Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιθετικές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Απώλειες μεγαλύτερες από το 1,0 με 1,2% που υποχωρεί ο Γ.Δ. σημειώνουν πολλοί τίτλοι της μικρομεσαίας. Ο 20άρης πιέζεται λόγω της αποχώρησης 2-3 hedge funds. Πτώση άνω του 5 και 6% για περισσότερες από 40 μετοχές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διορθωτικός κύκλος που φέρνει και πάλι χαμηλότερα τις αγορές.

Κατά 1,10% υποχωρεί ο DAX, περίπου όσο χάνει ο Γ.Δ. στο ΧΑ και ενώ τα Συμβόλαια του S&P 500 παραπέμπουν σε υποχώρηση 0,40% για τον Δείκτη στην αρχή της συνεδρίασης.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως η εσπευσμένη ρευστοποίηση θέσεων και αποχώρηση 2-3 επιθετικών χαρτοφυλακίων διατηρεί την πίεση σε τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένους τίτλους του 20άρη.

Εκτίμηση που φαίνεται να ενισχύεται από το γεγονός των αυξημένων συναλλαγών χθες και σήμερα σε μετοχές για παράδειγμα της Alpha Bank, της Πειραιώς, της Coca Cola Hellenic, MIG, ΔΕΗ.

Στη μετοχή της Intralot συνεχίζονται οι πωλήσεις άλλων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, με αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρεί σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων, κλίνοντας πλέον στην περιοχή των 8-8,1 ευρώ.

Διαφορετικής μεταχείρισης φαίνεται να απολαμβάνει χθες – σήμερα (και τουλάχιστον μέχρι τώρα) η Εθνική, όπου μεγάλο μέρος της προσφοράς απορροφάται σε τιμές υψηλότερα των 31 ευρώ.

Και αυτό παρά το γεγονός πως η μετοχή της Εθνικής είχε αναλογικά τη μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απόδοση από τα χαμηλά της Παρασκευής μέχρι τα υψηλά της Τρίτης.

Προς τις 3.250 μονάδες χάνει έδαφος ο Γ.Δ. και χαμηλότερα των 1.800 γίνεται πλέον η διαπραγμάτευση του FTSE τη στιγμή που για περίπου 140 μετοχές καταγράφονται σημαντικές απώλειες.

Με μόλις 2.041 μετοχές (αξία συναλλαγών 3.545 ευρώ) υποχωρεί 19,6% η μετοχή της Alsinco στα 1,72 ευρώ.

Στη μετοχή της Altec η τιμή από το αρχικό επίπεδο 0,46 ευρώ πιέζεται πλέον μέχρι και 9,1% χαμηλότερα στα 0,40 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως για περίπου 35 μετοχές οι απώλειες ξεπερνούσαν σε μέγεθος το 6% και για περισσότερες από 50 το 5%.

Θα λέγαμε πως ενισχύεται η εκτίμησή μας περί αναγκαστικής αποχώρησης ορισμένων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, ακόμη και βασικών μετόχων από εισηγμένες αυτής της κατηγορίας.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη Sciens, τον Κυριακίδη, την Betanet, τη SATO, οι συναλλαγές μόνο ευκαταφρόνητες δεν θα πρέπει να θεωρηθούν.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί, πως απώλειες περίπου 4% καταγράφονται για μετοχές εταιριών όπως Intracom, που υποχωρεί επικίνδυνα προς το 1,5 ευρώ, αλλά και Σωληνουργείων Κορίνθου, που βυθίζεται στα 2,6 ευρώ.

Θα επιμείνουμε για ακόμη μία φορά πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς αυτήν την περίοδο, δεν είναι τόσο η διαμόρφωση του Γ.Δ. ή του 20άρη, που εν πολλοίς καθορίζεται από τη διακύμανση μίας Εθνικής, της Alpha Bank, του ΟΠΑΠ, ή ακόμη 2-3 μετοχών, αλλά η εικόνα απαξίωσης για ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v