Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακρως επιλεκτικές κινήσεις στις 3.300 μονάδες

Σε θετικό έδαφος η μέχρι στιγμής κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και της Σοφοκλέους, με κυριότερα χαρακτηριστικά για το ΧΑ τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις και την εντυπωσιακή διστακτικότητα.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της Wall Mart έδωσαν μια μικρή ώθηση στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η Σοφοκλέους συνεχίζει να κινείται πέριξ των 3.300 μονάδων, έχοντας μέχρι στιγμής σαν ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 3.308,72 μονάδες, 15 λεπτά πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης.

Είναι μια συνεδρίαση που ασφαλώς βάζει… υποψηφιότητα να βρεθεί στις πρώτες θέσεις αυτών με τον χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος, καθώς οι θεσμικοί παραμένουν προβληματισμένοι, η traders μεταξύ λιμένων, εθνικών οδών και παραλιών και οι ιδιώτες επενδυτές επιδεικτικά απόντες.

Μια περισσότερο διεισδυτική ματιά στο ταμπλό μόνο απογοήτευση θα μπορούσε να φέρει, αφού 93 τίτλοι συνεχίζουν με κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές, ενώ άλλοι 103 δεν ξεπερνούν σε όγκο τα 2.000 τεμάχια.

Ευνόητο είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση και πάλι το 90% του τζίρου επικεντρώνεται στους τίτλους του 20άρη, όπου η εικόνα παραμένει μεικτή.

Έτσι, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% κινείται η Intralot (σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους), ενώ με αρνητικό πρόσημο ΔΕΗ, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Από την αντίθετη πλευρά, τα μεγαλύτερα κέρδη στους πιεσμένους της προηγούμενης συνεδρίασης, εκτός τραπεζικού κλάδου. Έτσι, με κέρδη που πλησιάζουν το 4% η Ελλάκτωρ, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% κινούνται ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Μυτιληναίο και Βιοχάλκο και απλά θετικό πρόσημο για Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάνα (οι συναλλαγές του τελευταίου μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τις 16.000 τεμάχια).

Στο τραπεζικό ταμπλό, που παρουσιάζεται και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% MIG και Κύπρου, αξιοσημείωτα κέρδη για ΜΡΒ και Αγροτική, ενώ κίνηση θετικού βηματισμού δίνουν Εθνική και Πειραιώς.

Από εκεί και χαμηλότερα, σε μια περίπου ισορροπημένη εικόνα μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μετοχών, δύσκολα στους μέχρι στιγμής θετικούς πρωταγωνιστές θα βρεθούν περιπτώσεις που να συνδυάζουν μαζί κέρδη και συναλλακτική δραστηριότητα.

Σε αυτούς τους τελευταίους ξεχωρίζουν Λιβάνης, Ιμπέριο, Ridenco, Q&R, ΝΕΛ και Επίλεκτος.

Παραμένει ερωτηματικό η συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι σημερινοί εμπλεκόμενοι κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v