Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Γουσταύος φέρνει κέρδη στη Σοφοκλέους

Εχει πάρει το παιχνίδι πάνω της η Εθνική από τις 29/8 και δίνει ανοδικό ρυθμό σε τράπεζες και 20άρη. Από κοντά και μέρος του μικρομεσαίου χώρου, που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία του πετρελαίου.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ο Γουσταύος αποχωρεί, το πετρέλαιο υποχωρεί και οι… ταύροι παίρνουν βαθιές ανάσες, διεθνώς.

Στον θετικό ρυθμό των περισσότερων ξένων αγορών κινήθηκε και η ελληνική, με τους αγοραστές να στέλνουν από νωρίς το μήνυμα τους προς κάθε κατεύθυνση. Μήνυμα που ελήφθη, μετά τα πρώτα 5-10΄αναγνωριστικά λεπτά της συνεδρίασης και την απροθυμία των πωλητών να βγουν για παράδειγμα στην Εθνική χαμηλότερα των 29,98 ευρώ.

Αλλωστε θα επιμείνουμε, πως τα παιδιά της Εθνικής είχαν καταστήσει εμφανή την πρόθεση τους από τη συνεδρίαση της 29/8, για να ανεβάσουν ταχύτητα χθες και να περάσουν σήμερα στην επίθεση. Τελική τιμή στα 31,88 ευρώ δηλαδή στο υψηλό ημέρας.

Υψηλές τιμές για τον φύσει και θέσει ηγέτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που σήμερα είχε περισσότερες βοήθειες απ΄ότι τις τελευταίες δύο-τρεις συνεδριάσεις.

Λογική κατά συνέπεια η διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη στις 3.341,4 μονάδες (με χαμηλό ημέρας στις 3.262,6 ) υψηλότερα 2,22% και του Ftse στις 1.847,1 μονάδες (χαμηλό στις 1.791,7). Οι συναλλαγές αν και μέτριες (στα 185 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να θεωρηθούν έξυπνα στοχευμένες σε μετοχές αυξημένης βαρύτητας.

Αναφερόμαστε βέβαια πάντα μόνο στον τζίρο, που πραγματοποιείται μέσω συστήματος ΧΑ. Πάντως για τη σημερινή συνεδρίαση στελέχη τραπεζικών ΑΧΕ υπολόγιζαν τον τζίρο μέσω ΟΤC συναλλαγών στο περίπου ίδιο επίπεδο με αυτόν του ΧΑ. Δηλαδή για έναν πιθανό μεικτό τζίρο 350-380 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να θεωρηθεί ικανοποιητικός.

Στον τραπεζικό κλάδο η Eurobank (στα 14,22 ευρώ) κέρδισε το …στοίχημα από την AlphaBank(στα 17,6 ευρώ), ενώ για τον ΟΤΕ (στα 14,76 ευρώ) χάθηκε πολύτιμο έδαφος. Προφανώς η αντίδραση του Ftse συντηρείται, μέσω ενός κυκλικού συστήματος αγορών που φέρνει πότε τη μία ομάδα μετοχών στην πρώτη σειρά και άλλοτε την άλλη.

Στα 4,54 ευρώ η μετοχή της MIG και τα 4,42 ευρώ η μετοχή του MPB
με την αγορά να αποτιμά θετικά τις διευκρινίσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου για τη μερισματική πολιτική του ομίλου. Η μετοχή του Τιτάνα, μετά το χθεσινό άδειασμα αντέδρασε σήμερα κατά 2,9% στα 24,28 ευρώ, με τον όμιλο να μη μεταβάλλει την πάγια συντηρητική πολιτική του.

Κέρδη για τη μετοχή του Μυτιληναίου, καθώς πιάνει πάλι τα 8 ευρώ και υπεραπόδοση για την Κύπρου με τελική τιμή στα 8,82 ευρώ.

Από το υπόλοιπο της αγοράς θετική απόδοση σημειώθηκε για περισσότερες από 120 μετοχές με κάποιες πρώτες ενδείξεις μόχλευσης στη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση. Η μετοχή της Lamda Development στα 6,88 ευρώ (13,2%), Παρνασσός-Αττικάτ στα 1,90-0,55 ευρώ αντίστοιχα, του Κατσέλη (που ευνοείται για προφανείς λόγους) στα 1,09 ευρώ, η Αεροπορία Αιγαίου (επιτέλους) στα 4,1 ευρώ, τα Πλαστικά Θράκης στα 1,09 ευρώ, η Reds στα 3,16 ευρώ. Για τον Φουρλή( στα 15,42 με 3,9%) έχουμε να σημειώσουμε πως αύριο δίνεται στην δημοσιότητα ο νέος κατάλογος των ΙΚΕΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την φθινοπωρινή περίοδο. Ενδιαφέρουσα και η αντίδραση της Βιοκαρπέτ-Albio στα 2,68 ευρώ.

Θεωρούμε ενθαρρυντική ένδειξη την διάθεση μόχλευσης σε ένα μέρος της μεσαίας- χαμηλότερης αποτίμησης μετά από πολύ καιρό.

Εξαίρεση βέβαια για τις Altec-Microland καθώς υποχωρούν στα 0,44 και 2,23 ευρώ (μείον 26,7% και 19,7% αντίστοιχα) και BETANET στα 0,28 ευρώ πλέον να υπάγεται στην κατηγορία Ειδικών Χαρακτηριστικών.

Οσον αφορά στη συνέχεια, συνεχίζουμε με αυτούς που δικαιώνονται. Από αυτή την άποψη ο Carl Futia επιμένει, πως για τον S&P 500 είναι εφικτή η αντίδραση προς την πρώτη περιοχή αντίστασης των 1.340 μονάδων. Ο ίδιος αιρετικός αναλυτής εξακολουθεί να υποστηρίζει, πως η αμερικανική αγορά και συγκεκριμένα ο εν λόγω δείκτης κάνει τα πρώτα βήματα του για την πορεία προς τις 1.500 μονάδες.

Εξαιρετικά φιλόδοξο τον βρίσκουμε τον κύριο, όμως είταν από τους μετρημένους που προέβλεπαν υποχώρηση του πετρελαίου προς τα 110$, όταν η πλειονότητα μιλούσε για….180-200 στο βαρέλι. Με την ίδια πάντα λογική παρακολουθούμε την διαγραμματική απεικόνιση και ανάλυση της ομάδας του eZMarket που από την προηγούμενη εβδομάδα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας αντίδρασης προς τις 3.375-3.385 μονάδες.

Με την απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση, πως θα βοηθούσαν προς αυτή την κατεύθυνση οι ξένες αγορές, δηλαδή η αμερικανική. Για να δούμε, που θα βγάλει το ποντάρισμα, σε μία φάση των αγορών που οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις και κριτήρια είναι με το μέρος των αρκούδων.

Βραχυπρόθεσμα η τάση, όπως διαμορφώνεται στην αγορά Παραγώγων (με μικρό θετικό πλεονέκτημα-premium) γι' στην πρώτη σειρά μπορεί να προδιαθέτει για μικρής έκτασης κατοχύρωση θέσεων στην αρχή της αυριανής συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v