Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χαμηλός τζίρος σώζει από τα... χειρότερα

Ο μικρός τζίρος φαίνεται να σώζει τη Σοφοκλέους. Η υποχώρηση περιορίζεται στα επίπεδα των 3.265 μονάδων με τον ΟΤΕ να ξεχωρίζει από τον 20άρη. Βοήθειες από MPB - ΔΕΗ. Αντιδρούν ALTEC - Microland.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αναμενόμενη η διόρθωση, ελεγχόμενη όμως ως προς την έκτασή της. Τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό και για τα πρώτα 50 - 55 λεπτά της συνεδρίασης.

Σε αυτή τη φάση των αγορών πλεονέκτημα θα πρέπει να θεωρηθεί ο πολύ χαμηλός τζίρος -αναλογικά με το χθεσινό επίπεδο- καθώς με αρχικές συναλλαγές 2 - 3 εκατομμυρίων ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε αρχικά μέχρι τις 3.276 μονάδες και μέχρι τις 1.788,9 ο FTSE 20.

Χαμηλά προς τα 28,48 ευρώ η μετοχή της Εθνικής για να αντιδράσει λίγο στη συνέχεια με πράξεις κοντά στα 28,52 ευρώ. Ακολουθούν νέες πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη λίγο χαμηλότερα των 3.270 μονάδων, όπου βγαίνουν κάποιες αγορές σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ, που ωστόσο διαμορφώνονταν χαμηλότερα στα 18,3 και 23,68 ευρώ αντίστοιχα.

Ο σχηματισμός «διπλού χαμηλού» καθιστά κάποιους αναλυτές συγκρατημένα αισιόδοξους, πως δηλαδή η αγορά δεν κινδυνεύει -σε αυτή τη φάση- να υποχωρήσει χαμηλότερα των 3.200 μονάδων. Και αυτό γιατί μέχρι τώρα δεν ενεργοποιούνται σημαντικές εντολές πώλησης, καθώς διαχειριστές 2 - 3 χαρτοφυλακίων αντιστάθμισης κινδύνου ολοκλήρωσαν τις ρευστοποιήσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν σημαίνει πως αποκλείεται να ακολουθήσουν άλλοι, αλλά καλά ενημερωμένα στελέχη της αγοράς έχουν ισχυρή πεποίθηση πως δεν θα πρέπει να αναμένονται έντονες πωλήσεις. Τουλάχιστον όχι άμεσα.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης «επιστρατεύτηκαν» αγορές στη μετοχή του ΟΤΕ (μέχρι τα 13,72 ευρώ), ενώ βοήθειες στον FTSE 20 δόθηκαν και από Marfin Popular Bank - MIG, ΔΕΗ και δευτερευόντως από ΕΛΛΑΚΤΩΡ (αν και με χαμηλή στάθμιση).

Ενδεικτική της κατάστασης η συνολικότερη πτωτική κίνηση μετοχών του FTSE 20 και του FTSEM 40, με τον πρώτο όμως να υποαποδίδει έναντι του δεύτερου, που και σήμερα δείχνει να κρατά μεγαλύτερες αντιστάσεις. Απογοητευτική όμως είναι η εικόνα του… ταμπλό με μόλις 22 μετοχές σε θετικό έδαφος και περίπου εκατό χαμηλότερα.

Οι μετοχές των Altec - Microland μετά τη χθεσινή «βουτιά» αντιδρούν μέχρι τώρα με την πρώτη στο 0,64 ευρώ και στα 2,82 ευρώ τη δεύτερη. Εκτός από την Altec που αντιδρά στη συνέχεια μέχρι και 6% ακολουθούν ο Μαΐλλης στο 0,72 ευρώ με 4,3%, η Σέλμαν στο 0,64 ευρώ, η Βιομηχανία Ζάχαρης στα 2,82 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v