Σε αρνητικό έδαφος εισήλθαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του νέου έτους Ένα φαινόμενο του οποίου η εμφάνιση καθίσταται όλο και συχνότερη στην Ευρώπη, απόρροια της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ) στον ενεργειακό μείγμα της Γηραιάς Ηπείρου, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Η εξάπλωση των ΑΠΕ, έχει σαν αποτέλεσμα να καταγράφονται μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας, καθώς όταν η παραγωγή ενέργειας προέρχεται από αυτές και η ζήτηση είναι μικρότερη της προσφοράς οι τιμές πέφτουν υπό του μηδενός, ωστόσο όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές κυρίως στις ώρες αιχμής και η παραγωγή από τις συμβατικές μονάδες είναι μεγαλύτερη οι τιμές εκτινάσσονται σε υψηλά επίπεδα.
Οι ενδοημερήσιες τιμές στη Γερμανία -η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά-, έγιναν αρνητικές για τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η παραγωγή αιολικής ενέργειας έφθασε τα 40 GW, ξεπερνώντας κατά πολύ τη ζήτηση.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αρνητικές τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η ταχεία αύξηση της αιολικής και ηλιακής ισχύος ενίσχυσε την παραγωγή. Στη Γερμανία καταγράφηκαν 468 ώρες, 60% περισσότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Epex Spot. Στη Γαλλία, οι ώρες με αρνητικές τιμές ενέργειας υπερδιπλασιάστηκαν στις 356, ενώ στην Ισπανία καταγράφηκαν πέρυσι για πρώτη φορά αρνητικές τιμές, συνολικά 247 ώρες.
Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές κάτω του μηδενός καταγράφηκαν σε τουλάχιστον μία λεγόμενη ζώνη προσφορών σε ποσοστό 17% επί του χρόνου των προσφορών, σύμφωνα με την Eurelectric.
Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, ορισμένοι πολιτικοί έχουν ζητήσει τον περιορισμό των επιδοτήσεων, καθώς οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί πληρώνονται ένα ελάχιστο ποσό ακόμη και όταν η ενέργεια δεν είναι απαραίτητη.
Οι μεγάλες αλλαγές στην ηλεκτρική παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες καθώς επιταχύνεται η ενεργειακή μετάβαση. Οι διακυμάνσεις του καιρού προκάλεσαν προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά τον περασμένο μήνα, καθώς την παρατεταμένη περίοδο ήρεμων ημερών που σταμάτησε τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, ακολούθησε ένα κύμα κακοκαιρίας.