Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργία στη Wall, ημιαργία... στη Σοφοκλέους

Συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών και ενδιαφέροντος με την προσοχή των επενδυτών να περιορίζεται επιλεκτικά σε μετοχές. Περιορισμένος τζίρος λόγω της αργίας στη Wall. Πτώση 7% για τον Τιτάνα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με απώλειες ξεκινά ο Σεπτέμβριος για τις περισσότερες ευρωπαικές αγορές. Συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής, καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές υποχώρησαν τουλάχιστον μέχρι την περιοχή των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 3.268,9 μονάδες, σε ποσοστό 0,72% με την αξία των συναλλαγών στα μόλις 110 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι ενδεικτικό, πως λίγο μετά τις 16.35 ο τζίρος δεν έφτανε τα εκατό εκατομμύρια ευρώ (για να ξεπεράσει βέβαια μέχρι τη διαδικασία της δημοπρασίας). Ο χαμηλός τζίρος αποδίδεται εν πολλοίς στην αργία της Wall και την απουσία των συνήθων συναλλαγών, που βγαίνουν από αμερικανικά χαρτοφυλάκια.

Συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών και ενδιαφέροντος με την προσοχή των επενδυτών να περιορίζεται επιλεκτικά σε μετοχές εταιρειών, με γνώμονα κ α ι τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Από τα λίγα…αξιοπερίεργα της συνεδρίασης η θεαματική διόρθωση για τη μετοχή του Τιτάνα, που έφτασε μέχρι και 7,2% χαμηλότερα στα 23,5 ευρώ. Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν, πως η άτακτη υποχώρηση οφείλεται σε ρευστοποίησης ξένου θεσμικού και τίποτε περισσότερο.

Είναι γνωστό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές πως οι δύο οικογένειες (Παπαλεξόπουλου, Κανελλόπουλου) ελέγχουν το περίπου 55% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας.

Ωστόσο η μεγάλη υποχώρηση του Τιτάνα σε συνδυασμό με την διόρθωση των Alpha Bank( στα 17,16 ευρώ με μείον 1,8%), Πειραιώς (στα 18,18 με μείον 1,7%) και ΔΕΗ (στα 16,92 ευρώ) πίεσαν μέχρι τα 1.790 μονάδες τον Ftse.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (στα 9,16 ευρώ) χρήζει δεύτερης ανάγνωσης η διχογνωμία των αναλυτών για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Από τον ίδιο δείκτη η μετοχή της Κύπρου αντέδρασε στα 8,56 ευρώ. 'Ήταν η μετοχή του 20άρη με τη μεγαλύτερη απόδοση καθώς ακολούθησαν Βιοχάλκο στα 5,76 ευρώ, Coca Cola Hellenic στα 16,7 ευρώ, Intralot στα 8,68 ευρώ και ΟΤΕ. Για τον Οργανισμό να σημειωθεί, πως με βάση τη σημερινή τιμή ΄΄κλεισίματος΄΄ διαμορφώνεται αποτίμηση 7,195 δισ. ευρώ.

Δηλαδή η αποτίμηση του ΟΤΕ, που θα επιμείνουμε ότι ΄΄χτυπά΄΄ την τρίτη θέση (πίσω από Εθνική και ΟΠΑΠ) ξεπερνά την Alpha Bank που πέφτει στα 7,052 δισ. ευρώ και πιάνει την Eurobank.

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο του…ταμπλό ελάχιστες οι κινήσεις στη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση με τη μετοχή της ΝΕΛ να τίθεται σε προσωρινή αναστολή μετά από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σε λίγες-επιλεγμένες μετοχές αυτής της κατηγορίας περιορίστηκε το ούτως ή άλλως μέτριο ενδιαφέρον.

Στη Singular Logic πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου τριάντα χιλιάδων τεμαχίων η τιμή ενισχύθηκε 4,4% στα 2,82 ευρώ. Στον Φουρλή, που δίνει αντίδραση τις τελευταίες δύο ημέρες η τιμή διαμορφώθηκε στα 14,84 ευρώ.

Σταθερά ενισχύεται βραχυπρόθεσμα η μετοχή των Μινωικών, σε μία περίοδο που η Atlantica Spa ανακοινώνει πως ελέγχει το 32,72% και η Intesa San Paolo το 2,83% του μ.κ της ακτοπλοικής. Στα 3,04 ευρώ η μετοχή της Reds, όπου υπάρχει εμφανής προδιάθεση βελτίωσης της αποτίμησης της εισηγμένης. Στα 9,76 ευρώ η τιμή της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά με συγκριτικά καλές συναλλαγές για τα δεδομένα της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v