Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... λίγα μποφόρ κινείται η Σοφοκλέους

Μετά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα, η επιφυλακτική άνοδος των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών και ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος κάνουν τους αγοραστές να... το ξανασκεφτούν. Υπεραπόδοση για Alpha, MIG, Μυτιληναίο, ΕΤΕ.  

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Μπορεί να ξεκίνησε με ανοδικό gap η σημερινή συνεδρίαση και σχετικά γρήγορα ο Γενικός Δείκτης έφτασε στο υψηλό ημέρας των 3.382,93 μονάδων, όμως η σαφώς επιφυλακτικότερη εικόνα που παρουσιάζουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ο διαφαινόμενος χαμηλός τζίρος έκαναν τους πρωινούς αγοραστές να το ξανασκεφτούν κι έτσι, αν και ο Δείκτης συνεχίζει να κινείται με θετικό πρόσημο, έχει υποχωρήσει αρκετά από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό του υψηλό.

Είναι ενδεικτικό ότι ελάχιστα λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης η μικτή αξία συναλλαγών μόλις και μετά βίας υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα πρέπει να αφαιρεθούν τα 3,8 εκατ. ευρώ που αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές (έχουν αλλάξει χέρια 200.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 19,1 ευρώ).

Είναι δεδομένο ότι με αυτόν το τζίρο η Σοφοκλέους δε μπορεί να ελπίζει σε πολλά πράγματα, ενώ το μέχρι στιγμής πρόσημο για τον Γ.Δ. συντηρείται καθαρά από τον τραπεζικό κλάδο, ο δείκτης του οποίου καταγράφει κέρδη 1,63%.

Από τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, πλην της Eurobank, όλοι οι άλλοι κινούνται με θετικό πρόσημο ή με αξιοσημείωτα κέρδη, με τα μεγαλύτερα από αυτά σε Alpha Bank (3,07%) και Εθνική (2,32%). Με μικρότερα κέρδη ακολουθούν Κύπρου (1,17%), MPB (1,3%), MIG (1,88%), Πειραιώς (1,01%) και Τ.Τ. (1,04%, αλλά με όγκο που μόλις μετά βίας ξεπερνά τις 5.000 τεμάχια).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, όλες βρίσκονται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος πλην του Μυτιληναίου (+1,33%), ενώ, αντίθετα, με μεγάλες απώλειες κινείται ο τίτλος του ΟΤΕ.

Σε μία εξαιρετικά αργή έως κουραστική συνεδρίαση, η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1 προς 1,4, δεκάδες τίτλοι με κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές, ενώ, για να υποτεθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε κάποια θετικά μηνύματα, ο Γ.Δ. πρέπει να καλύψει τουλάχιστον τις μισές απώλειες από αυτές που σημείωσε στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v