Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση ελατηρίου κατακαλόκαιρα στο ΧΑ

Περιθώριο περαιτέρω τεχνικής αντίδρασης αφήνει η ανοδική κίνηση της Σοφοκλέους προς τις 3.355 μονάδες. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν MPB, KΥΠΡ, Ιntralot, Alpha Bank, Mυτιληναίος, Eλληνική Τεχνοδομική.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με ανοδική αντίδραση ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Κίνηση που οδηγεί την χρηματιστηριακή της Εμπορικής Τράπεζας να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω τεχνικής αντίδρασης για το Γ.Δ..

Έτσι μετά τις εβδομαδιαίες απώλειες κατά 3% για το ΓΔ η αγορά επανέρχεται υψηλότερα των 3.300 μονάδων καταγράφοντας κορυφή στις 3.365,8 μονάδες και διαμορφώνεται σε κλείσιμο στις 3.555 μονάδες με κέρδη 1,73%.

Σημείο στήριξης για τη συνεδρίαση δημιουργείται εκ των πραγμάτων στο εύρος των 3.301,8 – 3.298,1 μονάδες.

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με εντολές αγορών σε Κύπρου, MPB, Εθνική, MIG και Intralot. Συνεχίστηκε με ισχυρότερες εντολές αγοράς σε αυτές τις μετοχές αλλά και στο Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ενώ συν τω χρόνω γύριζαν θετικά ΕΛΠΕ, Eurobank, Bιοχάλκο.

Συνεδρίαση που χρωματίστηκε από την ακραία διακύμανση για τη μετοχή της 3Ε, που επανήλθε στο ταμπλό μετά από 5 συνεδριάσεις (λόγω διαδικασίας ονομαστικοποίησης) και γράφοντας αρχικά μέγιστη τιμή στα 19,58 ευρώ.

Στη μετοχή της Εθνικής κρατήθηκαν τα 30 ευρώ για να φθάσουν σταδιακά οι αγοραστές μέχρι και τα 30,74 ευρώ για να διαμορφωθεί τελικά 1,3% υψηλότερα η μετοχή.

Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον για ΟΠΑΠ, Intralot, Πειραιώς, ΔΕΗ όπου οι πτωτικοί παίκτες καλύπτουν σταδιακά τις θέσεις πώλησης.

Ενδιαφέρον και από τεχνικής αλλά και ουσιαστικής πλευράς παρουσιάζει η αντίδραση του Μυτιληναίου προς τα 8,24 ευρώ. Αυτό γιατί η αντίδραση κατά 4,3% έρχεται μετά την παρουσίαση της εταιρίας σε ξένους θεσμικούς στη Ζυρίχη αλλά και τις εξελίξεις στην ισοτιμία δολαρίου/ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα EBITDA του Μυτιληναίου επηρεάζονται κατά 15 εκ. ευρώ σε κάθε μεταβολή 5 σεντς στη σχέση δολαρίου/ευρώ. Προφανώς ξένοι διαχειριστές διακρίνουν πιθανά οφέλη από την κατά 10 σεντς συναλλαγματική διαφορά που σε αυτή τη φάση ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος ευνοεί τον όμιλο (κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ).

Στο υπόλοιπο της αγοράς ξεχώρισαν η κινητικότητα στις ιχθυοκαλλιέργειες με τη Σελόντα στο 1,62 ευρώ (+9,5%), Νηρέα στα 1,91 ευρώ (+6,7%), της ΑΝΕΚ στα 1,84 ευρώ, του Ζήνωνα στα 2,58 ευρώ, της Autohellas στα 2,47 ευρώ, Ελληνικά Καλώδια στα 2,72 ευρώ, του Υγεία στα 3,42 ευρώ, της Lavipharm στα 1,92 ευρώ, της ΕΛΒΑΛ στα 1,74 ευρώ.

Το σύνολο των συναλλαγών (που πραγματοποιούνται μέσω συστήματος ΧΑ) έφθασαν τα 145 εκατ. ευρώ από τα οποία 57,5 εκατ., αφορούν σε πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v