Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Η αντίδραση του ΟΤΕ δεν αρκεί

Ένας ΟΤΕ που υπεραποδίδει και μια Εθνική που αντιδρά έστω και οριακά θετικά δεν αρκούν για να κρατήσουν τον Γ.Δ. και τον FTSE 20. Συνεχίζονται οι πωλήσεις από ξένους και… ξένους σε μετοχές του 20άρη. Πτώση άνω του 6% για ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ένας ΟΤΕ δεν φτάνει. Ακόμη κι αν έχει τη μικρή στήριξη που δίνει σήμερα η Εθνική στον FTSE 20 και στον Γενικό Δείκτη.

Η αγορά παραμένει χαμηλότερα κατά 0,5% - 0,6% στην περιοχή των 3.225 μονάδων, ενώ ο FTSE 20 συνεχίζει να υποαποδίδει (-0,5%) έναντι του FTSEM 40 (+0,5%) και της οριακά θετικής απόδοσης του FTSES 80.

Αυτό γιατί σήμερα ταλαιπωρούνται Alpha Bank, Coca Cola, ενώ το υποτιμητικό πτωτικό παιχνίδι στη μετοχή της ΔΕΗ ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Ευαίσθητος, ευάλωτος ο τίτλος, βορά εδώ και καιρό στις ορέξεις των σορτάκηδων, χάνοντας σήμερα μέχρι και 7,5% και τα χαμηλά των 16,4 ευρώ. Πριν από λίγη ώρα η μετοχή διαμορφωνόταν στα 16,62 (-6,63%).

Ο ΟΤΕ μετά και την τελευταία έκθεση της Morgan Stanley αντιδρά ανοδικά προς τα 14,72 ευρώ. Ο ξένος οίκος μειώνει μεν την τιμή-στόχο στα 21 από τα 24 ευρώ, αναβαθμίζοντας όμως τη σύσταση σε μεγαλύτερη από αυτήν της αγοράς.

Δεδομένου ότι η μετοχή του ΟΤΕ υποαπέδιδε μέχρι και χθες περίπου 25% από την αρχή του έτους έναντι του κλάδου, η σημερινή αντίδραση εξηγείται απόλυτα.

Είναι μάλιστα ενδιαφέρον πως την τελευταία μία ώρα πραγματοποιούνται σταθερά στη μετοχή του ΟΤΕ και συναλλαγές περισσότερες και τζίρος μεγαλύτερος απ’ ό,τι στην Εθνική.

Συγκεκριμένα, στις 14:10 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 1,615 εκατ. μετοχών του Οργανισμού (αξίας 22,8 εκατ. ευρώ) έναντι της δεύτερης Εθνικής με 570.000 τεμάχια (αξία συναλλαγών 15,2 εκατ. ευρώ).

Αυτές οι δύο μετοχές αποτελούν την ανοδική εξαίρεση για τον 20άρη που περιορίζει σε κάποιο βαθμό τις μέχρι τώρα απώλειες του Γενικού Δείκτη.

Οι επόμενες οκτώ από τις δέκα μετοχές με βάση τον μεγαλύτερο τζίρο κινούνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό πτωτικά. Ξεκινώντας από την Πειραιώς και τη MIG που υποχωρούν κατά 0,9%, μέχρι τη ΔΕΗ με την προαναφερθείσα… τραυματική διακύμανση.

Ξένοι και… ξένοι συνεχίζουν να ρευστοποιούν σταθερά θέσεις τους, ενώ μεταξύ των πωλητών φέρεται να βρίσκονται και αρκετοί Έλληνες που κινούνται μέσω Λονδίνου ή άλλων ευρωπαϊκών αγορών. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στην Coca Cola, στη ΔΕΗ βεβαίως (στην περίπτωσή της οι περισσότερες πωλήσεις βγαίνουν από το Λονδίνο), αλλά και σε Φουρλή, Σιδενόρ, Τιτάν και λιγότερο σε Μυτιληναίο, Μηχανική.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η κατάσταση στην αγορά μας δεν είναι καλή και όπως σημειώνουν τα παιδιά του eZMarket «η παράταση της αναμονής πριν από την επόμενη καθοδική κίνηση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός πως για τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η ολοκλήρωση της δικής τους ανοδικής αντίδρασης».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι πρώτες εντολές πώλησης που δίνονται από ξένους χθες - σήμερα θα γίνουν μεγαλύτερες εάν δυσχεράνει η κατάσταση στη Wall. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την προοπτική υποχώρησης του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 3.200 μονάδων και ανοίγοντας την… κατηφόρα προς τις 3.100 μονάδες.

Η αλήθεια είναι πως από τη σημερινή συνεδρίαση, λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Εθνικής και της εκτίμησής μας ότι κυρίως ο ΟΤΕ αλλά και ο ΟΠΑΠ έχουν περιθώρια υπεραντίδρασης, περιμέναμε κάτι καλύτερο. Ούτε όμως η εκτίμησή μας για τον ΟΠΑΠ βγαίνει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, με την τιμή της μετοχής στα 23,56 ευρώ, μένοντας κατά συνέπεια στο 3,6% του ΟΤΕ και στο 0,3% της Εθνικής.

Οι συναλλαγές στα 114 εκατ. ευρώ, με τις Σαράντης, Alapis να παρουσιάζουν την υψηλότερη απόδοση. Και οι δύο, περισσότερο όμως ο Σαράντης λόγω των καλών αποτελεσμάτων εξαμήνου, στα 9,78 ευρώ με 4% και η Alapis στο 1,76 ευρώ με 3,5%.

Ανάσες παίρνει και η μετοχή της Altec στο 0,60 ευρώ με 3,5%, ενώ προσπαθούν και σήμερα στη Lavipharm, καθώς η τιμή της μετοχής διαμορφώνεται στο 1,94 ευρώ, ενισχυμένη κατά 3,2%. Από αυτή την κατηγορία μετοχών, με αυξημένες συναλλαγές 132.000 τεμαχίων ενισχύεται κατά 2,5% η Forthnet, στα 2,45 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v