Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κράτησε τα μισά κέρδη ο Δείκτης

Ουδέτερα συναισθήματα από το πρώτο δείγμα ανοδικής αντίδρασης, με δεύτερη θετική συνεδρίαση στις τράπεζες. Η συναλλακτική απαξίωση στον FTSEM αποτυπώνεται (και) στο μόλις ένα συμβόλαιο στο ΧΠΑ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Το πρώτο δείγμα ανοδικής αντίδρασης που συνδυάστηκε με δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κερδών για τον Τραπεζικό δείκτη, άφησε μάλλον ουδέτερα συναισθήματα, όχι τόσο γιατί ο Γενικός Δείκτης έκλεισε περίπου στα μισά του ημερήσιου εύρους, αλλά περισσότερο για τι η ανταπόκριση στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό ήταν τουλάχιστον επιδεικτικά αδιάφορη και το τελικό κλείσιμο βρήκε τις μετοχές με αρνητικό πρόσημο έστω και οριακά στην πρώτη θέση.

Αυτό βέβαια δεν αποκλείει η όποια προσπάθεια να συνεχιστεί, όμως η κίνηση αυτή για να αποκτήσει οπαδούς, θα πρέπει ο Δείκτης για αρκετές συνεδριάσεις να συνεχίσει ανοδικά και το ενδιαφέρον να διευρύνεται σε περισσότερους τίτλους.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής τα όποια ανοδικά “τινάγματα” έχουν όλο και λιγότερους πρωταγωνιστές (παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερες εισηγμένες ανακοινώνουν πρόθεση για αγορά ιδίων μετοχών) και αυτό μόνο θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι και έτσι όσον αφορά τον FTSE παραμένουν οι στηρίξεις στις 1814, 1804 και 1797 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 1846-50 και 1870 μονάδες.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης το γεγονός ότι ενώ μετά τις 11.30 ουσιαστικά δεν απειλήθηκε το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, καμία αξιοπρόσεκτη πρωτοβουλία δεν σημειώθηκε από τις παραδοσιακά “Περιφερειακές δυνάμεις”.

Οι τελευταίες είτε γιατί παραμένουν εξαιρετικά αδυνατισμένες από πλευράς ρευστότητας και περιμένουν κάποια ανοδική κίνηση που θα δώσει αγοραστική δύναμη στα χαρτοφυλάκιά τους, είτε γιατί δεν πιστεύουν ότι τελείωσε η ταλαιπωρία της Αγοράς, παραμένουν από επιφυλακτικές έως επιδεικτικά αδιάφορες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μικρή κεφαλαιοποίηση.

Η τελευταία μπορεί να δείχνει καλύτερη συμπεριφορά στις έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν ελάχιστες θέσεις, όμως παρουσιάζεται και εξαιρετικά αδύναμη στο να ακολουθήσει στις ανοδικές αντιδράσεις.

Περίπου η ίδια εικόνα και για την μεσαία κεφαλαιοποίηση, που δέχθηκε τις συνέπειες μερικής αποεπένδυσης των ξένων κεφαλαίων και τώρα και αυτή παρουσιάζει προβληματική συναλλακτική δραστηριότητα και αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης.

Το μηδενικό ενδιαφέρον και η συναλλακτική απαξίωση για τον FTSEM, καθίσταται ακόμα πιο εμφανής στην Αγορά Παραγώγων.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στα συμβόλαια μεσαίας κεφαλαιοποίησης του πρώτου μήνα (που λήγουν την Πέμπτη, λόγω αργίας της Παρασκευής), οι συναλλαγές δείχνουν μόλις 1 συμβόλαιο, ενώ εδώ και πάρα πολλές συνεδριάσεις τα Σ.Μ.Ε. του FTSEM, δεν ξεπερνούν τα 10.

Από τις μετοχές του 20αρη που συνεχίζει να έχει το ολοκληρωτικό ενδιαφέρον είτε ο Δείκτης έχει θετικό, είτε αρνητικό πρόσημο, δεύτερη καλή συνεδρίαση για την Alpha Bank (+1,73%), ενώ ακολούθησαν Εθνική (+1,57%) και Πειραιώς (+1,57%) και εκτός Τραπεζικού ταμπλό Μυτιληναίος (+1,29%), ΟΠΑΠ (+1,28%) και ΟΤΕ (+1,53%).

Επίσης θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα και Eurobank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Ελλάκτωρ και MPB, αξιοσημείωτες απώλειες για Κύπρου, Intralot, Motor Oil και αρνητική μεταβολή για Αγροτική και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και έφθασε μέχρι τις 3346,01 μονάδες, από εκεί και πέρα σκεπτικισμός και υποχώρηση μέχρι τις 3321,08 (11.45) με προς στιγμήν αρνητικό πρόσημο, για να ακολουθήσει σταθερή πλαγιοανοδική κίνηση μέχρι τις 3367,81 μονάδες (εκεί ο Δείκτης έγραφε κέρδη 1,19%) και εκ νέου μερική υποχώρηση με κλείσιμο στις 3345,18 με κέρδη 0,52%, ενώ ο τζίρος ενισχυμένος σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση έφθασε τα 164 εκατ. από τα οποία τα 24,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Ενενήντα έξι ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 100 πτωτικές στην τελική εικόνα, ενώ 20 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 4 έως 10,87%, οι περισσότεροι με συναλλαγές που μόνο πειστικές δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v