Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εθνική "ταλαιπωρεί" το Γενικό Δείκτη

Στο «κόκκινο» με μικρές απώλειες ο Γενικός Δείκτης, καθώς οι πωλητές πιέζουν για πολλοστή φορά τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Κρατούν Marfin Popular, MIG, ΔΕΗ, 3Ε, ΟΤΕ και Intralot. Ισχυρές απώλειες για Πειραιώς - ΟΠΑΠ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μεικτές τάσεις επικρατούν για βασικούς δείκτες και μετοχές στο ΧΑ.

Με την αγορά στα χαμηλά της, καθώς πριν από περίπου 20 λεπτά ο Γενικός Δείκτης πέρασε στο «κόκκινο», υποχωρώντας προς τις 3.315 μονάδες.

Περίπου την ίδια ώρα, υπερισχύουν σταδιακά οι πωλητές σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ενώ χαμηλότερα διαμορφώνεται η μετοχή της Κύπρου, Eurobank, Μυτιληναίου και Εθνικής.

Η μετοχή της Εθνικής, από τα 29,98 ευρώ υποχωρεί και πάλι προς τα χαμηλά ημέρας των 29,44 ευρώ καθώς αρκετοί «παίκτες» του …εξωτερικού επιμένουν να πιέζουν και στα τρέχοντα επίπεδα την τιμή.

Αποτελεί κοινό μυστικό στην πιάτσα πως ένα από τα αγαπημένα χαρτιά των σορτάκηδων παραμένει η Εθνική, που λόγω της υψηλής της βαρύτητας στη διαμόρφωση των δεικτών, έχει εύλογο ειδικό βάρος.

Είναι ενδεικτικό πως στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις, ο τζίρος που πραγματοποιείται στη μετοχή της Εθνικής μέσω του συστήματος του ΧΑ είναι μετά βίας διπλάσιος αυτού που πραγματοποιείται εκτός πλατφόρμας και απευθείας μεταξύ των ξένων.

Άνετο σορτάρισμα, με χαμηλό κόστος μόχλευσης (μόλις στο 1/5 του κόστους στην υποκείμενη αγορά) και το κυριότερο, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο. Μα κανέναν.

Μπορούν εύκολα, και τονίζεται για πολλοστή φορά, οι κάθε λογής σορτάκηδες να παίζουν με την Εθνική (αλλά και με άλλα χαρτιά του 20άρη) με τα γνωστά αποτελέσματα.

Επιπλέον, οι ίδιοι παίκτες έχουν την ευχέρεια να διαμορφώνουν την τελική τιμή μιας μετοχής, ακόμη και της Εθνικής, με τη διαδικασία της δημοπρασίας.

Πρόκειται για ένα …απόστημα, που συνιστά χειραγώγηση και, παρά τις επανηλλειμμένες οχλήσεις παραγόντων της αγοράς, δεν λέει να διορθωθεί. Περίεργα πράγματα...

Σε αυτή τη συγκυρία, Marfin Popular και MIG κινούνται κόντρα στην έξωθεν επιχειρούμενη διόρθωση, στα 4,44 και 4,46 ευρώ αντίστοιχα.

Υψηλότερα η Intralot στα 9,16 ευρώ, συνεχίζει στα 14,18 ευρώ ο ΟΤΕ, και στα 17,80 η 3Ε.

Οι συναλλαγές περίπου στις 14:00 δεν ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά σε ΟΤΕ, Εθνική, 3Ε, Πειραιώς, Marfin.

Σχετικά μοιρασμένη η σχέση ανοδικών προς καθοδικές, με λίγες μετοχές από τη μεσαία – χαμηλότερη αποτίμηση να ξεχωρίζουν. Ενδεικτικά αναφέρονται μετοχές με απόλυτη τιμή μικρότερη του 0,5 ευρώ (Compucon, Betanet, Πετζετάκις), Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, ΝΕΛ, Χατζηιωάννου, Κυριακίδης, Sciens, Lavipharm, Imerio, FG Europe.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v