Πήγασος: Πτώση 23,6% στα κέρδη 292 εισηγμένων

Πτώση 23,6% σημείωσαν τα μετά φόρων κέρδη 292 εισηγμένων στο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο κ. Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Τα highlights του εξαμήνου για μετοχές, κλάδους.  

Πήγασος: Πτώση 23,6% στα κέρδη 292 εισηγμένων
*Τα αναλυτικά στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ για τα αποτελέσματα εξαμήνου δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Πτώση 23,6% σημείωσαν τα μετά φόρων κέρδη 292 εισηγμένων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο κ. Μ. Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε 18%, ενώ 188 εταιρίες ήταν κερδοφόρες και 104 ζημιογόνες. Από τις 188 κερδοφόρες οι 91 αύξησαν τα κέρδη, οι 84 μείωσαν τη κερδοφορία, ενώ 13 εταιρίες επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές.

Οι µεγάλοι άντεξαν στην πίεση

?εν άλλαξε ιδιαίτερα η εικόνα της κερδοφορίας του συνόλου των εισηγµένων εταιριών στο β’ τρίµηνο του 2008. Αν και το ξεκίνηµα της χρονιάς ήταν δύσκολο από πλευράς συνθηκών η συνέχεια θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ελαφρώς καλύτερη αφού οι εισηγµένες άντεξαν στις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν εντός και εκτός των συνόρων.

To -19,3% στα καθαρά κέρδη του α’ τριµήνου διευρύνθηκε στο -23,6% αφού το περυσινό β’ τρίµηνο ήταν αφενός το καλύτερο όλων εποχών (καθαρή κερδοφορία 3,2 δις ευρώ) αφετέρου οι παράγοντες που επηρέασαν το α’ εξάµηνο της φετινής χρονιάς αποτελούν ένα τεστ ισχυρό αντοχής (stress test) στην λειτουργική κερδοφορία χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια από έκτακτα µεγέθη.

Το -23,6% των καθαρών κερδών αλλά και το -4,8% της λειτουργικής κερδοφορίας αναµένουµε να περιοριστεί µετά την ανακοίνωση αποτελεσµάτων 12µήνου των 7 εταιριών που κλείνουν χρήση το καλοκαίρι και θα δηµοσιεύσουν αποτελέσµατα το Σεπτέµβριο. Οι κερδοφόρες εταιρίες παρέµειναν σε αναλογία δύο προς ένα (όπως και στο α’ τρίµηνο) µε πολύ µέτρια ωστόσο παρουσία των εταιριών που αύξησαν τα κέρδη τους.

Σε ένα σύνολο 20 εταιριών για τις οποίες υπήρχε διευρυµένο δείγµα εκτιµήσεων τα δηµοσιευµένα αποτελέσµατα «νίκησαν» οριακά τις προβλέψεις της αγοράς διατηρώντας σε µια δύσκολη χρηµατιστηριακή περίοδο την εµπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στην υλοποίηση των επιχειρηµατικών πλάνων.

Χωρίς να λείπουν οι µελλοντικές καθοδικές αναθεωρήσεις για το υπόλοιπο του 2008 το β΄ τρίµηνο έδειξε που βρίσκονται οι «σκληρές» αντοχές των εταιριών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και καθώς το γ΄ τρίµηνο έχει ξεκινήσει µε καλύτερες προϋποθέσεις η εικόνα της κερδοφορίας είναι πιθανότερο να βελτιωθεί παρά να γίνει χειρότερη.


Παράγοντες που επηρέασαν το τρίµηνο

Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 17% την στιγµή που οι κερδοφορίες δεν ακολουθούν δείχνει µια πληθωριστική διάθεση στην οικονοµία. Εκτός από την αύξηση κατά 1% του ΦΠΑ, η ανατίµηση στις τιµές των πρώτων υλών και στις τιµές του πετρελαίου φαίνεται ότι µετακυλήθηκαν στην κατανάλωση προκειµένου να συγκρατηθούν τα περιθώρια κέρδους των εταιριών.

Κάτι τέτοιο όµως δεν επετεύχθη µε αποτέλεσµα η λειτουργική κερδοφορία να παρουσιάσει χαµηλότερους ρυθµούς αφού ο ρυθµός αύξησης του κόστους πωληθέντων αποδείχθηκε ισχυρότερος της αύξησης του κύκλου εργασιών µε αποτέλεσµα η αύξηση στα λειτουργικά κέρδη να συρρικνωθεί στο 4,8% έναντι 8,2% στο α’ τρίµηνο.

Η καθαρή κερδοφορία παραµένει σε επιβράδυνση αφού το περυσινό πρώτο εξάµηνο ήταν πολύ ισχυρό από πλευράς εκτάκτων κερδών, παράγοντας που θα αρχίζει να εξοµαλύνεται ως επίδραση µετά το β΄ τρίµηνο.

Επισηµαίνουµε πάντως ότι το δεύτερο τρίµηνο ως απόλυτο µέγεθος είναι καλύτερο από το πρώτο και σε επίπεδο κερδών (+6,3%) και σταθερό σε επίπεδο κύκλου εργασιών. Η λίστα των παραγόντων επιρροής παρέµεινε µακροσκελής µε την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των αρνητικών παραγόντων η διάρκεια των οποίων σε κάποιους κλάδους «έκαψε» το σύνολο των κερδών της χρονιάς: 

- H κάµψη της οικοδοµικής δραστηριότητας είχε σαν αποτέλεσµα την συµπίεση των περιθωρίων κέρδους σε εταιρίες τσιµέντων, επεξεργασίας µετάλλων και οικοδοµικών υλικών. 

- Το ύψος ρεκόρ στο οποίο κινήθηκαν οι τιµές των καυσίµων λόγω των τιµών του πετρελαίου αύξησαν σηµαντικά το κόστος παραγωγής στην ενέργεια, τις µεταφορές, τη βαριά βιοµηχανία και τον κλάδο χηµικών. 

- Η ανατίµηση του ευρώ (κατά το β΄τρίµηνο) είχε σαν αποτέλεσµα τη µείωση της αξίας παραγόµενων πρώτων υλών από βιοµηχανικού οµίλους (Τιτάν, Μυτιληναίος S&B) µειώνοντας τα περιθώρια κέρδους. 

- H αγοραστική περίοδος του Πάσχα µετατοπίσθηκε στο β΄ τρίµηνο ενισχύοντας τις λιανικές πωλήσεις πολλών εµπορικών εταιριών. 

- Οι απεργίες στα λιµάνια µείωσαν τις επιδόσεις των εν λόγω εταιριών ενώ ο ΟΛΠ μπήκε «βαθιά» στο κόκκινο. Επιπτώσεις από την απεργία υπήρξαν και σε εταιρίες από το χώρο του εµπορίου. 

- Η αρνητική χρηµατιστηριακή συγκυρία δεν επέτρεψε την υποστήριξη των κερδών από έκτακτους παράγοντες. 

- Τα θετικά έκτακτα αποτελέσµατα περιορίστηκαν σε αναπροσαρµογές στην εύλογη αξία των ακινήτων καθώς και σε υπεραξίες στον υπολογισµό των εµπορικών αποθεµάτων.

6M 2008 Highlights 

- Οι µικρές εταιρίες δεν συνεισφέρουν απολύτως τίποτα ως κερδοφορία στην συνολική αποτίµηση του ΧΑ. Οι εταιρίες της µεγάλης κεφαλαιοποίησης παράγουν το… 101% των κερδών. Οι υπόλοιπες απλώς µειώνουν το αποτέλεσµα. 

- Τα κέρδη των τραπεζών έφθασαν το 55% του συνόλου (53% στο α΄ τρίµηνο) και ενισχύθηκαν σηµαντικά από την αµιγώς λειτουργική επίδοση και τις εισροές κερδών από το εξωτερικό. 

- Ο κλάδος των εταιριών επενδύσεων αν και παρέµεινε στο κόκκινο για όλες τις εταιρίες δεν διεύρυνε σηµαντικά τις ζηµιές του α΄ τριµήνου. ?στόσο η διαφορά από έτος σε έτος στο συνολικό αποτέλεσµα από τον κλάδο ξεπερνά τα 110 εκ. ευρώ. 

- ?ύσκολη συγκυρία για τις µικρές κατασκευαστικές εταιρίες. Το κόστος λειτουργίας και το κόστος δανεισµού έχει µειώσει επικίνδυνα ακόµα και το λειτουργικό περιθώριο θέτοντας ερωτήµατα για το µέλλον. 

- ?ύσκολη αναµένεται να είναι η συνέχεια στην Ακτοπλοΐα. Στον ανταγωνισµό και την αύξηση του κόστους λειτουργίας έχει προστεθεί η µείωση των δροµολογίων και της επιβατικής κίνησης.
 
- Αξιόλογα κέρδη στον κλάδο πληροφορικής ο οποίος δείχνει να ανακάµπτει µε αργό ρυθµό. Αύξηση σε τζίρο, βιώσιµο λειτουργικό περιθώριο και αυξητική τάση στα κέρδη.

- Μεγάλες ζηµιές (67 εκ. ευρώ) στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας αφού ο ανταγωνισµός έχει ωθήσει σε πολύ υψηλά έξοδα διάθεσης ενώ και οι επενδύσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές. 

- Ικανοποιητική εικόνα για τις εταιρίες της εναλλακτικής αγοράς µε µικρές εξαιρέσεις. 

- Ισχυρά αρνητική, για ένα ακόµα τρίµηνο, είναι η εικόνα της Κλωστοϋφαντουργίας µε όλες σχεδόν τις εταιρίες να εµφανίζουν ζηµιές.

- Απογοητευτικά αποτελέσµατα στην ?ΕΗ. Υψηλά έξοδα για αγορά ενέργειας από το εξωτερικό, έκτακτα έξοδα για αγορές δικαιωµάτων εκποµπών ρύπων, συρρίκνωση της λειτουργικής κερδοφορίας στο µισό συνθέτων την µεγαλύτερη αρνητική έκπληξη του τριµήνου. 

- ?υνατό τρίµηνο για τις εταιρίες: ΟΠΑΠ, Alapis, Ηρακλή, Ιασώ και Σιδενόρ. Σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις επισηµαίνουµε τις θετικές επιδόσεις από Centric Multimedia, Μπήτρο, Elastron, Eurodrip, Alpha Grissin και Nexans.

- Στην Ελλάκτωρ η ύπαρξη σηµαντικών περυσινών εκτάκτων δηµιουργεί στρεβλώσεις στην εικόνα των καθαρών κερδών. ?στόσο η ενοποίηση της Αττικής οδού εκτινάσσει τα λειτουργικά κέρδη. 

- Η αποτίµηση των ακινήτων ώθησε σηµαντικά τα µεγέθη των Βωβός, Μηχανική και Βαλκάν Real Estate. 

- 50 εκ. ευρώ ήταν η υπεραξία των αποθεµάτων πετρελαίου για τη Motor oil στο εξάµηνο. 

- 10 εκ. ευρώ ήταν τα κεφαλαιακά κέρδη του Μυτιληναίου στο β΄ τρίµηνο. 

- Έκτακτα κέρδη από πώληση ακινήτου βοήθησαν το β’ τρίµηνο της Γενικής Τράπεζας να γυρίσει σε κερδοφορία για πρώτη φορά µετά από τέσσερα χρόνια ζηµιών.

- Τα ενοποιηµένα αποτελέσµατα της Attica Group, για την περίοδο 1η Ιανουαρίου - 30 Ιουνίου 2008, περιλαµβάνουν κέρδη 9,65 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις τεσσάρων πλοίων RoRo. 
 
- Φορολογικό όφελος ύψους 1,6 εκ. ευρώ ενίσχυσε τα κέρδη της Κατσέλης.

- Χαµηλότεροι φορολογικοί συντελεστές βελτίωσαν τα κέρδη του Τιτάνα.

- Φορολογική επιβάρυνση ύψους 2,5 εκ. ευρώ µείωσε τα κέρδη της Καρέλιας.

- Αρνητική καθαρή θέση για την HOL

- Αντίθετη ή αρνητική γνώµη των ορκωτών σε ΝΕΛ, ΕΛΛΑΤΕΞ και ΕΤΜΑ 

- 3ο συνεχόµενο τρίµηνο χωρίς δηµοσίευση αποτελεσµάτων εντός των προθεσµιών για την Ολυµπιακή Τεχνική.

Τράπεζες
Σηµείο αναφοράς για το σύνολο των εταιριών του ΧΑ ο τραπεζικός κλάδος απώλεσε το 19% της περυσινής κερδοφορίας του η οποία όµως σε σηµαντικό µέρος της αποτελούταν από έκτακτα αποτελέσµατα.

Η οργανική δοµή των κερδών παρουσιάζει πολύ ικανοποιητική εικόνα µε τα έσοδα από τόκους να διαµορφώνονται στα 6,2 δις ευρώ (+15,8%) και τα έσοδα από προµήθειες στα 1.540 εκ. ευρώ (+7,0%) ρυθµοί χαµηλότεροι από το α’ τρίµηνο αλλά αρκετά δυνατοί τηρουµένων των συνθηκών που επικράτησαν στην αγορά.

Σε επίπεδο κόστους λειτουργίας η αύξηση διαµορφώθηκε σε 12,5% στα 5,1 δις ευρώ ενώ η λειτουργική κερδοφορία µετά τις προβλέψεις αυξήθηκε κατά 3%.

Στα σηµεία που επισηµαίνονται ακόµα είναι η διατήρηση του µέσου επιτοκιακού περιθωρίου σε υψηλά επίπεδα λόγω των πολύ καλών επιδόσεων στην Ανατολική Ευρώπη αντισταθµίζοντας την µείωση που παρατηρήθηκε στο εσωτερικό.

Θετικές εκπλήξεις υπήρξαν από τις Αγροτική, Εθνική και Πειραιώς ενώ στον αντίποδα η Εµπορική Τράπεζα, η Ασπίς, η Protton το Ταχ. Ταµειυτήριο και η Γενική Τράπεζα παρουσίασαν ζηµιές που για τις τρεις πρώτες συνοδεύτηκε και από απώλειες µεριδίων στην αγορά αφού υπήρξε µείωση στα έσοδα από τόκους.

Μεταλλουργία

Επιβράδυνση παρουσίασε ο ρυθµός ανάπτυξης της δραστηριότητα του κλάδου της μεταλλουργίας, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, επηρεασµένος από το οικονοµικό δυσµενές περιβάλλον. Πιο εµφανής ήταν η επιβράδυνση του Οµίλου Βιοχάλκο, ο κύκλος εργασιών του οποίου διαµορφώθηκε στα 1,95 δις ευρώ για το 6µηνο της τρέχουσας χρήσης, από 1,93 δις. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστηµα.

Αναλυτικότερα, η αρνητική συγκυρία των συναλλαγµατικών ισοτιµιών, η αύξηση των ναύλων και η αύξηση του κόστους πωληθέντων διατήρησαν το ρυθµό µείωσης της κερδοφορίας των Σωληνουργείων Κορίνθου στο β’ τρίµηνο της τρέχουσας χρήσης. Η µείωση του κύκλου εργασιών συνοδεύτηκε από µείωση σε όλα τα περιθώρια κέρδους, γεγονός που είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία.

Παρόµοια εικόνα παρουσίασε και ο όµιλος της Χαλκόρ, µε τα βασικά οικονοµικά µεγέθη να εµφανίζονται επηρεασµένα από τις επικρατούσες συνθήκες στην εγχώρια και Ευρωπαϊκή αγορά, και συγκεκριµένα την επιβράδυνση της οικονοµικής ανάπτυξης και τη συρρίκνωση της οικοδοµικής δραστηριότητας. Η µείωση του όγκου ήταν εντονότερη σε προϊόντα χαλκού τα οποία χρησιµοποιούνται σε εγκαταστάσεις, λόγω και της διατήρησης της τιµής του χαλκού σε
υψηλά επίπεδα, ενώ η πτώση του κύκλου εργασιών ήταν κυρίως αποτέλεσµα της αύξησης της αναλογίας των προϊόντων ορειχάλκου επί των συνολικών πωλήσεων σε συνδυασµό µε τη σηµαντική µείωση των τιµών του ψευδαργύρου.

Τα EBITDA διαµορφώθηκαν σε ευρώ 25,7 εκατ. έναντι ευρώ 47,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο
πέρυσι, σηµειώνοντας πτώση κατά 45,6%. Η µείωση αποδίδεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω των αυξηµένων τιµών του πετρελαίου παράλληλα µε τις δυσλειτουργίες στα βασικά λιµάνια της χώρας οι οποίες επηρέασαν ποσοτικά και κοστολογικά τόσο τις εξαγωγές όσο και τις παραλαβές α΄ υλών, αλλά και τα συνολικά αποθέµατα υλών και έτοιµων προϊόντων.

Επιπλέον, η οικοδοµική δραστηριότητα σε παγκόσµιο επίπεδο κινείται πτωτικά, στοιχείο που ευνοείται τόσο από τους χαµηλούς ρυθµούς ανάπτυξης της διεθνούς οικονοµίας όσο και στην παρατεταµένη ύφεση στις ΗΠΑ και την επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής οικονοµίας.

Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα ικανοποιητικό θα µπορούσε να χαρακτηριστεί το β’ τρίµηνο της Σιδενόρ, καθώς η εταιρία όχι µόνο εµφάνισε αύξηση κερδών και κύκλου εργασιών αλλά «νίκησε» και το α’ τρίµηνο στο οποίο είχε εµφανίσει µείωση κερδών κατά 30% σε σχέση µε το αντίστοιχο περυσινό. Το τελικό αποτέλεσµα αποκτά σηµασία λόγω των ειδικών συνθηκών ζήτησης που επικράτησαν (αυξηµένο ενεργειακό κόστος, αυξηµένοι ναύλοι, κάµψη της ζήτησης διεθνώς) ενώ η νέα µονάδα στην Stomana αναµένεται να ενισχύσει περαιτέρω τον ισολογισµό κατά την διάρκεια της τρέχουσας χρήσης. Τα περιθώρια κερδοφορίας έχουν «εκτοξευθεί» κατά 397 και 172 µονάδες βάσης ενώ τα καθαρά κέρδη στο εξάµηνο διαµορφώθηκαν στα 77,8 εκ. ευρώ αυξηµένα κατά 12,8%. Παρά την οριακή άνοδο στον κύκλο εργασιών η κάµψη στην κερδοφορία επιταχύνθηκε κατά το β’ τρίµηνο ενώ οι απώλειες στα περιθώρια κέρδους µεταφέρθηκαν σε όλες τις επιµέρους κατηγορίες κερδών.

Σηµαντική επίδραση στη διαµόρφωση των αποτελεσµάτων της Ελληνικά Καλώδια το πρώτο εξάµηνο του 2008 είχε η µείωση των παραχθέντων ποσοτήτων καλωδίων µέσης και υψηλής τάσης κατά το πρώτο κυρίως τρίµηνο, λόγω των επενδυτικών έργων στο εργοστάσιο της Θήβας. Η εταιρεία προγραµµατίζει να καλύψει τις χαµένες ποσότητες µέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι
δυσµενείς µεταβολές στις διεθνείς οικονοµικές συνθήκες είχαν επίπτωση στην εξέλιξη των µεγεθών της εταιρείας, αν και δεν αναµένεται να επηρεάσουν σηµαντικά τις προοπτικές της εταιρείας το δεύτερο εξάµηνο του 2008

Λιανικό Εµπόριο

Ικανοποιητικά κινήθηκε το λιανικό εµπόριο κατά το πρώτο 6µηνο του 2008, µε τον κύκλο εργασιών να εµφανίζει άνοδο της τάξης του 21,5%. Η µεταβολή αυτή αποτελεί θετική εξέλιξη σε ένα δύσκολο γενικότερα οικονοµικό περιβάλλον αλλά και αξιόλογο στοιχείο βάσει των ιδιαίτερων συνθηκών ανταγωνισµού που αντιµετωπίζουν οι εταιρίες του κλάδου (τιµές, επιθετική εξάπλωση δικτύου πωλήσεων).

Συγκεκριµένα, η συνεχής διατήρηση των τιµών του πετρελαίου σε ιστορικά υψηλά καθ’ όλη την υπό εξέταση περίοδο επηρέασε τον κλάδο τόσο άµεσα, µέσω της εκτίναξης των τιµών χονδρικής
αρκετών προϊόντων, όσο και έµµεσα, µέσω της αύξησης του κόστους διανοµής των αγαθών στα επιµέρους δίκτυα των καταστηµάτων λιανικής. Επιπλέον, η άνοδος και, πολύ περισσότερο, η διαφαινόµενη διατήρηση, του πληθωρισµού σε επίπεδα προσεγγιστικά του 5% και σηµαντικά µεγαλύτερα των εκτιµηθέντων, µείωσε δραστικά το διαθέσιµο εισόδηµα των καταναλωτών, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα επίπεδα αγοραστικής δύναµης, αναλόγως και της εκάστοτε ελαστικότητας ζήτησης των προϊόντων που εµπορεύεται καθεµία από τις υπό ανάλυση εταιρίες.

Κατασκευές

Τα αποτελέσµατα του κατασκευαστικού κλάδου κατά το α’ εξάµηνο του 2008 παρουσιάζουν κάµψη καθώς από τις 19 εταιρείες του κλάδου 8 έχουν αρνητικό περιθώριο κέρδους, 6 έχουν περιθώρια κέρδους κάτω του 5% ενώ µόνο 5 έχουν βιωσιµότερα περιθώρια.

Το σύνολο του κύκλου εργασιών του κλάδου ανήλθε στα 2.515 εκ ευρώ αυξηµένος κατά 36.2%, τα EBITDA παρουσίασαν θετικό πρόσηµο αγγίζοντας τα 323.3 εκ ευρώ έναντι 229.9 εκ ευρώ το 2007 ενώ τα κέρδη ανήλθαν στα 40.9 εκ ευρώ παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 70,3%.

Τα ιδιαίτερα συµπιεσµένα περιθώρια κέρδους που παρατηρούνται στα αποτελέσµατα του α’ εξαµήνου οφείλονται στις καθυστερήσεις στην έναρξη της κατασκευής έργων παραχώρησης καθώς και στα υψηλότερα κόστη δηµοπράτησης σε διεθνείς διαγωνισµούς.

Τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα των µικρότερων οµίλων συνεχίζουν να υποχωρούν σηµαντικά σε αντίθεση µε των 4 µεγάλων οµίλων Ελλάκτωρ, J&P Avax, Γεκ και Μηχανική που ξεπερνούν τα 10 δις. Το συνολικό καθαρο περιθώριο κέρδους των οµίλων παρουσιάζει µείωση κατά 653 µονάδες βάσεις στο 1,6% έναντι 8,2% πέρυσι καθώς στα αντίστοιχα αποτελέσµατα του 2007 συµπεριλαµβάνονταν σηµαντικές υπεραξίες από αναπροσαρµογές της εύλογης αξίας των ακινήτων τους καθώς και από πωλήσεις συµµετοχών και παγίων που δεν επαναλήφθηκαν φέτος.

Προτεραιότητα των µεγάλων οµίλων αποτελούν η συµµετοχή τους στον τοµέα της ενέργεια και του real estate ενώ των µικρών η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των έργων τους και η εξασφάλιση στρατηγικού επενδυτή. Τέλος, αυξηµένα για ακόµα ένα εξάµηνο παρατηρούνται τα ταµειακά διαθέσιµα των µεγάλων οµίλων και οι δανειακές υποχρεώσεις των µικρότερων.

Η συνέχεια…

Είναι εντυπωσιακή η εικόνα «καταστροφής» που παρουσιάζει η µικρή κεφαλαιοποίηση
το β΄ τρίµηνο σε επίπεδο κερδών.
?εκάδες εκατοµµύρια ζηµιών απαξίωσαν µια πορεία ανοδικής κερδοφορίας τεσσάρων ετών δείχνοντας πόσο αδύναµες είναι οι µικρές εταιρίες σε µεταβολές στο οικονοµικό κλίµα που είτε δεν µπορούν ελέγξουν είτε δεν είναι σε θέσει να αντιµετωπίσουν πια.

Ο προφανής κίνδυνος νέων χρεοκοπιών οδηγεί γρήγορα σε συµπεράσµατα αναδιαρθρώσεων σε κλάδους όπως οι κατασκευές, οι τηλεπικοινωνίες, η ακτοπλοΐα, Μέσα Ενηµέρωσης κ.ά. ειδικά σε µία περίοδο που το κόστος χρήµατος έχει αυξηθεί, οι δε ανοχές των τραπεζών για ένα νέο κύκλο επισφαλών απαιτήσεων απλώς δεν υπάρχουν. Οι χαµηλές αποτιµήσεις πιθανόν να διευκολύνουν µία τέτοια διαδικασία καθώς το δίληµµα που τίθεται µε βάση την πρόσφατη εµπειρία των εκτεταµένων αναδιαρθρώσεων του 2003 είναι «λουκέτο ή deal».

Σε ό,τι αφορά την αποτίµηση της αγοράς σε µια περίοδο που τα επιτόκια καταθέσεων διαµορφώνουν πολλαπλασιαστές κερδών µεταξύ 15 και 17 (ήτοι επιτόκια 6% µε 7%) για να θεωρηθεί µία αποτίµηση ελκυστική πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 10 ή 11 µε µελλοντική αύξηση κερδών τουλάχιστον 10%. Η αγορά διαπραγµατεύεται σε µια κεφαλαιοποίηση 122 δις ευρώ και το 2008 θα κλείσει µε κερδοφορία κοντά στα 9 δις ήτοι 13,5 φορές τα κέρδη.

Η διαπίστωση αυτή δίνει ένα προβάδισµα σε πιο επιλεκτικές κινήσεις καθώς ο µέσος όρος µάλλον δεν δηµιουργεί ισχυρό κίνητρο εισόδου στην αγορά. Αντίθετα η διαφοροποίηση των επιλογών είναι επιβεβληµένη αφού υπάρχουν στρεβλώσεις διαπραγµάτευσης µε 7 και 8 φορές τα καθαρά κέρδη µε ισχυρό πυρήνα λειτουργικής κερδοφορίας.

Στο γ΄ τρίµηνο η εικόνα της κερδοφορίας θα βελτιωθεί αφού η έως τώρα πορεία των ενεργειακών τιµών και των εµπορευµάτων ευνοεί την µείωση του κόστους των επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασµό µε την διαφαινόµενη εξασθένιση των πιέσεων στις χρηµατιστηριακές αγορές ενδεχοµένως να αντιστρέψει κάποιους έκτακτους παράγοντες προς µια πιο θετική κατεύθυνση αυξάνοντας το καθαρό αποτέλεσµα του εννεαµήνου. Από την άλλη πλευρά δεν κρύβουµε τον σκεπτικισµό µας για την συµπεριφορά της αγοράς έναντι των νέων φορολογικών µέτρων γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αναθεωρήσεις κερδών και ίσως πολιτικής τις διοικήσεις των εισηγµένων εταιριών.

Η δηµοσίευση των αποτελεσµάτων του γ΄ τριµήνου θα είναι ενδεικτική του πως υποδέχεται η επιχειρηµατική κοινότητα τα νέα µέτρα, στάση η οποία µπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποτίµηση της αγοράς κυρίως σε ό,τι αφορά το ανοδικό περιθώριο αφού τα τρέχοντα επίπεδα έχουν ενσωµατώσει σενάρια και κινδύνους που δεν απεικονίζονται ακόµα στους ισολογισµούς.


*Τα αναλυτικά στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ για τα αποτελέσματα εξαμήνου δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v