Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελεγχόμενη διόρθωση με "μέτριες" συναλλαγές

Σε περιβάλλον ελεγχόμενης διόρθωσης και στην περιοχή των πρώτων στηρίξεων για Γ.Δ. και FTSE πραγματοποιήθηκαν μάλλον μέτριες συναλλαγές σε ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, Alpha. Υψηλότερα Κύπρου, 3Ε, σταθερές Ελλάκτωρ και Τ.Τ.  

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις "διόρθωσαν" βασικοί δείκτες και μετοχές. Μέχρι τις 3.265 μονάδες ο Γενικός Δείκτης μετρώντας απώλειες 0,9%, για να επιχειρηθεί η σταθεροποίησή του σε αυτά τα επίπεδα. 

Έπειτα από ένα πρώτο αναγνωριστικό 10λεπτο - 15λεπτό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί χαμηλότερα των 3.271,5 μονάδων, καθώς στο σύνολο των μετοχών του FTSE επικρατούν οι πωλητές.
 
Αναμενόμενη μεν η κατοχύρωση θέσεων, μετά τη διήμερη ανάπαυλα των 28-29/8 ειδικότερα σε μετοχές όπου βγήκαν υπεραξίες, ωστόσο εάν θέλουμε να αναφερόμαστε σε "συνέχεια" στην αγορά, θα πρέπει να μη χαθούν οι μεσοπρόθεσμες στηρίξεις για τον Γ.Δ. και τον 20άρη.

Προσώρας, η διόρθωση δείχνει ελεγχόμενη, με 14 - 15 εκατ. ευρώ συναλλαγές στα πρώτα 40 - 45 λεπτά της συνεδρίασης με το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου σε Εθνική, Κύπρου, Alpha, Πειραιώς και Coca Cola Hellenic.

Χαμηλότερα η Εθνική, αφού η βραχυπρόθεσμη αντίδραση από τα χαμηλά των 27,4 (ενδοσυνεδριακά ελάχιστο στις 28/8) μέχρι το υψηλό της επομένης στα 30,5 ευρώ έδινε απόδοση κοντά στο 12%. Οι πωλητές έφτασαν μέχρι τα 29,62 ευρώ για να γίνουν στη συνέχεια αρκετές πράξεις κοντά στα 30 ευρώ.

Η μέχρι τώρα εικόνα της Εθνικής παραπέμπει σε προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα "μαξιλάρι" από το χαμηλό στις 28/8, κάτι που εάν επιτευχθεί αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τη μετοχή και τις δύσκολες συνεδριάσεις που ακολουθούν.

Χαμηλότερα στα 13,74 ευρώ η Eurobank, στα 17,26 ευρώ η Alpha Bank, πιέσεις στον ΟΤΕ (υποχωρεί στα 14,5 με μείον 0,8%), συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 17,04 ευρώ (μείον 1,1%), ενώ ο ΟΠΑΠ κυμαίνεται στα 23,84 ευρώ.

Από τον FTSE ανοδικά αντιδρούν μέχρι τώρα η Κύπρου στα 8,5 ευρώ, η ΕΕΕΚ στα 16,80 ευρώ, ενώ κοντά στις τιμές της 29ης/8 διαμορφώνονται Ελλάκτωρ (6,7 ευρώ) και Τ.Τ. (στα 9,20 ευρώ).

Στο περίπου 1/2 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές μετοχές με πενιχρό αποτέλεσμα από τον χώρο της μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης. Από αυτόν τον κανόνα εξαίρεση αποτελεί η J&P Άβαξ, καθώς η αντίδραση προς τα 3,94 επιχειρείται με αυξημένες συναλλαγές.

Σαφώς περιορισμένος ο τζίρος στην ΕΒΖ, όπου όμως υπάρχει ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση εύλογης αποτίμησης για την εισηγμένη (στα 98 εκατ. ευρώ με τιμές 29/8), όπως επίσης στη μετοχή της Reds (στα 2,98 ευρώ). Στο 1,09 ευρώ περνά η μετοχή της Eurodrip, λίγες αγορές στη μετοχή των Μινωικών διαμορφώνουν την τιμή στα 4,28 ευρώ (και την αποτίμηση στα 298 εκατ. ευρώ).

Και για τη συνέχεια ζητούμενη θα ήταν -κατά την εκτίμησή μας- η επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Εκτίμηση που με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς θα μπορούσε να "βγει".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v