και λιγότερο σήμα τοποθετήσεων, αφού τίποτα ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τέτοιου είδους ράλι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν ευκαιρίες για πώληση.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στις μετοχές του FTSE, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο ο ΟΠΑΠ έκλεισε με μικρές απώλειες και μάλιστα στο χαμηλό ημέρας.

Αντίθετα, πλην της Εθνικής, κέρδη μεγαλύτερα του 8% για τον Μυτιληναίο (λόγω σημαντικής επιχειρηματικής είδησης από την ΜΕΤΚΑ), κέρδη μεγαλύτερα των επτά ποσοστιαίων μονάδων για την Πειραιώς, των έξι ποσοστιαίων μονάδων για την Alpha Bank, των πέντε ποσοστιαίων μονάδων για MPB και των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Eurobank και Κύπρου.

Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ΔΕΗ, Intralot, ΟΤΕ, Τιτάνας και Αγροτική, αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, Coca Cola, Motor Oil, MIG, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και απλά θετικό πρόσημο για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έδωσε πολλαπλές προσκρούσεις στις παρυφές των 3.286 μονάδων (υψηλό ημέρας 3.285,97) και έκλεισε τελικά στις 3.275,08 μονάδες, με κέρδη 4,17%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 312 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 40,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική όσον αφορά στην αναλογία και μόνο η τελική εικόνα με 161 ανοδικές μετοχές έναντι 62 πτωτικών και 18 τίτλοι με κέρδη από 6% έως 10,48% στους περισσότερους από τους οποίους ζητείται συνέχεια, συνέπεια και πειστικές συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v