Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρελαντί λόγω θέρους και καύσωνα

Μία από τα ίδια για το ΧΑ, όπου οι μεμονωμένες κινήσεις σε Κύπρου, 3Ε, ΜPB δεν αρκούν για να…κρύψουν την άπνοια των ημερών. Κρατά τα 30 ευρώ η ΕΤΕ, "παλεύει" τα 8 ευρώ ο Μυτιληναίος. Στα 33 - 35 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με συναλλαγές (μέσω συστήματος Χ.Α.) μόλις 20 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30 - 35 λεπτά, η αρχή της συνεδρίασης φαίνεται να δίνει… πρόγευση όσων θα πρέπει να περιμένουμε για τη συνέχεια.

Με κορυφή τις 3.331,7 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και εντολές στην Εθνική υψηλότερα των 30 ευρώ και επανεμφάνιση αγοραστών από τα χαμηλά στη μετοχή της ΔΕΗ (μέχρι τα 17,90 ευρώ), ο FTSE20 πιάνει τις 1.820 μονάδες.

Για την αρχή της συνεδρίασης η τάση διαμορφώνεται αρκετά ικανοποιητικά, καθώς κρατά την αγορά σε απόσταση ασφαλείας από το "διπλό χαμηλό" των 3.279,4 - 3.283,9 μονάδων.

Στα 13,34 ευρώ ο ΟΤΕ, με σημαντική άνοδο η μετοχή της Coca Cola Hellenic στα 17,54 ευρώ (3,1%), της Κύπρου στα 8,38 με 3,9% και της Marfin Popular Bank στα 4,36 ευρώ.

Στο δεκάλεπτο 11:00 - 11:10 πραγματοποιούνται συγκριτικά ικανές συναλλαγές σε μετοχές των Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Marfin Investment Group και Ελληνικά Πετρέλαια. Περίπου το ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης κρατείται στο εύρος των 3.320 - 3.330 μονάδων, με τους πωλητές - αγοραστές να εμφανίζονται… ικανοποιημένοι από τα διαμορφούμενα επίπεδα τιμών.

Ούτως ή άλλως, η σημερινή συνεδρίαση ήταν χαμηλών προσδοκιών και περιορισμένων συναλλαγών, που δεν φαίνεται να ξεφεύγουν από το πλαίσιο του μέσου όρου των τελευταίων συνεδριάσεων. Τουλάχιστον, ο μέσω συστήματος Χ.Α. τζίρος δεν θα πρέπει να ξεπερνά συνολικά για σήμερα το επίπεδο των 160 εκατ. ευρώ σαν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών να κρίνονται ικανοποιητικά γι' αυτή τη φάση της αγοράς.

Σταδιακά, δεν αποκλείεται η περαιτέρω διολίσθηση του Γενικού Δείκτη προς το χαμηλό ημέρας των 3.301 μονάδων (με προηγούμενο κλείσιμο στις 3.298 μονάδες) στην περίπτωση που υπερισχύσουν οι πωλήσεις σε μετοχές του 20άρη, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε ΟΤΕ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο και Τιτάνα.

Για το υπόλοιπο της αγοράς, οι περιορισμένες συναλλαγές (σε μετοχές εταιριών μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης) παραμένουν από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Pasal στα 4,74 ευρώ, του Κυριακούλη στο 1,98 ευρώ, του Κυριακίδη στο 0,74 ευρώ και της Lavipharm στο 1,93 ευρώ, της Autohellas στα 2,42 ευρώ και της Σελόντα στο 1,52 ευρώ.

Σε μία συνεδρίαση περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν η αντίδραση της Κύπρου (καθώς πραγματοποιείται με σχετικά αυξημένο τζίρο), η κίνηση της MPB, η μόχλευση στην Intralot (δες σχετικό θέμα του euro2day για τον διαγωνισμό του τουρκικού Στοιχήματος), η προσπάθεια του Μυτιληναίου να πατήσει και πάλι τα 8 ευρώ και μεμονωμένες κινήσεις.

Έπειτα από μία ώρα συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 3.308 μονάδες με συναλλαγές 33 - 35 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v