Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικός ανοδικός βηματισμός στο ΧΑ

Κίνηση του Γενικού Δείκτη πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 3.300 μονάδων, με τη Σοφοκλέους να υποαποδίδει μέχρι στιγμής σε αντίδραση έναντι των μεγάλων αγορών. Παραμένει κρίσιμη η τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ανοδικά ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τη Σοφοκλέους να ακολουθεί, εμφανώς από απόσταση, την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Τα κυριότερα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα, είναι η διστακτικότητα, η έλλειψη ακραίων διακυμάνσεων στους δεικτοβαρείς τίτλους και η χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, ο τζίρος φτάνει τα 23 εκατ. ευρώ, όμως από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 2,3 που αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, αφού υπό μορφή πακέτων έχουν διακινηθεί 50.678 τεμάχια του ΟΤΕ στα 13,08 ευρώ και 129.840 τεμάχια της Motor Oil στα 12,88 ευρώ.

Περίπου στο 1,5 προς 1 η μέχρι στιγμής διαμορφούμενη αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, ενώ μια πρώτη ματιά στο ταμπλό καθιστά εμφανές ότι ελάχιστοι είναι οι πρωταγωνιστές και ακόμα λιγότεροι οι τίτλοι που σημειώνουν κάποια αξιοσημείωτη διακύμανση η οποία συνοδεύεται από σχετική τουλάχιστον κινητικότητα.

Έτσι, στους θετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να αναφερθούν οι εταιρίες Λιβάνης, ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, Σιδενόρ, Μηχανική, Frigoglass και Centric και στους αρνητικούς η ΕΧΑΕ και η Ελληνική Υφαντουργία.

Τελειώνοντας με τις μετοχές του 20άρη, που και πάλι αποσπούν τη μερίδα του λέοντος από πλευράς συναλλαγών, ασφαλώς και ξεχωρίζει το +2,48% του ΟΤΕ, ενώ χαμηλότερα του προηγούμενου κλεισίματος, αλλά με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τις 5.000 τεμάχια, κινούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Απώλειες 1,39% για τη Motor Oil, για την οποία όμως, αν αφαιρεθεί το πακέτο, οι υπόλοιπες συναλλαγές δεν φτάνουν ούτε τις 2.000 τεμάχια, ενώ κέρδη 0,22% και συναλλαγές λίγο ψηλότερα από 60.000 κομμάτια καταγράφει η ΔΕΗ.

Κέρδη 2,22% για τον ΟΠΑΠ, ενώ αντίθετα η Intralot καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, με λίγο περισσότερα από 5.000 κομμάτια.

Οριακά θετικό πρόσημο για τη MIG, ενώ η μετοχή του Μυτιληναίου κινείται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, με τις φτωχικές συναλλαγές των 2.711 τεμαχίων.

Κέρδη 1,83% για την Ελλάκτωρ, με συναλλαγές λίγο μεγαλύτερες των 11.000 τεμαχίων, ενώ μεταφερόμενοι στο τραπεζικό ταμπλό, όπου η εικόνα παραμένει διττή, με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, κινείται μόνο ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου, απλώς θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Εθνική, ΜΡΒ, ενώ αντίθετα χαμηλότερα του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται η Eurobank, η Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τέλος, αμετάβλητος μέχρι στιγμής δείχνει ο τίτλος της Βιοχάλκο με συναλλαγές λίγο μεγαλύτερες των 5.000 τεμαχίων.

Ο Γενικός Δείκτης έως αυτή τη στιγμή κινείται πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 3.300 μονάδων, σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος μόλις 10 μονάδων (μέχρι στιγμής υψηλό 3.308,33 μονάδες, χαμηλό 3.298,56 μονάδες) και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης βρίσκεται στις 3.305,44 μονάδες με κέρδη 0,53%.

Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 3.332 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v