Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδειξη ισχύος από αγοραστές στις τράπεζες

Με ηγέτη τον τραπεζικό κλάδο (+7,11%), το ΧΑ κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, ακολουθώντας τη διεθνή τάση. Συναλλακτική απαξίωση για μεσαία-χαμηλότερα στρώματα. Στο +7,3% η Μυτιληναίος, επιστροφή στο ταμπλό για ΜΕΤΚΑ (12%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Επιμένουν ανοδικά τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε αυτό το κλίμα ακολουθεί και η Σοφοκλέους, με τον Γενικό Δείκτη λίγο μετά τις 14:05 να βρίσκεται στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.279,02 μονάδες (+4,3%).

Όμως, μια προσεκτικότερη ματιά θα μπορούσε εύκολα να διακρίνει ότι η σημερινή έντονα ανοδική συνεδρίαση είναι τουλάχιστον δύο ταχυτήτων, όπου από τη μέση και χαμηλότερα η συναλλακτική απαξίωση δεν επιτρέπει ούτε καν τη σκέψη τοποθετήσεων.

Είναι ενδεικτικό πως παρά το γεγονός ότι επέστρεψε στο σύστημα συναλλαγών όλο το ταμπλό, 59 τίτλοι έχουν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 124 δεν ξεπερνούν σε όγκο τα 2.000 τεμάχια.

Στο «πάρτι των μεγάλων» το +7,11 του τραπεζικού δείκτη ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων όσον αφορά στον θετικό πρωταγωνιστή της ημέρας.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι από τις μετοχές του 20άρη, και πλην των δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων, μόνο η μετοχή του Μυτιληναίου (+7,28%) κινείται έντονα ανοδικά, ασφαλώς σε αναμονή της σημαντικής επιχειρηματικής είδησης από πλευράς ΜΕΤΚΑ.

Η μετοχή της εταιρίας επιστρέφει κανονικά στο ταμπλό της Σοφοκλέους από τις 15:00.

Από τις υπόλοιπες μετοχές, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η Intralot, του 2% Coca Cola, ΟΤΕ και Τιτάνας, ενώ με μικρότερα κέρδη αλλά θετικό πρόσημο ακολουθούν Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Επιστρέφοντας στο τραπεζικό ταμπλό, όπου έχει στηθεί ένα μίνι πανηγύρι αγοραστών (ή, για τους απαισιόδοξους, ανοδικό διάλειμμα αγνώστου διαρκείας), ασφαλώς ξεχωρίζει το +9,81% της Εθνικής Τράπεζας, που δείχνει να ξεπερνά τη ζώνη αντίστασης 32,50 - 32,80 και δημιουργεί κάποιες πρώτες προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 33,80 ευρώ.

Εξίσου εντυπωσιακό το +8,73% για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ όσον αφορά στη Eurobank, το σημερινό +5,44% την ξαναφέρνει πάνω από τα 14 ευρώ και αφήνει κάποιες πρώτες υποσχέσεις για πιθανή κίνηση προς τα 16 ευρώ, αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα.

Στο +6,62% η Alpha Bank, που όμως παραμένει με σαφώς χειρότερη τεχνικά εικόνα και ζητά κατεπειγόντως κλείσιμο υψηλότερα των 17 ευρώ.

Επίσης, με κέρδη μεγαλύτερα του 4% κινούνται Κύπρου και MPB και του 3% η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας.

Το +0,91% του FTSE S και το +1,80% του FTSE M έναντι του +5,26% του FTSE δείχνουν ουσιαστικά την έλλειψη διάθεσης να ακολουθήσουν έστω και σε απόσταση μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση και, βέβαια, αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνει την απόλυτη έλλειψη κωδικών λιανικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v