Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόχλευση σε μετοχές της επικαιρότητας

Ψιλά πράγματα στο ΧΑ, από πλευράς αντίδρασης, συναλλαγών και γενικότερης αίσθησης. Μέχρι τις 3.292 μονάδες το υψηλό ημέρας για τον ΓΔ με την ΕΤΕ να υποχωρεί προς τα 28,8 ευρώ. Μόχλευση σε Alpha, ΑΤΕ, μικρομεσαία.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Θα μπορούσε καλύτερα αλλά όπως λένε “κάλλιο…” .

Δεδομένης της απαξίας της αγοράς η μέχρι τώρα αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών θεωρείται σε γενικές γραμμές σχετικά ικανοποιητική.

Μέχρι τις 3.292 μονάδες έφτασε η αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη και τις 1.796 μονάδες για τον Ftse δηλαδή λίγο πιο κάτω από το όριο που θα μας έδινε σαφέστερες ενδείξεις για την βραχυπρόθεσμη τάση. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μέχρι τώρα οπότε μένουμε σε αυτά που έχουμε στο… χέρι τη μικρή ανοδική αντίδραση του 0,3% που κρατά τον ΓΔ πέριξ των 3.280 μονάδων

Εξ αρχής ήταν γνωστό πως το στρατηγικότερο μέρος της αντιπαράθεσης πωλητών-αγοραστών θα δίνονταν για πολλοστή φορά στην Εθνική.

Καλό ξεκίνημα με αγορές από φιλικά προς τον όμιλο χαρτοφυλάκια, αρκετές συναλλαγές πάνω από τα 29 ευρώ (μέχρι τα 29,14 ευρώ) αλλά σταδιακά μετά τις 13.00-13.15 οι πωλητές άρχισαν να παίρνουν και πάλι μικρό προβάδισμα. Χωρίς πολλές αντιστάσεις η διολίσθηση της τιμής προς τα 28,7 ευρώ (-0,4-0,5%).

Ο FTSE κυμαίνεται στις 1.790 μονάδες (0,54%) καθώς συντηρείται η Πειραιώς μέχρι 1,25 υψηλότερα στα 16,9 ευρώ, ενώ ασθενική η τάση για τη μετοχή της Eurobank (στα 14,02 ευρώ), εξακολουθεί να προβληματίζει.

Ο 20άρης έχει “βοήθειες” και μάλιστα περισσότερες σήμερα από τις προηγούμενες συνεδριάσεις καθώς εκτός από MIG και Marfin Popular (στα 4,44 και 4,58 ευρώ αντίστοιχα) συνδράμουν η Alpha Bank στα 19,24 ευρώ (στο 2,8%), στα 17,94 ευρώ (1%) αλλά και ΤΤ στα 9,22 ευρώ, Αγροτική στα 2,3 ευρώ, Μυτιληναίος στα 8,16 ευρώ.

Η περίπτωση των Alpha Bank, Αγροτικής θα μπορούσε να παρουσιάζει ενδιαφέρον εάν η αντίδραση των μετοχών σχετίζονταν με τα οικονομικά μεγέθη.

Κέρδη ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η Αγροτική, την επόμενη εβδομάδα(26/8) ανακοινώνει το δικό της εξάμηνο η Alpha Bank.

Από αυτή την άποψη το όλο παιχνίδι της μόχλευσης θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να προσφέρει ευκαιρίες (ή παγίδες) καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον τα οικονομικά μεγέθη ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά κυρίως στις 28/8 του ομίλου της Εθνικής.

Τηρουμένων των αναλογιών η «μόχλευση» σε Πετζετάκι, Vivere, AutoHellas κ.α θα μπορούσε να αποδοθεί σε μετοχικές ή άλλες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα η μετοχή του Πετζετάκι πιάνει τα 0,51 ευρώ (14%), η Vivere μετά τις μετοχικές εξελίξεις αντιδρά στα 2,9 ευρώ, η Autohellas μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την πίεση που ασκήθηκε στην τιμή «γυρίζει» προς τα 2,4 ευρώ.

Σταθερή η Info Quest στα 2,54 ευρώ συνεχίζει την ανοδική της αντίδραση (για τους λίγο ως πολύ γνωστούς λόγους) στα 0,70 ευρώ ο Δρομέας και στα 7,28 ευρώ η μετοχή της ΕΧΑΕ (πρόσφατα η Eurobank επισημοποίησε αγοραπωλησίες στη μετοχή της εισηγμένης).

Σταδιακά προς τις 14.00 οι πωλητές σε Εθνική επέμεναν, ενώ το μείον 1,5% του ΟΠΑΠ έκλινε και πάλι προς τις 3.270 μονάδες τον Γενικό Δείκτη. Με συναλλαγές 68 εκατ. ευρώ περίπου την ίδια ώρα που τα Συμβόλαια του S&P παρέπεμπαν σε μικρό ανοδικό «άνοιγμα» κατά 0,15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v