Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό συνεχή πίεση οι τράπεζες στο ΧΑ

Alpha και ΕΤΕ βρέθηκαν κατά κύριο λόγο στο στόχαστρο των πωλητών μετά την ανακοίνωση του εξαμήνου από την πρώτη και της επικείμενης από τη δεύτερη. Σε θετική πορεία ΟΤΕ-ΟΠΑΠ. Σε ιστορικό χαμηλό η Intracom.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Επαιξε και κέρδισε το… Στοίχημα με την αγορά ο ΟΠΑΠ. Αλλωστε ο Οργανισμός και ο ΟΤΕ ήταν οι κυριότεροι δύο στυλοβάτες για τον Ftse, που γύρω στα μέσα της συνεδρίασης βρέθηκε να ΄΄γλυστρά΄΄ μέχρι τις 1.761 μονάδες.

Από κοντά και ο Γενικός Δείκτης που ΄΄δοκιμάσθηκε΄΄ πολύ κοντά προς το εύρος στήριξης των 3.220-3.200 μονάδων για να αντιδράσει ενδοσυνεδριακά από τα χαμηλά των 3.227,3 μονάδων.

Προς το τέλος της συνεδρίασης σημειώθηκαν οι γνώριμες αψιμαχίες πωλητών - αγοραστών με τους πρώτους να ΄΄στέλνουν΄΄ τον ΓΔ από το μείον 0,17% στο μείον 0,5%, ποσοστό που έφθασε στο κλείσιμο το μείον 0,37% και τις 3.243,9 μονάδες.

Σχετικά ελεγχόμενη έδειχνε η τάση για τον 20άρη τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης, μέχρι που άρχισαν να δημοσιοποιούνται αναλύσεις-εκθέσεις για τα μεγέθη της Alpha Bank για να ακολουθήσουν ένα-δύο μικρά κύματα πωλήσεων κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Ο σκεπτικισμός ορισμένων παικτών για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο κυρίως όμως η επιφυλακτικότητα που διαρκεί για την κρίση που συνεχίζεται καθιστούν δύσκολο το παιχνίδι και στο ΧΑ. Από αυτή την άποψη θα πρέπει να επιτύχει να εκπλήξει θεαματικά η Εθνική το κοινό αύριο για να αναφερόμαστε σε ανατροπή σκηνικού.

Δύσκολο όμως και αυτό ενδέχεται να δικαιολογεί την πίεση που εξακολουθεί να δέχεται η μετοχή της Εθνικής, που έφθασε μέχρι τα χαμηλά των 27,82 ευρώ. Σε αυτή την δυσχερή συγκυρία το καλύτερο για την Εθνική θα είταν να αποφευχθεί η περαιτέρω υποχώρηση της τιμής προς τα 25-26 ευρώ. Δηλαδή σε επίπεδο αποτίμησης κοντά στα 11,8-12 δις. ευρώ. Τελική τιμή για τη μετοχή μετά από καιρό τα 27,94 ευρώ.

Υπήρξε όμως συνέχεια στην προσφορά μετοχών της CCH, Eurobank, Ελληνικών Πετρελαίων και ΔΕΗ που υποχώρησαν με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές. Πίεση δέθηκε και η μετοχή της Intralot μετά και τις εξελίξεις στην Χιλή, ενώ προβλημάτισε πολλούς η καταγραφή νέας ιστορικά χαμηλής τιμής για τον τίτλο της Ιντρακόμ, καθώς υποχώρησε μέχρι τα 1,65 ευρώ(!).

Η μετοχή της Ιντρακόμ ακολουθεί μία σταθερά καθοδική πορεία από την αρχή Ιουλίου οπότε και ΄΄έχασε΄΄ τα δύο ευρώ. Πλέον η αποτίμηση της εισηγμένης περιορίζεται σε 210 εκατ. ευρώ.

Βέβαια η Ιντρακόμ είναι μόνο μία περίπτωση ενδεικτική όμως μίας γενικότερης(δικαιολογημένης ή αδικαιολόγητης) απαξίωσης που παρασέρνει πλήθος μετοχών.

Πέρα από αυτό όμως στην αγορά είναι διάχυτη η απογοήτευση, ενώ για ακόμη μία φορά η πλειονότητα των εταιρειών σχεδιάζει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξάμηνο στην εκπνοή του μήνα και της προθεσμίας.

Ευνοημένες από την ανακοίνωση ( ή και πρόβλεψη) των μεγεθών εξαμήνου βγήκε σήμερα η Motor Oil που με χαμηλή τιμή τα 12,88 ευρώ έφθασε προς τα 13,1 ευρώ.

Από πλευράς ενδιαφέροντος θα θεωρήσουμε ενδεικτική την διαμόρφωση της τιμής του Νίκα στα 4,38 ευρώ με μόλις μία πράξη για ένα.. ρετάλι μίας μετοχής. Χώρια οι μετοχές, που και σήμερα δεν ΄΄άνοιξαν΄΄ καν στο…ταμπλώ.

Όμως κερδισμένη ήταν η μετοχή της Reds στα 2,87 ευρώ (8,4%),, συνεχίζει ο Τηλέτυπος στα 6,42 ευρώ (8%) που κρατά θετική απόδοση 30,6% από την αρχή του έτους.

Χρήζει αναφοράς πως η μετοχή του Τηλέτυπου είταν μία από τις ελάχιστες(μετρημένες 28) που παρουσιάζουν θετική απόκλιση από την αρχή του έτους. Για τέτοια κατάντια μιλάμε. Στα 1,88 ευρώ (ξανά ) σκαρφάλωσε η Lavipharm με διακύμανση 6,2% που αν μη τι άλλο κινείται σε ένα προβλέψιμο εύρος τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v