Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλές προσδοκίες εν μέσω... άπνοιας στο ΧΑ

Με τις συναλλαγές στα 160 εκατ. ευρώ (μετά βίας), ξένους και Έλληνες του… εξωτερικού να συνεχίζουν να ρευστοποιούν θέσεις τους και στις 3.300 μονάδες, δεν θα πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες αυτή την εβδομάδα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εβδομάδα χαμηλών συναλλαγών και προσδοκιών αυτή που ξεκινά σήμερα, λίγο χαμηλότερα των 3.300 μονάδων. Με βάση τον μέσο ημερήσιο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας (περίπου 160 εκατ. ευρώ), δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές ανατροπές.

Έχοντας ως "κορυφή" το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 3.384,6 μονάδων (στις 11/8) και χαμηλό τις 3.279,5 μονάδες (στις 13/8), ζητούμενη θα πρέπει να θεωρείται η παραμονή της αγοράς σε περιοχές υψηλότερα των 3.220 μονάδων. Τουλάχιστον.

Οι ξένοι και αρκετοί Έλληνες του… εξωτερικού συνεχίζουν να ρευστοποιούν - κατοχυρώνουν θέσεις τους, καθώς οι επιδράσεις από την κρίση παραμένουν πιεστικές.

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με αναφορά των "Financial Times", πως η Lehman Brothers προχωρά σε ρευστοποίηση χαρτοφυλακίου ακινήτων (και αξιοποίησης ακινήτων) ύψους 40 δισ. δολαρίων.

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με αναλυτικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη, οι αποτιμήσεις επιστρέφουν στο… 1990, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μεταβάλλεται η διάθεση των πωλητών.

Σταθερές οι ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές, με χαμηλό για την Εθνική τα 29,96 - 29,98 ευρώ και με εμφανή την προσπάθεια να κρατηθεί σε αυτή τη φάση τουλάχιστον το 30άρη.

Στον ΟΤΕ φαίνεται πως η υποχώρηση της τιμής χαμηλότερα των 13 ευρώ (με διπλό χαμηλό στα 12,90 ευρώ) ενεργοποιεί κάποιες πρώτες εντολές αγορών, ενώ στη ΔΕΗ συνεχίζεται η λίγο έως πολύ γνωστή αντιπαράθεση πωλητών - αγοραστών με χαμηλές τιμές μέχρι τα 18,3 ευρώ.

Στα 14,72 ευρώ διαμορφώνεται (13/8) χαμηλό για τη μετοχή της Eurobank, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς παραμένει σχεδόν… ακούνητο.

Είναι ενδεικτικό πως με περιορισμένης έκτασης συναλλαγές μετοχές εταιριών όπως Άλμα - Ατέρμων, ΝΕΛ, Vell Group, Logismos, Plias, Μεσοχωρίτης βρέθηκαν μεταξύ των κερδισμένων των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Από τις ελάχιστες περιπτώσεις μετοχών εταιριών που κάτι φαίνεται να κινείται τις τελευταίες ημέρες είναι οι τίτλοι των Frigoglass (αντιδρά από τα χαμηλά των 12 ευρώ), Ελληνικά Πετρέλαια (στο… γνώριμο δρομολόγιο από τα 8,22 ευρώ), Πλαίσιο (στα 7,34 ευρώ), Ηλεκτρονική Αθηνών (στα 6,20 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (στα 13,26 ευρώ), Creta Farm (στα 9,12 ευρώ), Μινωικές Γραμμές (στα 4,36 ευρώ), Info-Quest (στα 2,36 ευρώ) και ελάχιστων ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v