Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομβικό σημείο για το πέρασμα του κάβου!

Στη ζωή όπως και στις αγορές υπάρχουν στιγμές που κοιτάζεις πίσω και διαπιστώνεις ότι κάτι που συνέβη πριν από καιρό άλλαξε τα πάντα. Οι επενδυτές θα θυμούνται τη χθεσινή ημέρα σαν τέτοια.

Κομβικό σημείο για το πέρασμα του κάβου!
Το κακό θα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του, ισχυρίζεται ο λαός και έχει δίκιο.

Το ίδιο ισχύει στις αγορές.

Η πιστωτική κρίση που μαστίζει τις αγορές για πάνω από ένα χρόνο έχει μεν λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, όμως κανείς δεν αμφισβητεί ότι όλα ξεκίνησαν από την αμερικανική αγορά κατοικίας.

Γι΄ αυτό η σταθεροποίηση των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψη στην αμερικανική οικονομία και τη Γουόλ Στριτ και γενικότερα στις διεθνείς αγορές.

Η χθεσινή απόφαση της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης Μπους να σώσει τη Fannie Mae και τη Freddie Mac, δηλαδή τα δύο πιστωτικά ιδρύματα που έχουν δώσει πάνω από τα μισά στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, είναι κομβική για το μέλλον των αγορών.

Είναι ίσως οξύμωρο που ένας συντηρητικός υπουργός Οικονομικών και μάλιστα πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs αποφασίζει να σώσει από χρεοκοπία την Fannie Mae, ένα δημιούργημα του New Deal του δημοκρατικού προέδρου Φράνκλιν Ρούζβελτ το 1938.

Δείχνει όμως ότι η οικονομική πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή πολλές φορές για να υπακούει σε ιδεολογήματα και ιδεοληψίες.

Για να είμαστε ρεαλιστές, η κρατική σωτηρία των δύο γιγάντων είναι, μάλλον, απίθανο να σταματήσει τη διόρθωση των τιμών στην αμερικανική αγορά κατοικίας στο άμεσο μέλλον.

Εδώ δεν το κατόρθωσε η μείωση του βασικού επιτοκίου παρέμβασης της Fed στο 2% από 5,25% μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

Αν μη τι άλλο, οι κατασχέσεις σπιτιών και οι χρεοκοπίες συνεχίζονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται το απόθεμα απούλητων κατοικιών που πιέζει τις τιμές.

Όμως, η χθεσινή κίνηση απομακρύνει το ενδεχόμενο να βρεθούν οι τιμές των αμερικανικών σπιτιών σε κατακόρυφη πτώση αν και μία περαιτέρω υποχώρηση των τιμών θα πρέπει να αναμένεται αφού απέχουν ακόμη από το επίπεδο ισορροπίας τους.

Όμως, η ουσιαστικά εθνικοποίηση της Fannie Mae και της Freddie Mac τους δίνει πρόσβαση σε φθηνότερο και άφθονο δανεισμό που μπορούν να περάσουν στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.

Οσοι αγοράζουν τα ομόλογά τους γνωρίζουν, πλέον, ότι δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους αφού ουσιαστικά αποτελούν κρατικές οντότητες υπό την εποπτεία της FHFA. (Federal Housing Finance Agency)

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα αγοράζει στεγαστικά ομόλογα (mortgage-backed securities) των δύο ιδρυμάτων, προσφέροντας ρευστότητα και δίνοντας τιμές.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί η αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς την αξία αυτών των στεγαστικών ομολόγων που εξυπηρετούνται από τις πληρωμές για τόκους και κεφάλαιο υφιστάμενων στεγαστικών δανείων έχει οδηγήσει σε γενική παράλυση τις πιστωτικές αγορές.

Πολλές τράπεζες δεν έχουν εμπιστοσύνη στη κεφαλαιακή επάρκεια άλλων που διαθέτουν τέτοια ομόλογα και επομένως δεν τους δανείζουν.

Η σωτηρία των Fannie Mae και Freddie Mac πιθανόν ενέχει άλλους κινδύνους, π.χ. δεν υπάρχει η πειθαρχία της αγοράς, όμως εδώ που έφτασαν τα πράγματα αποτελούσε μονόδρομο.

Είναι επίσης σίγουρο ότι όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος αναφερθούν στη σημερινή κρίση θα τη χαρακτηρίσουν πιθανόν αυτό που είναι παρά τα μειονεκτήματά της.

Κομβικό σημείο
στο πέρασμα του κάβου της κρίσης.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v