Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Οι αποτιμήσεις επέστρεψαν στο... 1990

Αν και οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τίτλων έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα που θυμίζουν προηγούμενες δεκαετίες, το ΧΑ υπεραντιδρά στην πτώση. Διαφορές και ομοιότητες με Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία (PIGS). 

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Αγορές: Οι αποτιμήσεις  επέστρεψαν στο... 1990
** Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποτιμήσεις και τις αποδόσεις των βασικότερων δεικτών στις παγκόσμιες αγορές μετοχών, επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

H σχετική σταθεροποίηση της Σοφοκλέους στην περιοχή των 3.300 μονάδων στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων μόνο δείγμα επενδυτικής ηρεμίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού σε κάθε πιθανή ευκαιρία και αφορμή οι βασικοί ελληνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποαποδίδουν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Με αφορμή το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την αδυναμία της αγοράς να ακολουθήσει τις παγκόσμιες αγορές στο ανοδικό κύμα του bear market rally που διανύουμε, αξίζει να επισημανθεί ότι οι ελληνικοί δείκτες είναι αποτιμημένοι σε πλήρη εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Αν και οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τίτλων έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα που θυμίζουν προηγούμενες δεκαετίες (πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για τη δεκαετία του 1990), εξακολουθεί να υπάρχει η εντύπωση πως ο κίνδυνος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως, αφού η κρίση φαίνεται να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές μετοχές περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
 
Επιπρόσθετα, σε πολλές περιπτώσεις εταιρειών με χαμηλούς δείκτες αποτίμησης από τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, το αποτέλεσμα είναι μάλλον παραπλανητικό, καθώς οι αναλυτές δεν έχουν ακόμα αναθεωρήσει πτωτικά τις εκτιμήσεις τους. Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι αποτιμήσεις στηρίζονται ακόμα σε «φουσκωμένα» κέρδη δεν αφορά στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες μέχρι τώρα φαίνεται ότι αντεπεξέρχονται ικανοποιητικά στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

Οι χώρες PIGS *** 

Το σημείο στο οποίο υστερεί σημαντικά η εγχώρια αγορά είναι οι αποδόσεις τόσο από την αρχή του 2008 όσο και το τελευταίο τρίμηνο, κατά το οποίο οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές επιδεινώθηκαν.

Η ελληνική αγορά καταγράφει απώλειες 35,41% από την αρχή του έτους και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης 33,47%, ενώ ο DJ Euro και ο Stoxx 600 κινούνται με απώλειες 21,6% και 19,63%.

Η διαφορά του 10% δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο έχει υπεραντιδράσει αρνητικά η Σοφοκλέους από την αρχή του έτους, δίνοντας ισχυρό επιχείρημα στους πεσιμιστές ότι η πτώση έχει ακόμα πολύ δρόμο. Η εικόνα της Σοφοκλέους είναι πραγματικά αρνητική, καθώς οι αποδόσεις της ταιριάζουν περισσότερο με αυτές μιας αναδυόμενης αγοράς παρά μιας ανεπτυγμένης.

Ωστόσο, ένα στοιχείο μπορεί εν μέρει να εξηγήσει γιατί η ελληνική αγορά έχει υποστεί τόσο μεγάλες απώλειες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ελληνική αγορά μετοχών και οι αντίστοιχες της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας αποτελούν το γκρουπ PIGS (από τα αγγλικά αρχικά των χωρών).

Κοινό χαρακτηριστικό των τεσσάρων αγορών είναι ότι αποτελούν περιφερειακές αγορές, εμφανίζουν μεγάλη εξάρτηση από τις ξένες αγορές, η συμμετοχή των ξένων θεσμικών είναι μεγάλη και ταυτόχρονα, σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει κοινή συμμετοχή θεσμικών κεφαλαίων. Από την άλλη, οι διαφορές τους είναι σημαντικές, αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης στη χώρα μας είναι θετικοί, ενώ στην Ισπανία και στην Ιρλανδία είναι σχεδόν μηδενικοί και παράλληλα οι ρυθμοί ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών είναι ακόμα πολύ υψηλοί, αφού η το ποσοστό δανείων προς ΑΕΠ κινείται ακόμα σε επίπεδα αρκετά κατώτερα του 86%.

Οι αποδόσεις

Η πορεία των αγορών σε όρους αποδόσεων είναι σε μεγάλο βαθμό κοινή, με μικρή ίσως εξαίρεση τον δείκτη IBEX 35 της Ισπανίας, καθώς ο δείκτης PSI 20 της Πορτογαλίας βρίσκεται στη δεύτερη θέση των απωλειών, κάτω ακριβώς από τον δικό μας Γενικό Δείκτη, με απώλειες 34,2%, ενώ ο ISEQ Overall βρίσκεται στην επόμενη θέση, με -32,37%.

Ωστόσο, στις αποδόσεις του μήνα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο Γενικός Δείκτης δεν έχουν ακολουθήσει τις ξένες αγορές και το μέγεθος της ανόδου δεν βρίσκεται σε αντίστοιχα επίπεδα, ενώ και οι Ίβηρες στο ίδιο χρονικό διάστημα σημειώνουν τη καλύτερη επίδοση, τη στιγμή που ο δείκτης της Ιρλανδίας κινείται με +6,23%.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. παρουσιάζει παρόμοια αποτίμηση, ίσως και ελαφρώς χαμηλότερη για το 2008 και το 2009 με αυτή των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών αλλά και σε σύγκριση με τους δείκτες-βαρόμετρα DJ Euro Stoxx και DJ Stoxx 600. Το P/Ε του δείκτη της ελληνικής υψηλής κεφαλαιοποίησης για το 2008 υπολογίζεται στο 10,80, έναντι 10,93 για τον ευρωπαϊκό δείκτη DJ Euro Stoxx.

Η ελληνική αγορά μετοχών κινείται σε παραπλήσια επίπεδα με την ισπανική, ενώ ο δείκτης της Πορτογαλίας διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα και τέλος ο ISEQ Overall βρίσκεται στο ακριβώς αντίθετο άκρο.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 543 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (14 - 19 Αυγούστου 2008).

** Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποτιμήσεις και τις αποδόσεις των βασικότερων δεικτών στις παγκόσμιες αγορές μετοχών, επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

*** Το ακρωνύμιο PIGS έχει διττή ερμηνεία.

Την δεκαετία του 1990, τα αρχικά PIGS αναφέρονταν στις χώρες Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία.

Ωστόσο, από την δεκαετία του 2000 και έπειτα, στις χρηματιστηριακές αγορές επικράτησε στο ακρωνύμιο αντί της Ιταλίας η Ιρλανδία, αφού η Ιταλία συμμετέχει στο G8.

Από την άλλη πλευρά, σε θέματα που αφορούν μακροοικονομικά μεγέθη και επιτόκια τα αρχικά PIGS ακόμα αναφέρουν την Ιταλία.

Σε θέματα όμως αμιγώς χρηματιστηριακά, τα αρχικά PIGS περιλαμβάνουν την Ιρλανδία και έρχονται σε αντιπαραβολή με τα αρχικά BRIC που αφορά τις μεγάλες αναδυόμενες των χωρών Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v