ΣΜΕΧΑ: Ζητεί διάλογο για φόρο υπεραξίας

Ιδιαίτερες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με διαρροή άμεσων και έμμεσων επενδύσεων, θα έχουν ο φόρος υπεραξίας και η φορολόγηση μερισμάτων, προειδοποιεί ο ΣΜΕΧΑ.

ΣΜΕΧΑ: Ζητεί διάλογο για φόρο υπεραξίας
Σε σχέση με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που αφορούν στην επιβολή του φόρου υπεραξίας για τα εντός διετίας κέρδη από μετοχές εισηγμένες στο Χ.Α. και στην επιπλέον φορολόγηση των μερισμάτων με την ένταξή τους στο εισόδημα των φυσικών προσώπων, ο ΣΜΕΧΑ έχει να επισημάνει τα εξής:

1. Η αυτοτελής φορολογική αντιμετώπιση των μερισμάτων αποτελεί πολιτική που ισχύει εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Η κατάργησή της με την ταυτόχρονη υπαγωγή των μερισμάτων στο φορολογικό εισόδημα ουσιαστικά αποτελεί έμμεση αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις και τους Έλληνές μετόχους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Το μέτρο αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι αντιαναπτυξιακό και θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων προς τις γειτονικές χώρες-μέλη της Ε.Ε., στις οποίες επικρατεί ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς.

2. Το μέτρο της επιβολής φόρου υπεραξίας για τα κέρδη από μετοχές, πέρα από το πρόβλημα της πρακτικής εφαρμογής του, θα έχει και αυτό ιδιαίτερες επιπτώσεις περαιτέρω στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα υπάρξει μεγαλύτερη διαρροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό και κυρίως προς τα ξένα private banking και θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Επίσης, θα έχει επίπτωση στον όγκο συναλλαγών του Χ.Α., καθώς σημαντικό μέρος αυτού θα οδηγηθεί σε πλατφόρμες εκτός Χ.Α. Είναι αντιφατικό να εξαλείφεται ο φόρος επί των πωλήσεων μετοχών στο Χ.Α. για να ανταγωνιστεί επιτυχώς η ΕΧΑΕ τις ξένες πλατφόρμες, ενώ ταυτόχρονα να επιδοτούνται οι ξένες πλατφόρμες από την επιβολή φόρου υπεραξίας που προφανώς θα καταβάλλουν μόνο οι Έλληνες που θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται στο Χ.Α.

3. Και οι δύο αυτοί νέοι φόροι είναι κοινωνικά άδικοι καθώς απευθύνονται στην πράξη μόνο στους μικροεπενδυτές. Οι μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, στο οποίο ανήκει και η ελληνική οικονομία, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν επενδυτικά σχήματα σε χώρες του εξωτερικού και να αποφεύγουν όλες τις παραπάνω επιβαρύνσεις.

4. Τα μέλη του ΣΜΕΧΑ, που έχουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία, ουσιαστική ανεξαρτησία γνώμης και αποκλειστικό κίνητρο και φιλοδοξία προσφοράς στην ελληνική οικονομία και στους πολίτες της χώρας, ζητάμε άμεσο διάλογο για να προτείνουμε πρακτικά και άμεσα εφαρμόσιμα αναπτυξιακά μέτρα υπέρ της δίκαιης αξιοποίησης των ελληνικών κεφαλαίων (που τώρα τα περισσότερα εξ αυτών παράγουν έσοδα υπέρ ξένων οικονομιών), προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών δημοσίων εσόδων, της εγχώριας απασχόλησης και της τελικής επίτευξης του στόχου να καταστεί η Ελλάδα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, όπως επιθυμούσε το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΘΟ 7/9/05. "Οι καιροί ου μενετοί", γι' αυτό ο καθορισμός ημερομηνίας διαλόγου πριν από τη ΔΕΘ της 6ης/9/08 είναι επιβεβλημένος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v